Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

China Merupakan Salah Satu Pelanggan Terbesar FTX, Rancangan Pemfailan Kebankrapan


China dan FTX berkongsi satu perkara yang sama: pelanggan crypto.

The Bab 11 Pemfailan kebankrapan daripada platform pertukaran mata wang kripto FTX terus mendedahkan beberapa maklumat berharga tentang syarikat yang tiba-tiba menjadi kaput.

Baru-baru ini, melalui dokumen setebal 30 muka surat yang dibentangkannya di mahkamah, Ketua Pegawai Eksekutif yang baru dilantik John Ray III berkata dana korporat digunakan oleh beberapa pekerja dan penasihat bursa itu untuk membeli rumah Bahamian yang telah didaftarkan di bawah nama masing-masing.

Dalam komunikasi mahkamah yang sama, Ray III juga menegaskan bahawa FTX, yang pernah menjadi salah satu bursa crypto terbesar di dunia di bawah pimpinan pemimpin ketika itu Sam Bankman-Fried, tidak menyimpan rekod yang boleh dipercayai dan teratur bagi banyak transaksinya .

Selain itu, beberapa hari lalu, ia juga telah mendedahkan bahawa jumlah hutang yang platform kini hutang kepada pemiutangnya kini sekurang-kurangnya $3.1 bilion.

Kini, pemfailan kebankrapan telah menjelaskan negara mana yang menyumbang sebahagian besar pangkalan pengguna firma itu.

Image: The Guardian

Tax Haven Pulau Cayman, ‘Pembenci’ Kripto Asia China Antara Negara Dengan Pengguna FTX Tertinggi

Menurut dokumen yang diserahkan kepada mahkamah, FTX nampaknya mempunyai tahap penguasaan global yang ketara kerana ia mempunyai pelanggan di sekurang-kurangnya 27 negara berbeza.

Di antara negara-negara ini, Pulau Cayman mendahului senarai, menyumbang 22% daripada jumlah kiraan pelanggan platform pertukaran. Virgin Islands menduduki tempat kedua dengan bahagian 11%. Terutama, kedua-dua wilayah ini dikenali sebagai tempat perlindungan cukai.

Dalam perubahan yang mengejutkan, walaupun terdapat sekatan pada aset kripto, China berjaya merangkul tempat ketiga kerana ia adalah rumah kepada 8% pelanggan FTX yang diketahui. Gergasi Asia itu sebenarnya terikat dengan Great Britain yang mencatatkan peratusan pelanggan yang sama.

FTX customer global distribution. Source: FTX

Singapura dan Emiriah Arab Bersatu melengkapkan senarai teratas dengan 6% dan 4%, manakala Amerika Syarikat berfungsi sebagai rumah untuk 2% daripada pangkalan pengguna bursa crypto.

Bagi kes China, adalah dipercayai bahawa penduduk di sana yang ingin berdagang dengan pertukaran asing menggunakan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) untuk mengatasi larangan kerajaan yang dikenakan terhadap mata wang kripto dan perniagaan berkaitan.

Pelanggan China Inginkan Pampasan

Pelanggan dari China dan juga dari negara lain tidak sabar-sabar untuk mengetahui masa secepat mungkin apabila mereka boleh diberi pampasan berikutan letupan FTX.

Pertukaran itu, bagaimanapun, masih membisu mengenai perkara itu kerana ia berharap dapat menyelamatkan perniagaannya dengan memberhentikan beberapa pekerjanya dan terus beroperasi untuk mengaut keuntungan yang akan digunakan untuk membayar pemiutangnya dari semasa ke semasa.

Sepanjang baris ini, pelanggan daripada Anak syarikat FTX Jepun mungkin tidak lama lagi berpeluang untuk mengeluarkan dana mereka yang terperangkap di dalam sistem syarikat kerana eksekutif mendedahkan mereka sedang berusaha membangunkan sistem mereka sendiri yang akan membolehkan transaksi pengeluaran disambung semula.

Sehubungan itu, sistem baharu itu dijangka akan beroperasi pada penghujung tahun 2022.

Crypto total market cap at $787 billion on the daily chart | Featured image from The Atlantic, Chart: TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments