Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Adakah Bitcoin ‘Penipuan’ Dan ‘Pet Rock?’ Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Jamie Dimon Berkata Begitu


Walaupun musim sejuk kripto yang berpanjangan, penyokong mata wang kripto yakin tentang prospek industri. Dan setakat tahun ini, mereka mempunyai sebab untuk kebahagiaan.

Selepas tahun 2022 yang suram, harga Bitcoin, mata wang kripto paling popular di dunia, telah meningkat naik sejak beberapa minggu lalu.

Menurut data dari Coingecko, Bitcoin berdagang di $22,709 pada masa penulisan, peningkatan sebanyak 15% sepanjang minggu lalu.

Walau bagaimanapun, Ketua Pegawai Eksekutif JPMorgan Chase, Jamie Dimon masih tidak yakin dengan prestasi crypto. Malah, dia selalu begitu.

Setakat September 2017, ketua eksekutif telah mengekalkan satu pendirian antagonis terhadap Bitcoin.

Jamie Dimon

JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon. Image: The Business Journals

Adakah Bitcoin ‘Meletup?’

Dia tidak bercakap mengenai kripto pada masa itu dengan berkata Bitcoin “adalah penipuan” dan akan “meletupkan”.

Dimon menyatakan bahawa dia akan menamatkan mana-mana pedagang JPMorgan yang terlibat dalam perdagangan mata wang kripto “seketika.” Dia memberikan dua sebab: “Ia bertentangan dengan dasar kami, dan ia bodoh, dan kedua-duanya berbahaya.”

Cepat ke hadapan, enam tahun, syarikat perbankan gergasi teratas masih melakukannya dan mengkritik kripto. Berikutan masalah pasaran berikutan kematian FTX, beliau menegaskan bitcoin adalah tipuan dan mengulangi penentangannya terhadap mata wang kripto terbesar di dunia.

Minggu lalu di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, Dimon menolak mata wang kripto sebagai tidak mempunyai nilai sebenar.

BitcoinImage: Finance Magnates

Adakah Ia ‘Membazir Masa?’

Dalam temu bual, dia menyatakan, “Saya percaya semua itu membuang masa, dan saya tidak faham mengapa anda membuang nafas untuk itu.” Ketua Pegawai Eksekutif itu menyatakan bahawa Bitcoin adalah “tipuan yang digembar-gemburkan” dan “batu peliharaan.”

Semasa membincangkan sifat-sifat blockchain dan teknologi lejar yang JPMorgan percaya boleh digunakan sebagai satu bentuk mata wang, beliau menyatakan keraguan bahawa Bitcoin benar-benar penyimpan nilai:

“Bagaimana anda tahu bahawa bekalan Bitcoin akan mencapai 21 juta? Mungkin ia akan mencecah 21 juta, pada ketika itu imej Satoshi akan muncul dan mentertawakan anda semua.”

JPMorgan dan Dimon telah menerima teknologi blockchain sejak 2017, apabila JPMorgan adalah salah satu daripada 86 syarikat yang membantu melancarkan Perikatan Ethereum Enterprise, usaha blok sumber terbuka.

Mengapa Ramai Menyokong Bitcoin

Penggemar teknologi, libertarian yang tidak mempercayai dasar monetari kerajaan, dan spekulator yang tertarik dengan turun naik harganya adalah antara mereka yang menggemari bitcoin, walaupun pada hakikatnya bank-bank telah menjauhkan diri daripadanya sejak kemunculannya berikutan krisis kewangan.

BTC total market cap at $443 billion on the weekend chart | Chart: TradingView.com

Inflasi masih jauh melebihi objektif 2% Rizab Persekutuan AS, dan kadar faedah dijangka melepasi 5%, oleh itu Dimon mempunyai prospek pesimis untuk ekonomi Amerika tahun ini.

Dimon menyatakan bahawa salah satu ancaman terbesar kepada ekonomi global ialah konflik antara Rusia dan Ukraine, yang telah mengganggu talian bekalan dan meningkatkan kos tenaga global.

Imej yang ditampilkan oleh Contoh | Kamus AndaSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments