Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bagaimana Peraturan NFT Berpotensi New Jersey Boleh Menetapkan Preseden Yang Buruk


Buat pertama kalinya, kami melihat setiap negeri AS (dalam kes ini, New Jersey) melaksanakan peraturan khusus NFT dalam keadaan yang pasti menjadi keadaan yang tidak kemas.

A rang undang-undang negeribertajuk ‘Akta Digital Aset dan Teknologi Blockchain,’ telah pun meluluskan perhimpunan dan sedang dalam perjalanan ke Senat – di mana spekulator sebahagian besarnya menyatakan kepercayaan bahawa ia akan lulus.

Mari kita mendalami semua yang anda perlu tahu mengenai rang undang-undang ini dan ia adalah implikasi yang berpotensi pada NFT dan crypto.

New Jersey: Tiada Orang Asing Dengan Penguatkuasaan Kripto

New Jersey bukanlah sesuatu yang asing dengan konsep ‘memecahkan kripto.’ Terdapat pelbagai contoh perkara ini, tetapi satu ingatan terkini mengelilingi platform CeFi yang kini tidak berfungsi, Celsius. Celsius berpangkalan di New Jersey, dan negeri itu adalah antara yang pertama letakkan pengapit pada operasi Celsius. Beberapa negeri lain, seperti Alabama dan Texas, mengikutinya, dan kurang daripada setahun kemudian, operasi Celsius ditutup dan syarikat itu dikira sebagai domino pasaran beruang 2022 lagi akan jatuh.

Kini, pengawal selia negeri kembali lagi, kali ini ingin mewujudkan “Sistem Pelesenan Berbilang Negeri Seluruh Negara” untuk pengeluar NFT. Pada hakikatnya, sekiranya rang undang-undang ini diluluskan, ia kelihatan lebih daripada satu peraturan yang tidak perlu dan tidak boleh dikuatkuasakan yang akan memberi sedikit kebaikan kepada pencipta dan pengumpul bebas di negeri ini.

Crypto's coming out strong to start 2023; is it a massive bull trap, or a sign of changing times? | Source: CRYPTOCAP:TOTAL on TradingView.com

Maksudnya Untuk Pengguna Kripto

Pengguna Crypto yang berpangkalan di negeri New Jersey, mengikut bahasa dalam rang undang-undang yang dicadangkan, tidak akan dapat “melibatkan diri dalam aktiviti perniagaan aset digital” sebagai perniagaan atau individu di negeri itu tanpa mendaftar untuk mendapatkan lesen. Lesen menyelia apa-apa daripada perkhidmatan penjagaan hingga “mengeluarkan aset digital” – iaitu, sesuatu yang mudah seperti mencetak dan menjual NFT.

Kripto dan NFT dipenuhi dengan nuansa, menjadikan peraturan sebagai keperluan yang hampir tetapi pada masa yang sama, tugas yang sangat sukar. Walaupun perkhidmatan jagaan yang menguruskan proses sekitar token bagi pihak pelanggan sudah pasti merupakan kawasan yang patut dikawal, peraturan tersebut tidak seharusnya merangkumi karya daripada pereka visual bebas yang ingin menghasilkan koleksi NFT. Adalah malang bahawa penggubal undang-undang New Jersey tidak berusaha untuk menetapkan istilah yang membezakan kedua-dua dunia ini.

Tambahan pula, terdapat banyak perkara yang perlu diperkatakan untuk menguatkuasakan peraturan seperti ini. Walaupun kebolehkuatkuasaan terhadap firma utama, seperti Celsius yang disebutkan di atas, adalah lebih mudah diurus, kebolehlaksanaan untuk menguatkuasakan rang undang-undang ini tidak jelas – dan perundangan meninggalkan kita dengan lebih banyak soalan daripada jawapan.

Komuniti Crypto adalah peminat terkenal yang tidak mahu namanya disiarkan dan hidup ‘mengutamakan internet,’ di mana sempadan geografi jauh dari asasnya dan kurang menentukan identiti berbanding sebelum ini. Ia meninggalkan kami dengan kepercayaan bahawa bagi orang awam, ia akan menjadi sukar – jika tidak mustahil – untuk pengawal selia untuk mengurus.

Paling baik, mungkin ia boleh menetapkan pagar untuk entiti korporat yang terlibat dalam ruang.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments