Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bekas Pekerja Coinbase Didakwa Dengan Penipuan Oleh FBI


Per a kenyataan akhbar daripada Jabatan Kehakiman AS (DoJ), seorang bekas pekerja Coinbase telah ditangkap kerana dakwaan penyertaannya dalam skim perdagangan dalaman. Suspek utama dikenali sebagai Ishan Wahi, bekas pengurus produk di syarikat ini.

Bacaan Berkaitan | Blockchain.com Menyebabkan Seperempat Tenaga Kerjanya Menganggur Sebagai Bear Market Gigitan

Pihak berkuasa juga mengenal pasti Nikhil Wahi, abang Ishan, dan Sameer Ramani. Suspek telah didakwa dengan penipuan wayar dan konspirasi penipuan kerana didakwa mengaut keuntungan daripada maklumat sulit Coinbase berkenaan penyenaraian mata wang kripto baharu di platformnya.

Dua daripada suspek ditahan iaitu Wahi bersaudara manakala Ramani masih bebas. Ishan Wahi telah ditangkap pada 16 Mei 2022, semasa cuba mengambil penerbangan ke India berikutan siasatan dalaman daripada Coinbase.

Pertukaran crypto melancarkan siasatan ke dalam proses penyenaraian dalamannya berikutan tweet daripada akaun crypto yang popular. Pada 12 Aprilkeinfluencer crypto Cobie disiarkan berikut melalui Twitter:

Menemui alamat ETH yang membeli ratusan ribu dolar token yang dipaparkan secara eksklusif dalam siaran Penyenaraian Aset Coinbase kira-kira 24 jam sebelum ia diterbitkan, rofl.

Menurut siaran akhbar DoJ, tweet ini dikaitkan secara langsung dengan siasatan Coinbase yang membawa kepada penahanan dua daripada suspek. Peguam AS Damian Williams berkata perkara berikut mengenai kes itu, dan usaha pejabatnya untuk menangkap penjenayah dalam kelas aset yang baru lahir:

Caj hari ini adalah peringatan selanjutnya bahawa Web3 bukanlah zon bebas undang-undang. Baru bulan lepas, saya mengumumkan kes dagangan orang dalam pertama yang melibatkan NFT, dan hari ini saya mengumumkan kes dagangan orang dalam pertama yang melibatkan pasaran mata wang kripto. Mesej kami dengan caj ini adalah jelas: penipuan ialah penipuan ialah penipuan, sama ada ia berlaku pada rantaian blok atau di Wall Street. Dan Daerah Selatan New York akan terus tidak henti-henti dalam membawa penipu ke muka pengadilan, di mana-mana sahaja kita boleh menemui mereka (…).

Bitcoin Crypto Coinbase BTCUSDT
Harga BTC bergerak ke sisi pada carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Skim Dagangan Dalaman Dibina Oleh Bekas Pekerja Coinbase

Ishan Wahi didakwa menggunakan kedudukannya sebagai pengurus produk dan ahli penting dalam proses penyenaraian Coinbase untuk memberitahu abangnya dan Ramani. Suspek dikatakan memperoleh lebih $1.5 juta daripada skim dagangan dalaman mereka dari Jun 2021 hingga April 2022, apabila mereka didedahkan oleh Cobie.

Siaran itu mendakwa suspek meletakkan kedudukan panjang di bursa berpusat, menggunakan akaun yang dipegang atas nama orang lain, sebelum pengumuman penyenaraian Coinbase. Mata wang kripto meningkat selepas penyenaraian mereka dan Nikhil Wahi dan Ramani menutup kedudukan mereka untuk mendapatkan keuntungan.

Bacaan Berkaitan | Sebab Baru Kejatuhan Pasaran Didedahkan: Tesla Menjual 75% Bitcoinnya Pada Q2

Pihak berkuasa menganggarkan bahawa suspek menggunakan modus operandi ini untuk berdagang lebih 14 pengumuman penyenaraian awam untuk mendapat manfaat daripada lebih 25 pasangan dagangan kripto baharu di platform pertukaran. Penolong Pengarah FBI Michael Driscoll mendakwa agensi kerajaan itu bertekad untuk “melindungi” pasaran yang baru lahir dan warisan. Driscoll menambah:

Walaupun dakwaan dalam kes ini berkaitan dengan urus niaga yang dibuat dalam pertukaran kripto – bukannya pasaran kewangan yang lebih tradisional – ia masih merupakan perdagangan orang dalam. Seperti yang didakwa, defendan melakukan perdagangan haram dalam sekurang-kurangnya 25 aset kripto yang berbeza dan menyedari keuntungan yang diperoleh secara haram berjumlah kira-kira $1.5 juta (…).

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments