Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Binance Under Fire: Laporan Mengatakan Ia Melangkau Sekatan Dan Terus Melayani Pelanggan Iran


Satu laporan mengatakan bahawa walaupun syarikat diharamkan dan hukuman ekonomi ke atas Iran, pertukaran mata wang kripto terbesar Binance terus melayani pelanggan Iran.

Binance Under Fire

Walaupun Iran dimasukkan ke dalam senarai hitam negara Binance yang tidak akan berurusan dengannya, peniaga tempatan dilaporkan terus berbuat demikian, menurut sebuah laporan Reuters.

Siasatan mendapati bahawa pertukaran itu mungkin telah mengelak sekatan Amerika yang dikenakan pada 2018. Ini bertentangan dengan kenyataan Binance bahawa ia berhenti berkhidmat kepada pelanggan Iran pada November tahun yang sama.

Menurut Reuters, peniaga ini menggunakan akaun Binance mereka sehingga September 2021, apabila peraturan anti pengubahan wang haram (AML) yang lebih ketat berkuat kuasa. Menurut dokumen itu, 11 orang tambahan menegaskan telah menjadi peniaga aktif di Binance.

Penggunaan pertukaran Iran menyebabkan keraguan had modal yang ditetapkan selepas Amerika Syarikat meningkatkan sekatan ekonomi terhadapnya pada 2018. Memandangkan Binance berpangkalan di Kepulauan Cayman, ia tidak tertakluk kepada sekatan yang menghalang syarikat Amerika daripada menjalankan perniagaan di Iran.

Walau bagaimanapun, syarikat Binance yang berpangkalan di AS, Binance.US melakukan kerja keras dengan membenarkan rakyat Iran memintas embargo perdagangan dan mungkin dikenakan sekatan kedua kerana beroperasi di negara yang dikenakan sekatan.

Seorang peniaga Iran didakwa memberitahu Reuter:

“Terdapat beberapa alternatif, tetapi tiada satu pun daripada mereka yang sebaik Binance.”

Pada November 2018, selepas pentadbiran Trump mengingkari syarat perjanjian nuklear pendahulunya dan memulakan semula sekatan ke atas Iran, Binance melarang pedagang dari Iran daripada menggunakan pertukarannya. Pengguna dari Iran nampaknya boleh mendaftar akaun Binance hanya dengan alamat e-mel dan meneruskan dagangan di tapak walaupun larangan rasmi sehingga bursa menambah baik prosedur pencegahan pengubahan wang haram pada Ogos 2021.

Menurut artikel Reuters, pengguna dari Iran dengan mudah boleh mengatasi larangan Binance dengan menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP mereka, yang boleh mendedahkan lokasi mereka kepada pertukaran.

Bacaan berkaitan | Binance Melancarkan Platform Untuk Pelabur Institusi Dan VIP

CZ Pukul Balik

Sebagai tindak balas kepada berita itu, Changpeng Zhao, juga dikenali sebagai “CZ,” pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Binance, menyiarkan pada Twitter bahawa “Binance telah menggunakan Reuters WorldCheck sebagai salah satu alat pengesahan KYC sejak 2018.”

Tidak lama kemudian, eksekutif itu tweet semula tentang dedikasi syarikat kepada garis panduan AML. Menurut catatan blog:

“Binance bukan syarikat AS, kami juga tidak beribu pejabat di sana, tetapi sebagai menghormati undang-undang AS dan peranan Amerika dalam ekonomi global, kami menyekat semua akses kepada platform kami kepada sesiapa yang berpangkalan di Iran semasa kami melaksanakan pengesanan kompleks yang lebih maju. alat yang membolehkan kami bertindak keras terhadap pengguna di kawasan yang dibenarkan yang mempunyai akses kepada alat pelekat yang canggih.”

Menurut a cerita Reuters dari awal bulan Jun, Binance didakwa memproses lebih daripada $2.35 bilion dana haram antara 2017 dan 2021 dan berfungsi sebagai “hab untuk penggodam, penipu dan pengedar dadah.” Binance serta-merta menyangkal dakwaan Reuters, mendakwa bahawa media melampaui batas untuk mempromosikan “naratif palsu,” dan disediakan 50 muka surat surat-menyurat e-mel antara pemimpin perniagaan dan Reuters.

Binance

BTC/USD slides below $20k. Source: TradingView

Sebagai tindak balas kepada pencerobohan berterusan Rusia ke atas Ukraine, Binance baru-baru ini mengambil tindakan selaras dengan sekatan yang dikenakan oleh Kesatuan Eropah. Ini mengakibatkan pengehadan pada perdagangan pada spot, niaga hadapan dan dompet jagaan Binance, serta deposit yang dipertaruhkan dan diperoleh, untuk warga Rusia yang memegang lebih daripada 10,000 euro ($10,800).

Untuk mengisi kedudukan teratasnya semasa ia meneruskan rancangan pengembangannya, Binance US baru-baru ini diupah Tammy Weinrib, bekas naib presiden jabatan pematuhan jenayah kewangan di sebuah bank Perancis, dan kumpulan Eropah itu ditahan Jonathan Farnellbekas ketua pematuhan di eToroX.

Bacaan berkaitan | Kemboja Mendapat Bantuan Binance Dalam Peraturan Kripto

Featured image from Unsplash, chart from TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments