Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bitcoin Melambung di Nigeria apabila Kerajaan Mempromosikan Tunai Digital


Bitcoin (BTC) telah menyaksikan peningkatan eksponen dalam permintaan di Nigeria kerana bank pusat negara itu menggalakkan penduduk beralih kepada tunai digital. Akibatnya, harga Bitcoin telah meningkat dengan sangat tinggi di atas paras pasaran global.

Kos satu Bitcoin pada pertukaran Crypto Nigeria NairaEx kini didagangkan pada sekitar 17.6 juta Naira, mata wang Nigeria, bersamaan dengan $38,200 dolar AS. Ini mewakili peningkatan hampir 60% berbanding harga semasa Bitcoin sebanyak $23,150 setakat penulisan ini.

Nigeria Bertaruh Pada Penggunaan Bitcoin Dan Aset Digital

Pam Bitcoin dalam pertukaran mata wang kripto Nigeria ini datang selepas bank pusat negara itu mula mengehadkan pengeluaran tunai melalui kaunter (OTC) oleh individu dan organisasi korporat setiap minggu.

Dasar had pengeluaran ini hanya membenarkan warga Nigeria mengeluarkan maksimum 20,000 Naira (NGN), bernilai kira-kira $43, daripada ATM negara setiap hari, dan dengan had 100,000 NGN, bernilai $217.

The surat yang diterbitkan pada Disember 2022, di mana Bank Pusat Nigeria mereka bentuk semula polisinya mengenai had pengeluaran tunai, telah menyebabkan premium ditambahkan pada harga Bitcoin di negara Afrika.

Langkah ini bertujuan untuk didakwa menghapuskan pengubahan wang haram dan mengurangkan inflasi di negara Afrika, yang dalam laporan terakhir kadar inflasi Nigeria ialah 21.34% pada Disember 2022. Ia jatuh sedikit daripada puncak 21.47%.

Bank Negara Nigeria juga memberi warga Nigeria sehingga 24 Januari untuk menukar wang kertas lama mereka dengan denominasi lebih tinggi dengan mata wang baharu. Langkah ini menyebabkan keresahan penduduk; orang melaporkan bahawa tarikh akhir terlalu singkat, yang membawa kepada lanjutan.

Hubungan Lama Nigeria Dengan Aset Kripto

Bank Pusat Nigeria telah melangkah jauh dalam menerima mata wang digital. Pada tahun 2021, Bank Pusat mengeluarkan pekeliling kepada semua institusi kewangan untuk berhenti menyediakan perkhidmatan kepada pertukaran kripto. Ia juga menyeru penutupan akaun individu dan syarikat yang secara aktif menggunakan mata wang kripto dan berdagang dalam aset digital.

Beberapa bulan kemudian, Nigeria merancang untuk meluluskan undang-undang yang mengiktiraf Bitcoin dan aset digital sebagai modal untuk pelaburan. Industri ini telah menjana banyak minat dan alternatif untuk mempelbagaikan modal dan menyediakan penyelesaian kepada masalah ekonomi di negara yang berbeza.

Undang-undang ini dilaksanakan selepas bank pusat negara itu gagal memperkenalkan Mata Wang Digital Bank Pusat (CBDC). Aset digital ini, yang dipanggil e-Naira, kurang diterima dan diterima pakai oleh penduduk tahun lepas, dengan kadar penggunaan sebanyak 0.5%.

Nigeria juga telah berbincang dengan Binance, bursa crypto nombor satu dunia, untuk membangunkan zon ekonomi untuk menyokong perniagaan crypto dan blockchain di rantau ini.

Harga BTC jatuh pada carta 4HR Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Bitcoin telah memulakan pembetulan pada masa akhbar, jatuh 4.6% dalam 24 jam yang lalu. Dan 0.1% turun dalam tempoh tujuh hari terakhir di pasaran global. Pelabur menjangkakan mesyuarat Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC) esok akan memberi kesan dalam tindakan harga.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments