Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bitcoin Inci Lebih Dekat Kepada $24K Apabila Fed Membongkar ‘Proses Disinflasi’


Selepas menyatukan melebihi $22.600, Bitcoin kini telah memecahkan tahap rintangan $23k selepas Rizab Persekutuan AS diumumkan permulaan proses disinflasi ekonomi AS, menaikkan kadar faedah sebanyak 25 mata asas lagi. Pengakuan ini juga telah menyebabkan pasaran kewangan yang lebih luas meningkat dalam menghadapi kenyataan dovish tersebut.

mengikut Coingecko, Bitcoin meningkat 3.2% dalam tempoh 24 jam yang lalu apabila pengumuman kenaikan kadar mencecah pasaran. Bagaimanapun, bank pusat itu masih tidak optimistik mengenai langkah masa depan mereka tahun ini dengan pengerusi Rizab Persekutuan James Powell mengintai lebih banyak kenaikan kadar dalam masa terdekat.

Pada sidang akhbar, Powell menyatakan bahawa Fed mungkin akan mengurangkan kenaikan kadarnya kerana kelembapan inflasi.

“Kita kini boleh mengatakan saya fikir buat kali pertama,” katanya, “bahawa proses disinflasi telah bermula.”

Pasaran Terlalu Optimis?

Kenaikan 25 mata asas berlaku selepas bulan Disember bulan lepas Laporan Indeks Harga Pengguna yang menunjukkan aliran menurun dalam CPI sejak langkah pelonggaran kuantitatif agresif Fed tahun lepas. Bagaimanapun, pada 6.5%, ia masih lebih tinggi daripada sasaran kadar inflasi bank pusat sebanyak 2%.

Tetapi pengakuan bahawa ini adalah permulaan proses disinflasi ekonomi AS telah memberi keyakinan kepada pasaran kewangan. Indeks utama seperti NASDAQ ada mendaki walaupun minat meningkat.

The Federal Reserve building in Washington. Image: Joshua Roberts/Reuters

Peningkatan dalam kedua-dua kripto dan saham mungkin disebabkan pasaran yang terlalu optimistik. Dengan kadar faedah semasa Amerika Syarikat pada 4.75%, ia adalah yang tertinggi sejak Oktober 2007 iaitu beberapa bulan sebelum krisis kewangan 2008 yang melumpuhkan. Bagaimanapun, kenaikan kadar skala kedua yang lebih kecil ini adalah bukti bahawa Fed agak dovish tentang masa depan ekonomi.

Pada $23.8K, Bilakah Bitcoin Akan Melepasi Rintangan $24k?

Pada masa penulisan, syiling alpha didagangkan pada $23,828 selepas ditolak pada $24k awal hari ini. Walau bagaimanapun, pemecahan singkat rintangan $24k ini menawarkan gambaran masa depan yang menaik untuk Bitcoin. Dengan Fed sedikit dovish dan pasaran kewangan yang lebih luas optimis, BTC mungkin dapat menembusi rintangan ini pada jangka masa yang lebih singkat.

Pelabur dan pedagang sepatutnya dapat menikmati jangka sederhana hingga panjang yang menaik, menyasarkan rintangan $24k. Jika kenaikan harga berjaya menembusi rintangan $24k, $28k boleh disasarkan dengan mudah.

BTC total market cap at $459 billion on the daily chart | Chart: TradingView.com

Walau bagaimanapun, dengan makroekonomi memegang pengaruh kuat dalam pergerakan Bitcoin, pelabur dan pedagang akan mendapat manfaat dalam memantau situasi makro kerana makro yang lebih baik boleh meningkatkan harga BTC.

Buat masa ini, pelabur boleh selesa memegang Bitcoin untuk keuntungan jangka sederhana dan panjang. Tetapi kenaikan harga BTC harus berhati-hati seperti Powell dicadangkan bahawa negara akan mengalami kemelesetan walau apa cara sekalipun.

Imej ciri oleh PutusanSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments