Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bank Ini Menamatkan Pinjaman Yang Dijamin Oleh Pelantar Perlombongan Kripto, Apa Akan Datang?


Bank yang mesra kripto, BankProv, baru-baru ini mengumumkan bahawa ia tidak lagi menawarkan pinjaman yang disokong oleh pelantar perlombongan kripto.

Sebelum ini, bank itu menawarkan pinjaman sedemikian sebagai cara untuk pelanggan membiayai operasi perlombongan mereka. Tetapi kini ia menyebut keadaan pasaran yang berubah-ubah dan meningkatkan pemeriksaan kawal selia sebagai alasan untuk menghentikan perkhidmatan ini.

Sebab Keputusan Bank

Perlombongan kripto memerlukan peralatan khusus dan sejumlah besar elektrik. Peralatan perlombongan ini mahal, antara $2,000-$20,000, dan biasanya berfungsi sebagai cagaran untuk pinjaman pelombong.

Walau bagaimanapun, semasa kemelesetan pasaran pada 2022, banyak pelombong menghentikan operasi disebabkan kejatuhan harga BTC dan peningkatan kos elektrik.

Akibatnya, banyak vendor mengurangkan harga pelantar perlombongan disebabkan permintaan yang merosot. Malangnya, harga rendah untuk pelantar ini mendatangkan malapetaka kepada pelombong yang menggunakannya sebagai cagaran.

Ramai pelombong mendapati bahawa kos pelantar perlombongan mereka tidak lagi dapat menampung pinjaman mereka. Keadaan ini memberi kesan pemberi pinjaman kerana beberapa pelombong bergelut untuk membayar minat mereka.

Pengalaman ini dan tekanan kawal selia yang semakin meningkat terhadap industri telah mendorong bank untuk menilai semula program pinjamannya. Bank dinyatakan bahawa ia komited untuk menyokong pelanggannya dalam industri crypto. Walau bagaimanapun, ia juga tercatat bahawa ia mesti mengambil kira kestabilan kewangan dan pematuhan kawal selianya.

Urus Niaga Pinjaman BankProv Yang Lalu Membawa Kepada Keputusannya

Memandangkan keadaan perlombongan kripto sekarang, syarikat induk BankProv, Provident Bancorp, memutuskan untuk menghapus kira kira-kira $47.9 juta pinjaman yang telah diperolehi oleh pelantar perlombongan. Pemfailan dengan SEC (Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa) Amerika Syarikat pada 31 Januari didedahkan beberapa transaksi pinjaman bank yang lalu.

Sejak 30 September 2022, portfolio aset digital BankProv telah menurun hampir 50% untuk memenuhi hutang pelantar perlombongan kripto. Pada 30 Disember 2022, BankProv mempunyai kira-kira $41.2 juta dalam pinjaman aset kripto. $26.7 juta daripada jumlah itu adalah cagaran pelantar perlombongan kripto.

Tambahan pula, pemfailan terdahulu daripada SEC dinyatakan bahawa bank itu telah mengambil semula beberapa pelantar perlombongan pada 30 September tahun lalu untuk menghapus kira pinjaman tertunggak sebanyak $27.4 juta pada masa itu. Menurut data laporan itu, langkah ini menyebabkan kerugian $11.3 juta bagi bank itu.

Bank Bank Ini Menamatkan pinjaman yang Dijamin Oleh Pelantar Perlombongan Kripto, Apa Akan Datang?
Jumlah aliran pasaran crypto dalam zon hijau l Jumlah had pasaran pada Tradingview.com

Kerugian ini merupakan sebab penting bagi keputusan bank untuk menghentikan pemberian pinjaman tersebut. Menurut kepada ketua pegawai kewangan bank itu, Carol Houle, pasukan bersedia untuk menyerap kerugian yang ditanggung pada tahun 2022. Beliau menyatakan bahawa bank itu akan muncul dengan lebih baik, lebih kukuh, terpelbagai dengan baik dan dipermodalkan pada 2023.

Adakah Keputusan Bank Memberi Impak kepada Industri Perlombongan Kripto?

Keputusan untuk menamatkan pinjaman yang disokong oleh pelantar perlombongan kripto mungkin memberi kesan kepada industri perlombongan kripto dengan ketara. Ramai pelombong telah bergantung pada ini pinjaman untuk membiayai operasi mereka.

Bacaan Berkaitan: Pengumpulan Dan Pengedaran Bitcoin: Kohort Mana Yang Mengambil Bahagian Dalam Apa

Penarikan balik pilihan pembiayaan ini mungkin memaksa sesetengah pelombong melalui fasa yang sukar. Perkembangan ini telah mendedahkan cabaran yang dihadapi oleh industri crypto.

Imej Pilihan Daripada Pixabay l Carta TBIT Daripada TradingviewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments