Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bank Pusat China Mengembangkan Yuan Digital Ke 17 Wilayah


Penggunaan aset digital yang semakin meningkat telah menyebabkan beberapa negara menambah sokongan untuk mata wang digital. Awal hari ini, bank pusat China, People’s Bank of China (PBOC), mengumumkan pengembangan berterusan mata wang digital bank pusat negara (CBDC), yuan digital.

Mata wang digital kini sedang menjalani program perintis yang diperluaskan ke 17 lagi wilayah di seluruh China. Bank pusat negara itu berkata ia memberi tumpuan kepada melancarkan sistem yang membolehkan pengguna “mengimbas dengan satu kod.” Laporan itu mencatat:

Bank Rakyat China menyatakan bahawa pada masa hadapan, ia akan terus melaksanakan aplikasi inovatif renminbi digital untuk merealisasikan kesalinghubungan antara sistem renminbi digital dan alat pembayaran elektronik tradisional, supaya pengguna boleh mengimbas dengan satu kod, dan peniaga juga boleh menyokong pelbagai transaksi tanpa meningkatkan kos sebanyak mungkin.

Dua Ciri Baharu Diperkenalkan Bersama

di samping Peluasan program perintis CBDC di seluruh China, bank pusat negara itu juga sedang berusaha untuk menambah baik kes penggunaan yuan digital. Ia akan memperkenalkan dua ciri teras, pembayaran luar talian dan keupayaan kontrak pintar, kepada CBDC.

Ciri pembayaran luar talian, yang dilancarkan pada 23 Januari, akan membolehkan pengguna membuat pembayaran tanpa perlu mengakses internet. Ini akan berfungsi melalui teknologi NFC (Near-field) yang membolehkan komunikasi antara dua peranti elektronik pada jarak 4 cm atau kurang untuk mengesahkan pembayaran.

Ciri kontrak pintar, sebaliknya, yang diperkenalkan awal bulan ini pada aplikasi e-dagang Meituan membenarkan pengguna memenangi hadiah harian sebanyak $1,312 yang dibahagikan antara pemenang.

China Untuk Meningkatkan Penggunaan Yuan Digital (CBDC).

Untuk meningkatkan penerimaan CBDC sejak awal lagi, China mengumumkan rancangan untuk menawarkan produk pengurusan kekayaan yang menerima pembayaran yuan digital di wilayah perintis. Sebuah bank pelaburan utama seperti China Galaxy Securities akan menawarkan perkhidmatan pengurusan kekayaan ini kepada beberapa pelanggan sahaja.

Terutama, bank pusat China sejak itu telah mengembangkan penubuhan CBDC sepanjang tahun lalu. PBOC telah pun menjalankan hampir 30 “aktiviti sampul merah” di kawasan perintis untuk memajukan penggunaan dan perjalanan rendah karbon dan membuat yuan digital kaedah pembayaran dengan utiliti praktikal untuk pengguna.

Walaupun penggunaan CBDC hanya mula hangat, aset digital sejak itu telah menjadi pelaburan yang ketara. Sejak beberapa minggu lalu, pelabur telah meningkatkan pertaruhan mereka ke atas aset ini, mendorong had pasaran global kepada $1 trilion dan ke atas buat kali pertama dalam tempoh lima bulan.

Jumlah carta harga topi pasaran mata wang kripto pada TradingView
Jumlah harga pasaran mata wang kripto bergerak ke sisi pada carta 1 hari. Sumber: Crypto TOTAL Pasaran Cap pada TradingView.com

Walaupun penjejakan semula kecil dalam aset crypto hari ini, pasaran mata wang kripto global masih berada di atas paras $1 trilion. Ia kini berada pada $ 1.09 trilion, pada masa penurunan sebanyak 1.8% dalam 24 jam yang lalu.

Imej pilihan daripada imej Getty, carta daripada TradingView.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments