Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bitcoin Telah Menang Lebih Dari Pelabur Institusi: Mungkinkah Kerajaan Menjadi Seterusnya?
 Iklan

Apabila Bitcoin melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa iaitu $ 17,000 pada akhir 2017, cryptocurrency menjadi tajuk utama media dan jurnal kewangan – tetapi bukan untuk alasan yang tepat. Penganalisis dan tokoh utama institusi memukul dan mengasingkan aset digital yang menjanjikan menggelarnya sebagai "penipuan" dan "tidak berguna sebagai sistem pembayaran." Tidak lama kemudian, Bitcoin mengalami pembetulan besar, dengan harga turun 70% dalam satu tahun. Bagi pelabur runcit, amaran institusi dan penganalisis yang diragui bahawa mereka sebelumnya tidak mengendahkannya nampaknya lebih benar daripada sebelumnya. Walaupun pada masa itu, satu perkara pasti: cryptocurrency tidak akan menjadi arus perdana tanpa penggunaan institusi.

Menjelang 2021, firma dan institusi kewangan yang sama yang pernah meragui Bitcoin kini menjadi penyokong terbesarnya. Goldman Sachs, misalnya, enggan mengakui Bitcoin sebagai kelas aset sebenar atau pelaburan yang sesuai pada tahun 2017. Sekarang, bank pelaburan menyokong mata wang digital, baru-baru ini membuka semula meja perdagangan kripto dan menawarkan berasaskan Bitcoin produk kewangan kepada pelanggannya sendiri.

Contoh lain ialah Visa, yang CEOnya menegaskan 3 tahun yang lalu bahawa Bitcoin bukan sistem pembayaran sebenar dengan tegas pada pendiriannya untuk tidak menawarkan kripto di platform gergasi pembayaran. Seperti nasib, Visa mengumumkan awal pagi ini bahawa ia akan mula menerima pembayaran cryptocurrency .

Apa yang sebenarnya berubah? Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi penerimaan Bitcoin yang semakin meningkat, tetapi secara sederhana, cryptocurrency telah cukup matang sebagai kelas aset. Ini terbukti, kerana perniagaan yang berfikiran pertumbuhan dengan selera berisiko tinggi – seperti Tesla, MicroStrategy dan Square – kini telah melabur berbilion simpanan tunai mereka dalam Bitcoin.

Mungkinkah Dana Kekayaan Berdaulat Menjadi Kripto Big Next Adopters?

Perhimpunan Bitcoin semasa sebahagian besarnya boleh dikaitkan dengan permintaan institusi. Tetapi ketika aliran masuk institusi mulai perlahan, terdapat keperluan untuk kemasukan pembeli institusi yang semakin meningkat. Masuk pemerintah. Awal bulan ini, Temasek, dana kekayaan berdaulat Singapura $ 306 bilion mendedahkan bahawa mereka telah melabur dalam Bitcoin sejak tahun 2018. Begitu juga, salah satu dana pencen utama New Zealand mendedahkan bahawa portfolio persaraannya yang tradisional secara konservatif kini menjadi Bitcoin 5%. bahawa ada banyak lagi yang perlu diikuti. Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pelaburan Digital New York (NYDIG), Robert Gutmann, menyatakan bahawa lebih banyak kerajaan mungkin akan melabur dalam Bitcoin melalui dana kekayaan mereka. Diduga, NYDIG telah menasihati beberapa dana kekayaan berdaulat mengenai pelaburan Bitcoin yang berpotensi.

Terlepas dari tindakan harga Bitcoin baru-baru ini, jelas bahawa mata wang digital semakin diterima di seluruh dunia dari semua bentuk entiti – mulai dari bank, raksasa fintech hingga dana kekayaan berdaulat.

 Imej pilihan dari UnSplash [19659019]Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments