Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Blinded by the Light: Mengapa Ahli Ekonomi Paling Salah Mengenai Bitcoin


Senarai panjang ahli pemenang anugerah telah melancarkan Bitcoin dan cryptocurrency, meramalkan kegagalan hebat. Pemenang hadiah Nobel Paul Krugman telah meramalkan keruntuhan total Bitcoin kerana sifat deflasiya, sejauh menyebutnya "jahat."


Pemenang lain untuk hadiah Nobel untuk ekonomi dan seorang profesor di Yale Universiti, Robert Shiller, berbanding Bitcoin untuk eksperimen mata wang gagal pada masa lalu. Ken Rogoff, bekas ahli ekonomi ketua IMF dan profesor Harvard, meramalkan bahawa harga Bitcoin (BTC) 0 0 akan pergi ke $ 100 dolar, dan pemenang hadiah Nobel Joseph Stiglitz percaya cryptocurrency akan dimusnahkan oleh kerajaan apabila mereka mendapat cukup besar

Jadi apa dengan semua kebencian?

Masa Depan Kuasa

Sains sains moden biasanya dikesan kembali kepada Adam Buku Smith's seminal "The Wealth of Nations." Sebagai tajuk mencadangkan, analisis Smith terutama berkaitan dengan pemahaman mengapa beberapa negara menjadi kaya dan yang lain tidak.

Di dalamnya terdapat sebab yang begitu banyak fikiran yang sebaliknya cemerlang tidak seolah-olah memahami Bitcoin. Bitcoin semata-mata bukanlah sebuah negara – dan tidak akan ada, walaupun sesetengah orang menginginkan hal ini berlaku.

Tidak ada kekurangan akademik yang terkenal yang menyanyikan pujian Bitcoin, 19659022] Sekolah Austria pasaran bebas, ekonomi libertarian. Perbezaan utama di sini ialah wawasan negara. Peminat-peminat Libertarian Bitcoin menganggap kerajaan sebagai pasukan yang menindas dan mahu melihat kuasa kerajaan yang dipegang secara cekap.

 Paul Krugman

Menghancurkan Bitcoin = Keamanan Pekerjaan Tidak Ada Koordinator

Ahli ekonomi utama (seperti kebanyakan pemenang hadiah Nobel) Sebaliknya, menghabiskan seluruh karier mereka mempelajari isu bagaimana mengurus dan melindungi sistem semasa. Sebagai contoh, Ph.D. Paul Krugman. tesis adalah mengenai subjek bagaimana kerajaan harus menguruskan kadar tukaran mata wang. Ini adalah sesuatu yang mustahil untuk dilakukan dengan cryptocurrency kerana dasar itu telah dikodkan dengan keras ke dalam protokol.

Jika mata wang cryptocoah mengamalkan penggunaan yang meluas, ini bermakna sebahagian besar ekonomi arus perdana akan menjadi usang dan banyak ahli ekonomi dengan itu.

Ini tidak menghairankan – kajian terbaru menganggarkan bahawa 47% pekerjaan akan hilang dalam 25 tahun akan datang. Mengapa ahli ekonomi menjadi pengecualian?

Inilah sebab mengapa Andreas Antonopoulos pernah berkata yang membandingkan Bitcoin dengan mata wang tradisional adalah seperti membandingkan meteor gergasi untuk dinosaur. Ia bukan satu persaingan – ia hanya soal masa.

 'Mengapa Anda Tidak Memohon?' Andreas Antonopoulos Peguambela P2P Commerce yang terdesentralisasi

Wang sebagai Perkhidmatan

Kemahiran ekonomi adalah asas dan tidak akan hilang kegunaannya. Model utama yang mungkin hilang adalah alat dasar monetari. Alat ini membolehkan bank-bank pusat memanipulasi ekonomi dengan menyesuaikan bekalan dan permintaan mata wang melalui kadar faedah dan, tentu saja, teknik "mencetak lebih banyak" yang lama.

Sesetengah berfikir tentang perkhidmatan ini sebagai perkhidmatan kerajaan tetapi, pada hakikatnya, pengeluaran mata wang sentiasa menjadi perkhidmatan swasta seperti mana-mana lagi – ia hanya berlaku bahawa bank-bank membentuk kartel dan mendapat kerajaan untuk menguatkuasakan monopoli. Untuk pertama kalinya dalam beberapa dekad dan mungkin berabad-abad, cryptocurrency memecahkan monopoli pada wang.

Bagi sesetengah pihak, ini adalah prospek menakutkan. Adakah ekonomi akan runtuh tanpa tuan boneka memanipulasi bekalan dan permintaan? Nah, ia pasti akan runtuh jika orang yang bertanggungjawab terus menguruskannya. Mungkin orang harus mempunyai hak untuk memilih jika mereka mahu menyertai mata wang atau tidak. Jika ia runtuh, buat pilihan yang lebih baik pada masa yang lain.

Bolehkah Bitcoin membantu menyelesaikan masalah pengurusan ekonomi arus perdana? Marilah kita tahu apa yang anda fikirkan dalam komen di bawah!


Imej ihsan arkib Bitcoinist, Shutterstock.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments