Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Beat Banks Runs With Bitcoin: Meet The New Bull Narative For Crypto


Harga Bitcoin kini melonjak, meningkat lebih daripada 20% sejak Jumaat lalu. Perhimpunan itu mungkin disebabkan oleh naratif lembu jantan baharu yang mungkin sedang berkembang: menggunakan BTC untuk mengalahkan bank berjalan – situasi yang berlaku di seluruh Amerika Syarikat pada masa ini.

Inilah maksudnya untuk mata wang kripto nombor satu mengikut had pasaran.

Menewaskan Krisis Perbankan Dengan BTC

Lewat minggu lalu, telah didedahkan bahawa Silicon Valley Bank telah gagal dengan berkesan dan pendeposit mungkin tidak dapat mengeluarkan wang mereka. Ia adalah kegagalan bank AS kedua terbesar dalam sejarah. Apa yang lebih teruk, ia hampir menyebabkan panik yang meluas dan dijalankan di bank.

Larian bank berlaku apabila pendeposit takut insolvensi dan tergesa-gesa untuk mengeluarkan wang. Oleh kerana bank menyimpan hampir sebahagian kecil daripada deposit pelanggan di tangan untuk pengeluaran, apabila sejumlah besar pelanggan cuba mengeluarkan sekaligus, bank boleh gagal.

Yang menyedihkan, rentetan operasi bank datang hanya beberapa hari selepas ulang tahun 90 tahun Pengisytiharan 2039apabila FDR mengumumkan cuti bank selama seminggu untuk menghentikan operasi bank secara tiba-tiba di seluruh negara.

Semalaman, kerajaan AS mengumumkan rancangan untuk menjadikan semua pendeposit sepenuhnya dan memulihkan kepercayaan terhadap sistem perbankan AS. Jika tidak, larian bank boleh merebak. Walau bagaimanapun, larian di bank telah mula merebak dengan cara lain: dengan mencipta naratif kenaikan harga baharu untuk Bitcoin.

BTCUSD_2023-03-13_12-49-29

Bank runs lead to Bitcoin rallies | BTCUSD on TradingView.com

Temui Naratif Bitcoin Bullish Baharu Anda

Naratif memacu pasaran kewangan lebih daripada gabungan kewangan atau teknikal. Pada 2019, Bitcoin meningkat seiring dengan logam berharga dan dipatok sebagai emas digital. Kemudian pada 2020 dan 2021, ia adalah “kuda terpantas” dalam perlumbaan menentang inflasi dan ia membawa pasaran mata wang kripto ke paras tertinggi baharu sepanjang zaman.

Tetapi kemudian naratif itu menjadi suram dan lemah. Kadar yang meningkat dan Rizab Persekutuan yang hawkish, ditambah pula dengan kegagalan untuk berfungsi sebagai lindung nilai inflasi semasa angka inflasi paling hangat dalam beberapa dekad, mengurangkan harga Bitcoin sebanyak 78%. Kini, selepas Operasi Chokepoint dan serangan ke atas industri mata wang kripto, kerajaan AS kini sedang memulakan langkah besar dalam crypto dengan sekali lagi menyelamatkan bank.

Bitcoin telah dicipta pada tahun 2009 di tengah-tengah penyelamatan bank bersejarah pada masa itu. Tersembunyi di dalam Blok Kejadian adalah rujukan kepada peristiwa ini. Empat belas tahun kemudian, mata wang kripto sedang menjalani ujian beta utamanya yang pertama.

Bitcoin dibuat untuk membolehkan individu menjadi bank mereka sendiri dan dibebaskan daripada kerosakan cagaran daripada contoh ketamakan manusia yang berulang. Nampaknya pasaran boleh menyedari hakikat ini sekarang, dan menyebabkan pembelian merentasi crypto. Tetapi adakah naratif itu mampu membawa BTC ke tahap tertinggi baharu?

Ikut @TonyTheBullBTC di Twitter atau sertai TonyTradesBTC Telegram untuk pandangan pasaran harian eksklusif dan pendidikan analisis teknikal. Sila ambil perhatian: Kandungan adalah pendidikan dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Imej pilihan daripada iStockPhoto, Carta daripada TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments