Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Aktivis Kabur Menyerang Kewangan Keluk, Mencuri $570k


Berita terkini telah melaporkan satu lagi insiden kecurian dalam sektor mata wang digital; ia berlaku dalam kumpulan kecairan pertukaran, Curve Finance. Penyerang mencapai objektif mereka dengan merampas DNS kumpulan kecairan pertukaran.

Pelakon jahat ini menggunakan program yang mencipta akses kepada halaman utama protokol. Sebaik sahaja kontrak berniat jahat itu digunakan pada halaman utama sistem protokol, ia hanya memerlukan kelulusan untuk mengakses dompetnya.

Ketua Pegawai Eksekutif Binance, Changpeng Zhao, mendedahkan bahawa lebih $570K telah dicuri daripada dompet protokol. Beliau menambah bahawa penggodam telah memasuki dompet protokol kerana sistem DNSnya. Beliau memberi amaran bahawa menggunakan GoDaddy untuk DNS adalah tidak sesuai, terutamanya untuk projek web3. Ini adalah kerana ketidakamanannya, sambil menambah bahawa GoDaddy agak terdedah kepada manipulasi.

Protokol itu cukup pantas untuk mengesan pelanggaran dalam DNSnya. Jadi, ia dengan cepat melaporkan penggodaman pelayan nama, curve.fi. Walaupun itu benar untuk pelayan nama curve.fi, pelayan nama pertukaran curve kekal selamat. Ini kerana pembekal DNS untuk pelayan nama pertukaran lengkung berbeza daripada kewangan lengkung.

Kewangan menghantar mesej Twitter lain yang menyatakan bahawa isu itu telah diselesaikan. Mengikut mesej, protokol telah mengenal pasti dan memulihkan masalah tersebut. Bagaimanapun, pasukan itu telah diarahkan untuk menamatkan semua kontrak yang diterima beberapa jam lalu.

Gambaran Keseluruhan Kewangan Curve

Pasaran mempunyai beberapa protokol, yang mana Curve Finance adalah yang paling diiktiraf. Ia adalah protokol dengan projek DeFi (kewangan terdesentralisasi) yang sangat penting.

Menurut data penjejak tapak Llama kewangan terdesentralisasi, deposit protokol itu melebihi $6 bilion. Walau bagaimanapun, ini sebelum awal tahun ini, kerana terdapat kejatuhan dalam depositnya. Angka semasa untuk deposit protokol, bermula dari awal 2022, adalah kira-kira $24 bilion.

Aktivis Kabur Menyerang Kewangan Keluk, Mencuri $570k
Curve Finance berdagang mengiring pada carta l Sumber: CRVUSDT daripada TradingView.com

Tambahan pula, melihat kepada keselamatan pasaran pada Q2 yang lalu, terdapat peningkatan dramatik dalam eksploitasinya. Walaupun itu benar untuk keselamatan pasaran, pasaran crypto telah berada pada tahap rendah sejak tempoh yang sama.

Sektor DeFi telah mengiktiraf Curve Finance sebagai bahagian yang relevan dalam ekosistem. Ini adalah hasil daripada ganjaran token CRV yang ditawarkan oleh protokol. Ganjaran token adalah penting untuk pelbagai protokol dalam sektor ini. Ini adalah benar, kerana mereka menyediakan sumber pendapatan yang baik untuk mereka.

Kesan ganjaran juga jelas dalam Token DAO Curve – CRV. Token digital kini berdagang pada $1.27. Di samping itu, laporan itu menunjukkan peningkatan 10% dalam tempoh 24 jam yang lalu, dengan $660 juta sebagai had pasarannya.

Featured image from Pixabay, charts from TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments