Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Akaun YouTube yang dibajak Mempromosikan Penipuan Crypto Menggunakan Bill Gates


Pada hari Isnin, Bill Gates telah mempromosikan penipuan crypt yang terkenal yang terkenal pada beberapa video streaming langsung YouTube yang sepertinya diterbitkan di saluran rasmi Microsoft.


Hackers Hijack YouTube Accounts, Mengubah nama kepada Microsoft Brands

ZDNet melaporkan semalam bahawa seorang penggodam telah mengambil alih kawalan ke atas berpuluh-puluh akaun YouTube, menamakan semula mereka untuk menggambarkan jenama Microsoft, dan mempromosikan penipuan Ponzi. Masalahnya ialah akaun yang dirampas mempunyai puluhan ribu pengguna. Video penyiaran itu mempamerkan bekas CEO Microsoft, Bill Gates, yang nampaknya menyokong penipuan cryptocurrency. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku.

Laman berita teknologi mengatakan bahawa penggodam mungkin telah melanggar lebih daripada 30 profil YouTube. Penyiaran video menunjukkan ucapan Bill Gates yang lama yang dilancarkan oleh jutawan itu pada tahun lalu di Village Global, yang dimanipulasi untuk mewujudkan tanggapan bahawa Bill Gates mempromosikan penipuan itu, padahal sebenarnya dia tidak.

Pengguna YouTube dapat melihat imej dermawan yang dilampirkan pada penipuan crypt kepada akaun dengan nama seperti Microsoft Europe, Microsoft US, Microsoft News, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kedua-dua Microsoft dan YouTube menafikan bahawa mana-mana akaun rasmi syarikat itu telah disentuh oleh penggodam.

Walau bagaimanapun, pengguna melaporkan bahawa video penipuan muncul pada akaun Microsoft yang tidak disahkan. Majoriti aliran disiarkan di saluran dengan banyak pelanggan. Satu-satunya penjelasan ialah hacker merampas pelbagai akaun dan menamakan semula mereka dengan memperkenalkan pelbagai jenama Microsoft.

Beberapa alamat Bitcoin menunjukkan dalam aliran video telah menerima beribu-ribu dolar AS. Ini membuktikan bahawa banyak penonton telah tertipu oleh penipuan.

Scp Crypto yang serupa Menggunakan Imej CZ Binance

Kami juga melihat video siri itu hari ini, walaupun ia hanya mempunyai beberapa pandangan. Saluran ini mempunyai lebih daripada 1,000 pelanggan. Video ini menunjukkan wawancara Bill Gates yang lama, tetapi terdapat juga pautan pada skrin.

Berikutan pautan itu, ia membawa kepada artikel Sedang yang didakwa ditayangkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Binance Changpeng Zhao (CZ) . Sekali lagi, ini adalah satu lagi penipuan crypto klasik yang dirancang untuk mencuri dana daripada mangsa yang tidak curiga.

Penipuan seperti ini mempromosikan pemberian crypto di mana orang perlu menghantar sejumlah kecil cryptocurrency untuk menggandakan atau tiga kali ganda mereka pendapatan.

Minggu lepas, CEO Ripple Brad Garlinghouse menuntut YouTube harus melancarkan penipu menggunakan nama dan imejnya untuk menyiarkan penipuan berasaskan XRP.

Pernahkah anda menemui penipuan seperti ini di YouTube? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen!


Imej melalui Shutterstock, Medium, YouTubeSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments