Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Bitcoin Turun Di Bawah: Australia Mendapat Tempat Ke-4 Dalam Penerimaan Kripto Global – Tinjauan


Penerimaan Bitcoin sentiasa menjadi subjek perdebatan ketat di banyak negara hari ini.

Dengan kuasa kewangan seperti AS dan China masih mengambil sikap keras terhadap mata wang kripto, masih perlu dilihat sama ada penggunaan kripto oleh negara yang berbeza akan mencapai kemuncaknya dalam masa terdekat.

Lagipun, kerajaan masing-masing negara yang disebutkan di atas terus mengaitkan aset digital seperti Bitcoin dengan urusan haram.

Tetapi ini tidak bermakna negara lain akan mengikutinya. Malah, terdapat negara yang perlahan-lahan membuat langkah yang perlu untuk menggunakan kripto dengan betul ke dalam sistem kewangan mereka.

Australia, sebagai contoh, sudah menjadi tumpuan dalam ruang kripto selepas baru-baru ini melonjakkan dirinya untuk menjadi antara negara teratas setakat penerimaan kripto.

Australia Naik Dalam Kedudukan

Laporan September 2022 daripada Finder meletakkan Australia di tempat ke-4 dalam kalangan 26 negara yang ditinjau tentang penggunaan kripto.

Kadar pemilikan mata wang kripto negara berada pada 23%, hanya beberapa mata di bawah India tempat pertama yang mempunyai kadar 29%.

Bitcoin, Ethereum, Dogecoin dan Cardano ialah mata wang kripto popular yang dipegang oleh orang Down Under.

Source: Finder's Cryptocurrency Adoption Index

Laporan itu menunjukkan 14% daripada 272, 257 orang yang dikaji di negara itu memiliki Bitcoin. Sementara itu, 10% daripada peserta tinjauan mendedahkan memiliki Ethereum.

Dogecoin dan Cardano hampir tidak membuat pemotongan, masing-masing memperoleh 5% dan 4%.

Adakah Australia Negara Bitcoin?

Purata global pemilikan Bitcoin ialah 36%. Australia adalah jauh di atas itu dengan purata 60%. Ia mungkin selamat untuk mengatakan ia adalah negara Bitcoin.

Lagipun, adalah perkara biasa bagi mereka yang melabur dalam aset sebegini untuk menduduki tempat teratas dalam kelas.

Selain itu, tinjauan itu juga mendapati bahawa lelaki di Australia lebih berkemungkinan memiliki kripto berbanding wanita.

Source: Finder's Cryptocurrency Adoption Index

Antara pemilik mata wang digital yang dikaji, 62% adalah lelaki dan hanya 38% adalah wanita. Australia tidak begitu jauh dari AS di mana 74% pemilik crypto adalah lelaki.

Terdapat kira-kira 4.6 juta warga Australia yang memiliki mata wang kripto. Mereka agak muda, seperti yang ditunjukkan dalam tinjauan.

Berdasarkan penemuan Finder, 57% pemilik crypto berumur antara 18 dan 34 tahun.

Sementara itu, kajian itu juga mendapati warga Australia yang berumur 55 tahun ke atas berkemungkinan kecil memiliki sebarang mata wang digital.

Jumlah had pasaran BTC pada $361 bilion pada carta harian | Sumber: TradingView.com

Imej pilihan daripada Envato Elements, Carta: TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments