Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Citibank, Rakan Kongsi Firma Swiss Crypto Untuk Membangunkan Perkhidmatan Penjagaan Bitcoin


Citibank, sebuah institusi perbankan global utama, mendedahkan pada hari Rabu bahawa ia telah mengupah firma jagaan kripto Metaco yang beribu pejabat di Switzerland untuk mewujudkan platform jagaan aset digital.

Kerjasama itu akan memberi tumpuan kepada sekuriti token, yang merupakan perwakilan saham dan bon yang dipindahkan dan diselesaikan menggunakan teknologi blockchain, menurut e-mel daripada pegawai Citibank.

Citibank, yang menguruskan lebih daripada $27 trilion dalam aset, telah memanfaatkan kepakaran Metaco untuk membina platform penjagaan aset digitalnya dan bukannya membina sendiri.

Menurut laporan oleh Business Wire, melalui perkongsian ini, penyelesaian digital dan teknologi Metaco akan digabungkan dengan rangkaian jagaan besar Citibank untuk mewujudkan platform yang membolehkan pengguna mengekalkan dan menyelesaikan aset digital seperti Bitcoin (BTC) dengan selamat.

Image: Metaco

Cadangan Bacaan | Syarikat Kripto Mengurangkan Perbelanjaan Iklan Sebanyak 90% Di Tengah Kegelisahan Pasaran

Citibank Meluaskan Keupayaan Aset Digital

Perjanjian antara Citibank dan Metaco ini membolehkan bank mengembangkan keupayaan semasanya untuk memasukkan aset digital dengan menggunakan pendekatan operasi, teknologi dan perkhidmatan semasanya.

Ketua Perkhidmatan Sekuriti Global Citibank, Okan Pekin, berkata, “Kami menyaksikan pendigitalan pesat kedua-dua aset pelaburan tradisional dan aset digital asli.”

Citigroup bukanlah satu-satunya institusi kewangan tradisional yang telah bekerjasama dengan Metaco untuk perkhidmatan aset digital dalam beberapa tahun kebelakangan ini; Standard Chartered, Union Bank of the Philippines, BBVA dan DBS Bank juga telah berbuat demikian.

Citi, seperti JPMorgan dan Goldman Sachs, menawarkan dagangan niaga hadapan Bitcoin, dan pada November 2021, bank itu mengumumkan persediaan untuk mengambil 100 lagi pekerja bagi memperkukuh pembahagian aset digitalnya untuk pelanggan institusi.

Pekin menyatakan, “Kami sedang membangunkan dan menginovasi keupayaan baharu untuk menyokong kelas aset digital yang semakin penting kepada pelanggan kami.”

Crypto total market cap at $894 billion on the daily chart | Source: TradingView.com

Citi-Metaco Collab Detik ‘Menentukan Pasaran’

Metaco ialah penyedia utama teknologi kepada institusi kewangan dalam industri aset digital. Banyak pelaksanaan penting telah disokong oleh firma jagaan kripto, termasuk BaFin, FINMA, Banco de Espaa, FCA dan MAS.

Adrien Treccani, Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengasas Metaco, mengulas, “Kami sangat teruja untuk bekerjasama dengan Citi, salah satu perniagaan perkhidmatan sekuriti teratas, untuk menyokong misi mereka untuk merapatkan aset digital dan tradisional.”

Cadangan Bacaan | Uniswap Tidak Terpengaruh Oleh Bear Market Scare, Beli NFT Marketplace Aggregator Jin

Treccani menambah bahawa projek ini adalah “saat penentu pasaran” untuk penggunaan institusi aset crypto.

Metaco ialah firma teknologi yang diasaskan di Switzerland pada 2015 dengan tujuan membolehkan organisasi kewangan dan bukan kewangan menguruskan perniagaan aset digital mereka dengan selamat dan mendapat keuntungan daripada pasaran aset digital yang berkembang.

Citi mempunyai kira-kira 200 juta akaun pelanggan dan menjalankan perniagaan di lebih 160 negara dan wilayah.

Featured image from Medium, chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments