Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Asas Kos Pemegang Jangka Pendek Bitcoin Meningkat Kepada $25.3k


Data dalam rantaian menunjukkan asas kos pemegang jangka pendek Bitcoin kini telah meningkat kepada $25,300; inilah yang diberitahu tentang pasaran ini.

Asas Kos Pemegang Jangka Pendek Bitcoin Telah Meningkat Baru-baru Ini

Menurut data daripada firma analisis dalam rantaian Nod kaca, harga purata pemerolehan pemegang jangka pendek terus menghampiri harga spot. Penunjuk yang relevan di sini ialah “harga direalisasikan,” metrik yang diperoleh daripada “had yang direalisasikan.”

Harga yang direalisasikan ialah model permodalan untuk Bitcoin yang meletakkan nilai “sebenar” setiap syiling dalam bekalan edaran sebagai harga yang terakhir dialihkan pada rantaian blok, dan bukannya harga spot semasa seperti had pasaran biasa.

Harga yang direalisasikan diperoleh apabila topi ini dibahagikan dengan jumlah bilangan syiling dalam edaran. Memandangkan had yang direalisasikan mengambil kira asas kos pelabur (harga di mana mereka membeli syiling mereka), topi yang direalisasikan menandakan nilai di mana purata pelabur dalam pasaran memperoleh BTC mereka.

Harga yang direalisasikan juga boleh ditakrifkan secara eksplisit untuk bahagian pasaran sahaja. Secara amnya, pelabur BTC dibahagikan kepada dua kumpulan utama:pemegang jangka pendek” (STH) dan “pemegang jangka panjang” (LTH).

STH termasuk semua pelabur yang memegang syiling mereka sejak kurang daripada 155 hari yang lalu, manakala LTH mempunyai syiling yang memegang lebih daripada jumlah ambang tersebut.

Sekarang, berikut ialah carta yang menunjukkan arah aliran dalam harga direalisasikan Bitcoin untuk keseluruhan pasaran, serta versi metrik untuk STH dan LTH, sejak beberapa tahun kebelakangan ini:

Harga Realisasi Bitcoin

The cost basis of the different segments of the market | Source: Glassnode on Twitter

Seperti yang dipaparkan dalam graf di atas, harga yang direalisasikan Bitcoin (untuk jumlah pasaran) adalah sekitar $20,100 pada masa ini, bermakna purata pelabur membeli syiling mereka pada harga ini.

Harga pasaran yang direalisasikan mempunyai kepentingan sejarah bagi aset tersebut, bertindak sebagai tanda peralihan antara paras terendah pasaran penurunan dan tempoh kenaikan harga sepanjang kitaran. Secara amnya, semasa pasaran menurun, tahap ini telah bertindak sebagai rintangan, manakala semasa kenaikan harga, ia telah menyokong harga.

Tahap ini tidak berkaitan dengan harga spot kerana ia merupakan titik psikologi yang penting bagi pelabur. Memandangkan ia adalah harga yang mereka beli, pemegang lebih suka menjual pada harga ini semasa pasaran menurun untuk mengelakkan kerugian.

Walau bagaimanapun, dalam perhimpunan lembu penuh, pelabur Bitcoin akan melihat tahap ini sebagai titik yang lebih baik untuk mengumpul lebih banyak, sekali gus menjelaskan mengapa ia boleh bertindak sebagai sokongan dalam tempoh tersebut sebaliknya.

Begitu juga, asas kos STH dan LTH juga telah bertindak sebagai rintangan dan sokongan. Pelbagai interaksi harga direalisasikan STH paling ketara kelihatan semasa larian kenaikan harga 2021 dalam carta.

Harga yang direalisasikan STH juga telah meningkat kerana rali semasa berterusan. Ini adalah tingkah laku biasa yang dilihat semasa aliran menaik dalam harga, kerana STH hanya termasuk pelabur yang membeli paling baru. Memandangkan harga spot terbaharu akan naik dalam tempoh sedemikian, asas kos kumpulan juga akan naik secara semula jadi apabila pemegang baharu menyertai mereka.

Tahap ini adalah sekitar $25,300, hampir dengan harga spot. Menarik untuk melihat bagaimana harga spot boleh berinteraksi dengan baris ini jika BTC memerhatikan beberapa aliran menurun yang dilanjutkan tidak lama lagi. Ujian semula sebegini akan menjadi petanda positif jika berjaya, kerana tingkah laku ini akan sejajar dengan pasaran kenaikkan sejarah.

Harga BTC

Pada masa penulisan, Bitcoin didagangkan sekitar $28,200, turun 1% pada minggu lepas.

Carta Harga Bitcoin

BTC has surged today | Source: BTCUSD on TradingView

Imej pilihan daripada Kanchanara di Unsplash.com, carta daripada TradingView.com, Glassnode.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments