Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Binance Bukan Perbadanan Berdaftar, SEC Filipina Memberi Amaran


Binance sekali lagi menjadi tumpuan selepas ia mendapat perhatian pengawal selia – kali ini, daripada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Filipina – yang memberi amaran agar tidak melabur dengan bursa global.

Amaran itu dimasukkan dalam surat yang dihantar kepada SEC oleh Infrawatch PH, sebuah organisasi penyelidikan dasar awam yang bertujuan untuk menyenaraihitamkan bursa crypto sebagai entiti “tidak berdaftar”.

Infrawatch PH meminta badan pemantau Filipina untuk menjalankan siasatan segera dan larangan operasi Binance di Filipina.

Badan pemikir itu juga sebelum ini meminta Jabatan Perdagangan dan Industri (DTI) menyiasat operasi bursa kripto itu.

Binance Di Bawah Radar SEC Filipina

Dalam surat setebal 12 muka surat yang dihantar kepada SEC oleh penganjur Infrawatch PH, Terry I. Ridon, organisasi itu menggariskan langkah tertentu yang ia mahu agensi itu ambil terhadap pertukaran itu.

Surat tersebut menyatakan bahawa:

“Oleh itu, ia tidak mempunyai kuasa dan atau lesen yang sepatutnya untuk mendapatkan pelaburan kerana hanya entiti berdaftar boleh memohon dan dikeluarkan lesen yang diperlukan untuk mendapatkan pelaburan.”

Amaran awam baru-baru ini yang diberikan oleh bekas Setiausaha Kewangan Filipina Carlos Dominguez, menurut Infrawatch, menyokong lagi dakwaan Ridon.

Image: Bangko Sentral Ng Pilipinas

Tiada Rekod Dengan Bank Pusat Atau SEC

Nasihat itu menunjukkan secara jelas bahawa pertukaran mata wang digital tidak mempunyai sebarang rekod dengan SEC atau Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), bank pusat negara itu.

BSP sebelum ini telah mengeluarkan “Garis Panduan untuk Pertukaran Mata Wang Maya” mengikut Pekeliling Bilangan 944 Tahun 2017, yang mengesahkan bahawa pemodal teroka tidak mempunyai “status mata wang sah” dan tidak dikeluarkan atau dijamin oleh mana-mana kerajaan.

Bagi pihaknya, pengarah SEC Oliver O. Leonardo turut menyokong dakwaan penganjur Infrawatch itu. Dalam surat, Leonardo berkata berdasarkan penilaian awal mereka, “Binance bukanlah sebuah syarikat berdaftar atau perkongsian.”

Syarikat itu telah memasarkan dan mempromosikan produk dan instrumen kewangan di negara ini walaupun kekurangan kebenaran, ketiadaan pejabat tempatan dan operasi melalui pihak ketiga, katanya.

Infrawatch mendedahkan bahawa Binance mempunyai lebih daripada 1.4 juta pengguna dan telah menunjukkan cadangan untuk mengembangkan jejaknya di negara Asia Tenggara yang sibuk itu.

Pertukaran Kripto Dalam Air Panas

Sementara itu, sekutu AS Binance berkata bahawa ia akan menghentikan dagangan token AMP Flexa kerana klasifikasi aset SEC AS sebagai keselamatan.

Berikutan berita dari minggu lepas bahawa SEC sedang menyiasat Coinbase kerana didakwa membenarkan penduduk AS berdagang aset digital yang sepatutnya didaftarkan sebagai sekuriti, SEC telah mengambil tindakan.

Binance telah dihukum di Belanda kerana beroperasi tanpa dokumentasi yang sesuai, dedah bank pusat Belanda dua minggu lalu.

Pada bulan April, De Nederlandsche Bank (DNB), yang mengawal selia pendaftaran penyedia perkhidmatan crypto, mendenda Binance S$3.4 juta.

Tuntutan tindakan kelas telah dilancarkan terhadap cabang bursa AS, Binance.US, atas pemasaran dan penjualan syiling Terra LUNA dan UST yang telah tidak berfungsi.

Crypto total market cap at $1.06 trillion on the daily chart | Source: TradingView.com

Featured image from Binance, chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments