Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bank Pusat Memerhati Metaverse – Bitcoinist.com


Gou Wenjun, pengarah unit Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AML) di People's Bank of China(PBoC), baru-baru ini mencadangkan bahawa tindakan keras China terhadap kripto boleh berkembang kepada metaverse dan NFT, kerana dia mendakwa mereka mewakili pelbagai risiko dan lebih banyak peraturan harus dipertimbangkan.

Portal berita tempatan melaporkan kata-kata Gou Wenjun semasa sidang kemuncak keselamatan kewangan negara, di mana beliau mendakwa ekosistem NFT yang semakin berkembang dan metaverse mewakili ancaman, dan pengawal selia harus mengekalkan "kewaspadaan peringkat tinggi yang konsisten" terhadap evolusi aset maya.

Memandangkan aset maya, terutamanya mata wang maya, menimbulkan cabaran yang semakin serius terhadap kedaulatan mata wang negara, anti penipuan, anti pengubahan wang haram dan anti pembiayaan keganasan , organisasi antarabangsa dan kerajaan sedang memperkukuh penyeliaan aset maya.

Gou Wenjun mendakwa bahawa walaupun pelaburan aset maya menjanjikan tanpa nama, de pemusatan, dan potensi kenaikan harga pasaran mereka, mereka telah dikurangkan kepada membolehkan laluan "digunakan secara meluas" untuk pengumpulan dana haram, skim piramid, wang penipuan, dan dikaitkan dengan pengubahan wang haram, pengelakan cukai, pemerasan, pengedaran dadah, perjudian , pengubahan wang haram, pembiayaan pengganas.

Wenjun mencadangkan aktiviti haram ini dilakukan dengan mencipta alat daripada "sifat terpencil" NFT dan item berasaskan metaverse.

Memandangkan aset maya semakin meningkat, Coingecko melaporkan hari ini bahawa paras pasaran token tidak boleh kulat (NFT) ialah $67.1 Bilion, dan paras pasaran metaverse ialah $36 Bilion.

Empat Aspek Metackdown N Crazy 19659008]Gou Wenjun mencadangkan People's Bank of China harus mengusahakan empat aspek untuk mengenal pasti dan menilai risiko yang didakwa diwakili oleh metaverse dan NFT. , intelek harta sebenar, dan langkah kuantitatif lain- untuk menghasilkan dasar pengawalseliaan baharu untuk aset maya yang sedang berkembang.

Pada pandangan Wenjun, NFT dan item metaverse mempunyai "tahap kesalingoperasian tertentu" -bertukar data dengan perkhidmatan lain tanpa sekatan – dan kualiti inovasi berterusan yang boleh digunakan untuk aktiviti jenayah.

Kita harus mengekalkan tahap kewaspadaan tinggi yang konsisten, melihat evolusi aset maya dan pembangunan teknologi asas dalam prinsip objektif, neutral dan berhemat, menjelaskan pembahagian tanggungjawab penyeliaan, meningkatkan ketelusan aset maya, dan meneroka penggunaan kotak pasir kawal selia untuk mengkaji dan menilai intipati dan sifat aset maya.

Pengarah Pencegahan Pengubahan Wang Haram mendakwa matlamatnya adalah untuk memihak kepada teknologi inovasi “yang selaras dengan nilai kemanusiaan”, menunjukkan penghormatan terhadap etika, menentang “ilusi 'anarki dan tiada pusat'” -decentraliza tion-, dan boleh digunakan secara rasional.

Kedua, Wenjun berharap untuk mengukuhkan "pemantauan dan analisis" urus niaga untuk dapat menjejaki sebab bagi setiap. Beliau menyeru bank dan institusi pembayaran untuk menyokong data transaksi aset maya dengan "nama sebenar" untuk membolehkan pengenalpastian dan laporan "urus niaga yang mencurigakan". sistem pengesanan” dan mengukuhkan aplikasi teknologi baharu. Secara keseluruhannya, beliau berharap dapat menggunakan kecerdasan buatan dan inovasi lain untuk mencari akaun dengan mengaktifkan probe alamat dan menyediakan "model nilai ciri bagi senario transaksi" untuk mengesan transaksi daripada rekod besar.

Terakhir dalam senarai Wenjun, beliau juga berkata Pusat Pencegahan Pengubahan Wang Haram harus meluaskan penyiasatan bersama mereka dengan 60 agensi risikan kewangan luar negara, menyepadukan maklumat yang dikongsi untuk meluaskan pemantauan transaksi "dari adegan maya kepada adegan sebenar." Dia berharap untuk menyatukan pasukan antarabangsa yang bekerjasama untuk menghadapi jenayah berkaitan aset maya.

Jumlah modal pasaran Crypto pada $2,6 trilion dalam carta harian | Sumber: TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments