Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Craig Wright Menggunakan Perkataan ‘F’ Terhadap Penemuduga Dalam Menegaskan Dia Mencipta Bitcoin, Semasa Tamu TV


Craig Wright, seorang saintis komputer Australia, mendakwa dirinya Satoshi Nakamoto – alias yang digunakan oleh sesiapa atau sesiapa sahaja yang mencipta bitcoin.

Dalam temu bual baru-baru ini dengan program televisyen Australia, Craig Wright mengukuhkan dakwaannya bahawa dia adalah pencipta Bitcoin, mata wang kripto terbesar di dunia.

Wright menekankan bahawa ada orang yang mengenalinya dan boleh mengesahkan bahawa dia benar-benar Satoshi Nakamoto.

Dia menegaskan:

“Buktinya sentiasa orang… Maksud saya, saya ada keluarga, saya ada kawan. Saya mempunyai orang yang berkedudukan tinggi dalam industri.”

Image: CNBC

Ramai yang Tidak Membeli Pernyataan Craig Wright

Tuntutan Craig Wright dilihat dengan sebutir garam yang besar oleh ramai ahli komuniti crypto. Dalam catatan blog 2016, dia menyiratkan bahawa dia adalah Satoshi.

Satu sebab untuk ini ialah, setakat yang diketahui oleh sesiapa sahaja, Satoshi tidak pernah melombong mana-mana bitcoin yang dia dakwa telah melombong.

Kegagalan Wright untuk menghantar mesej daripada kunci persendirian yang sepadan dengan kunci awam “Blok Kejadian” Bitcoin – istilah yang diberikan kepada blok pertama yang pernah dilombong – merupakan sebab utama mengapa dakwaannya telah diabaikan secara meluas sehingga ke tahap ini.

Walaupun pada hakikatnya dia tidak dapat menghantar mesej daripada kunci persendirian yang sepadan dengan kunci awam Bitcoin Block 0, dia cuba menggunakan analogi kunci kenderaan.

“Kunci tidak boleh dijadikan bukti. Jika saya memiliki kunci kereta awak, itu tidak bermakna saya memiliki kereta awak. Sejujurnya, itu adalah perkara paling bodoh yang pernah saya dengar,” Wright berhujah.

Bom F Craig Wright Di TV

Sementara itu, apabila penemuduga Wright, Hamish Macdonald, meminta bukti tambahan dakwaannya, keadaan menjadi buruk.

Sebagai tindak balas, Wright mengarahkan Macdonald untuk mengambil buku undang-undang dan memeriksa definisi “bukti.”

Kemudian Wright mula menggunakan bom-F:

“Dan apabila anda kembali, dan anda sebenarnya tahu apa yang anda bincangkan, maka kita boleh mengadakan perbincangan. Jika tidak, anda hanya menjadi aw****r.”

Ketika ditanya tentang tingkah laku agresifnya, Wright menyatakan bahawa dia tidak teragak-agak untuk membalas dendam terhadap Macdonald memandangkan dia adalah warga Australia.

Tetapi, “kerosakan” telah dilakukan dan perkataan yang tidak sesuai untuk penggunaan TV telah dimuntahkan ke telinga penonton.

BTC total market cap at $444.3 billion on the daily chart | Source: TradingView.com

‘Kehidupan Sukar’ Craig Wright – Dan 1.1 Juta BTCnya

Wright menegaskan bahawa menjadi pencipta Bitcoin telah menjadikan hidupnya lebih sukar.

Kenyataannya mencetuskan rasa ingin tahu dan syak wasangka dalam komuniti Bitcoin. Ada yang menyokong dakwaannya.

Sebagai contoh, Gavin Andresen, pengarah Yayasan Bitcoin yang berinteraksi dengan Nakamoto semasa melakukan kerja teknikal awal untuk Bitcoin, berkata bahawa dia yakin “di luar keraguan munasabah” bahawa Craig Wright adalah Satoshi.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang ragu-ragu telah menyatakan keraguan dengan naratif Wright dan telah menuntut bukti yang pasti.

Dan Kaminsky, seorang pakar keselamatan, menggunakan percubaan Wright yang gagal untuk mengesahkan dakwaannya untuk menyokong hujahnya bahawa keseluruhan prosedur itu adalah penipuan.

Pada 2021, Andresen menarik balik dakwaannya sebelum ini, dengan menyatakan bahawa dia telah melakukan kesilapan.

Wright telah disahkan memiliki sekitar 1.1 juta bitcoin, bernilai hampir $25 bilion pada Jun 2022.

Featured image from The Conversation, Chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments