Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Brain Armstrong Mungkin Menambah Ciri Perbankan Pada Coinbase, Butiran


Keruntuhan tiga bank mesra kripto terkemuka AS telah menimbulkan reaksi dalam komuniti crypto kerana beberapa pemain terkemuka seperti Coinbase mempertimbangkan untuk menambah ciri perbankan pada perkhidmatan mereka. Salah satu bank yang jatuh ke dalam perangkap maut ialah Bank Lembah Silikon selepas tempoh yang memberangsangkan yang menyebabkan ia tidak dapat menebus permintaan pengeluaran pelanggan.

Kemudian pada 12 Mac, bank Signature menutup kedai, memburukkan lagi isu. Di tengah-tengah kegagalan itu, Ketua Pegawai Eksekutif Coinbase Brian Armstrong tweeted bahawa menambah ciri perbankan sebelum ini adalah dalam agenda pertukarannya.

USDC Melantun Dari Depeg Ringkas Sementara Coinbase Mempertimbangkan Pintasan Daripada Perbankan Arus Perdana

Walau bagaimanapun, USDC telah pulih daripada impak kejutan, dengan tambatan dolarnya meningkat semula ke paras asal $1. Pemulihan ini berlaku selepas Ketua Pegawai Eksekutif Circle Jeremy Allaire diumumkan bahawa rizab USDC adalah selamat dan Circle mendapat rakan kongsi perbankan baharu.

Lebih-lebih lagi, Rizab Persekutuan AS yang baru diumumkan Program pembiayaan $25 bilion untuk menyokong bank seperti SVB yang memerangi isu mudah tunai mungkin bertanggungjawab sebahagiannya untuk pemulihan USDC.

Disebabkan krisis baru-baru ini, Ketua Coinbase Brain Amstrong menulis tweet pada 13 Mac sebagai tindak balas kepada ahli komuniti crypto cadangan perkhidmatan neo-bank. Menurut Armstrong, Coinbase sebelum ini telah mempertimbangkan untuk menambah ciri untuk mengimbangi kegagalan sistem perbankan tradisional. Beliau berkata, memandangkan isu terkini, perbankan rizab bukan pecahan adalah lebih baik.

Sementara itu, Coinbase dipegang sekitar $240 juta di Signature Bank. Walau bagaimanapun, ia menjangkakan untuk mendapatkan semula dana daripada bank bermasalah itu.

Komuniti Crypto Bertindak Terhadap Letupan Bank AS

Kejatuhan bank mesra kripto terkemuka baru-baru ini, Silvergate, Signature dan Silicon Valley Bank, telah mencetuskan sentimen menurun dalam kalangan masyarakat. Bank yang bermasalah adalah antara segelintir yang menyokong perkhidmatan mata wang kripto.

The keruntuhan Silicon Valley Bank (SVB), yang memberi perkhidmatan kepada beberapa syarikat pemula, termasuk firma kripto, menjadi jelas selepas pihak berkuasa AS mengambil alih bank itu pada hari Jumaat, 10 Mac. Tindakan kawal selia terhadap SVB dibuat selepas bank itu tidak lagi dapat memenuhi permintaan pengeluaran kerana pelanggan yang cemas bergegas untuk menarik balik dana mereka. Semua ini berpunca daripada khabar angin tentang masalah mudah tunai SVB dan kegagalan untuk mendapatkan modal baharu.

Kejatuhan Silicon Valley Bank mewakili kegagalan kewangan kedua terbesar sebuah bank runcit, di AS, sejak 2008. Signature Bank, sebuah lagi bank mesra kripto, mengalami kematian yang sama. Insiden itu menyebabkan Jabatan Perkhidmatan Kewangan New York mengambil alih bank itu untuk mengelak daripada terus berjalan ketika pelanggan berpusu-pusu untuk mengeluarkan dana mereka.

Kesan riak daripada keruntuhan bank telah mula merebak ke seluruh industri crypto, dengan beberapa stablecoin menari mengikut lagu yang menyedihkan. USDC merasakan kesannya, dengan penurunan harga sebanyak 10% pada hari Sabtu, 12 Mac, sejurus selepas pengeluarnya, Circle, mendedahkan rizabnya tersekat pada SVB.

Brain Armstrong Mungkin Menambah Ciri Perbankan Pada Coinbase, Butiran
Permodalan pasaran USDC melantun l Sumber: Tradingview.com

Pada 9 Mac, Circle cuba mengalih keluar dananya daripada SVB kerana bank itu akan menutup operasinya. Tetapi pada 11 Mac, pengeluar stablecoin disahkan bahawa ia tidak dapat memproses sepenuhnya pengeluaran dana dan masih mempunyai $3.3 bilion rizab USDC yang terkunci di Silicon Valley Bank. Circle juga mempunyai beberapa dana yang tidak didedahkan yang tersekat pada Silvergate.

Imej Pilihan daripada Pixabay dan carta daripada Tradingview.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments