Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

ATM Bitcoin Kembali Hidup Di Jepun Selepas Hibernasi 4 Tahun


ATM Bitcoin keluar dari dorman di Jepun buat kali pertama sejak musim sejuk kripto 2018 — membenarkan penduduk Osaka dan Tokyo berdagang mata wang kripto daripada peranti selain telefon pintar atau komputer peribadi mereka.

Gaia Co., Ltd, sebuah syarikat pertukaran mata wang kripto tempatan, mendedahkan pada hari Rabu bahawa ia akan memperkenalkan ATM kripto, atau “BTM” tidak lama lagi dan telah menetapkan rancangan untuk melancarkan 130 daripada mesin ini yang menyokong Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Litecoin (LTC), dan Bitcoin Cash (BCH) dalam tempoh tiga tahun akan datang.

ATM Bitcoin ialah terminal bersambung Internet yang membolehkan pengguna menukar mata wang fiat dengan Bitcoin. BTM membenarkan pengguna menjual Bitcoin untuk wang fiat.

Presiden Gaia Motohiro Ogura menekankan bahawa ini adalah kali pertama bursa tempatan memasang ATM mata wang kripto di negara ini.

“Sangat menggembirakan apabila mengetahui bahawa BTM mungkin ditukar kepada wang tunai serta-merta. Wang maya cenderung untuk memperoleh paling banyak minat sebagai kenderaan pelaburan, tetapi ia juga berpotensi untuk digunakan sebagai mata wang penyelesaian. Saya mahu berkembang,” katanya.

Downtown Tokyo. Image: TripAdvisor.com.ph

ATM Bitcoin Hidup Semula Di Tanah Matahari Terbit

Sistem ini berbeza daripada ATM tradisional, yang membolehkan pelanggan bank mengambil tunai secara fizikal daripada akaun mereka. Jenis ATM ini sebaliknya adalah transaksi berasaskan blokchain yang memindahkan mata wang kripto ke dompet digital pengguna, biasanya melalui kod QR.

Pelanggaran malapetaka Coincheck pada awal 2018 memberi tamparan hebat kepada sektor mata wang kripto Jepun, menyebabkan ATM kripto di lokasi komersial utama hampir tidak dapat digunakan.

Pada permulaan 2018, penggodam menceroboh tembok apinya dan membawa keluar token NEM bernilai kira-kira $500 juta, mendorong penggubal undang-undang untuk menutup semua ATM mata wang kripto di seluruh negara.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bilangan ATM bitcoin di seluruh dunia telah berkembang dengan ketara. Amerika Syarikat kini merupakan pemimpin yang tidak dipertikaikan dengan hampir 34,000 mesin.

BTM Berkembang Dengan Pantas

CoinATMRadar, platform khusus untuk mengukur bilangan ATM mata wang kripto di dunia, mendedahkan pada Disember 2017 bahawa bilangan ATM bitcoin di seluruh dunia telah berkembang lebih daripada 100 peratus sepanjang tahun lalu.

Menurut sumber, pengenalan semula BTM di Jepun akan menjadi yang pertama bagi ekonomi kripto negara itu, kerana tiada syarikat Jepun yang diluluskan pengawal selia pernah mengendalikan mesin pendispensan kripto ini.

ATM Bitcoin akan membenarkan pelanggan mengeluarkan sehingga $747, atau 100,000 yen Jepun (JPY), setiap transaksi, dan $2,243, atau 300,000 yen, setiap hari. Sebagai sebahagian daripada usaha pematuhan Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML), pengeluaran adalah dihadkan.

Bitcoin kini dijual pada $23,202, penurunan sebanyak 2.5% sepanjang minggu lalu, menurut statistik dari Coingecko.

BTC total market cap at $442 billion on the daily chart | Source: TradingView.com

Featured image from Twitter, chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments