Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Binance Dalam Perjalanannya Untuk Menjadi Amazon Crypto?


Naratif sekitar pertukaran kripto terbesar di dunia, Binance, sedang berubah; syarikat itu dituduh cuba mencipta monopoli oleh ramai pengguna, dan ia dibandingkan dengan Amazon dan raksasa lain dalam sektor kewangan tradisional. Adakah terdapat kebenaran untuk dakwaan ini?

setiap satu artikel oleh The Guardian, Binance sedang dalam perjalanan untuk menyatukan monopoli dalam industri crypto. Syarikat yang diketuai oleh Changpeng “CZ” Zhao telah mempelbagaikan produk dan anak syarikatnya untuk menguasai bahagian pasaran daripada peniaga, pelabur, staker, pengguna token tidak boleh kulat (NFT) dan banyak lagi.

Binance BNB BNBUSDT Amazon
Harga BNB bergerak ke sisi pada carta harian. Sumber: BNBUSDT Tradingview

Membina Amazon Crypto

Pemusnahannya telah memberi manfaat kepada Binance. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pesaing paling sengit Binance, FTX, runtuh. Syarikat yang gagal memfailkan muflis di Amerika Syarikat.

Artikel Guardian mendakwa pertukaran kripto mendominasi “50% daripada keseluruhan pasaran kripto, dan akibatnya, ia menetapkan harga bitcoin dan mata wang kripto lain.” Di samping itu, artikel itu mendakwa bahawa pertukaran kripto mempunyai jumlah dagangan Bitcoin (BTC/USDT) yang paling ketara.

Penulis mendakwa bahawa Binance “memanipulasi” harga spot Bitcoin dan menggunakan perisian dagangan untuk mencairkan kedudukan pelanggannya. Oleh itu, tempat perdagangan crypto boleh mengambil alih tampuk pasaran crypto dan menguatkuasakan monopolinya. Walau bagaimanapun, artikel itu membuat beberapa tuntutan tidak disokong.

Di samping itu, penulis mendakwa Binance akan meningkatkan harga BTC untuk menarik pengguna kembali ke platform. Harga mata wang kripto bergerak seiring dengan pasaran tradisional, dan ia berkemungkinan akan meneruskan aliran menurun selagi keadaan makroekonomi menentukannya.

Walaupun fakta ini, artikel itu memaparkan khabar angin dan spekulasi mengenai Binance dan Ketua Pegawai Eksekutifnya. Pada beberapa kali, CZ telah bercakap tentang kejutannya tentang kejatuhan FTX dan menafikan bahawa syarikat itu mempunyai penglibatan penting dalam peristiwa baru-baru ini.

Tambahan pula, CZ percaya bahawa industri tidak mendapat manfaat daripada pertukaran yang meledak-ledak, pelanggan dan institusi kehilangan wang, dan orang hilang keyakinan terhadap industri yang baru muncul. Dalam temu bual dengan TechCrunch, eksekutif berkata yang berikut mengenai penyertaannya dalam keruntuhan FTX:

Saya masih tidak fikir saya mempunyai pengaruh yang begitu banyak. Saya rasa kami adalah jerami terakhir yang mematahkan punggung unta. Ia bukan straw yang benar-benar kuat. Terdapat banyak perkara yang dibina untuknya. Saya mungkin menjadi perkara terakhir yang mendorongnya.

Data menunjukkan bahawa pertukaran mendapat manfaat tanpa mengira perasaan CZ tentang FTX dan mewujudkan monopoli. Tempat dagangan menyerap sebahagian besar daripada Kepentingan Terbuka dan volum dagangan pesaingnya yang gagal, seperti yang dilihat di bawah.

Keruntuhan FTX Mungkin Berhasil Melawan Binance?

Dalam temu bual dengan TechCrunch, CZ mengiktiraf usaha mereka untuk mengumpul “dana pemulihan industri.” Intuitif ini bertujuan untuk mengumpul berjuta-juta untuk menyokong industri yang baru muncul dan projek berkaitan.

Dalam pengertian itu, CZ mendakwa bahawa hampir “semua projek yang anda dengar dalam berita” akan pergi ke Binance untuk menerima bantuan kewangan atau untuk membentuk perkongsian. Status quo ini mempamerkan kewujudan CZ dan syarikatnya di mana-mana dalam industri.

Walau bagaimanapun, hantu FTX mungkin memburu pesaingnya pada tahun-tahun akan datang. Mengenai yang terakhir, CZ menambah:

Ramai pengguna benar-benar terluka dari segi kewangan, mereka mempunyai wang yang tersekat pada FTX, dsb. Itu akan benar-benar menggoyahkan keyakinan dan kredibiliti dalam industri. Kami akan mempunyai lebih banyak pendidikan untuk dilakukan. Kami perlu meningkatkan ketelusan perniagaan kami — dengan ketara. Itu sendiri sebenarnya mungkin satu perkara yang baik.

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments