Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Crypto Exchange Coinbase Membersihkan Udara, Tiada Pendedahan Kepada 3AC


Crypto exchange Coinbase menangani khabar angin insolvensi yang telah timbul sejak minggu lalu. Tuntutan ini menyatakan bahawa syarikat dagangan awam AS itu terdedah kepada dana lindung nilai yang gagal Three Arrows Capital (3AC). Yang terakhir telah gagal membayar lebih $3 bilion hutang daripada pemiutangnya.

Bacaan Berkaitan | Bitcoin Masih Boleh Mencecah $500,000 Dalam 5 Tahun, Menurut Veteran Wall Street Ini

Akibatnya, banyak syarikat besar dalam industri crypto terpaksa memfailkan kebankrapan, menghentikan operasi, dan terlibat dalam pertempuran undang-undang dengan pelanggan atau bekas pekerja mereka. Coinbase dituntut ia tidak mempunyai pendedahan kepada 3AC, Celsius, Voyager dan “rakan niaga lain yang serupa”.

Pertukaran crypto mendakwa peristiwa yang membawa kepada kebankrapan 3AC dan beberapa syarikat ini “boleh dijangka dan sebenarnya khusus kredit”. Dalam pengertian itu, Coinbase berhujah bahawa peristiwa serupa telah berlaku dalam kewangan tradisional, seperti kejatuhan Lehman Brothers dan Pengurusan Modal Archegos.

Selepas rantaian pemfailan muflis disebabkan tindakan harga menurun di seluruh pasaran crypto, pegawai kerajaan dan pengawal selia telah menggunakannya untuk memburukkan aset digital. Oleh itu, Coinbase cuba memisahkan industri yang baru lahir daripada tindakan firma “terlebih leverage”.

Syarikat itu menyatakan perkara berikut:

Kami percaya peserta pasaran ini terperangkap dalam kegilaan pasaran lembu crypto dan melupakan asas pengurusan risiko. Pertaruhan tidak dilindungi, pelaburan besar dalam ekosistem Terra, dan leverage besar-besaran yang disediakan dan digunakan oleh 3AC bermakna risiko itu terlalu tinggi dan terlalu tertumpu. Peristiwa ini, malangnya, lebih biasa dalam pasaran kewangan tradisional (…).

Coinbase mendakwa ia telah memperkenalkan pengurusan risiko sebagai “prinsip pertama”. Oleh itu, mereka mendakwa dilindungi daripada “potensi penularan lalai”. Coinbase menyatakan perkara berikut mengenai kriteria yang digunakan oleh syarikat untuk menguruskan risiko:

Kali ini tidak berbeza. Persekitaran ini tidak berbeza. Itulah sebabnya kami bergantung pada pasukan risiko kami, yang terdiri daripada profesional dengan pengalaman berdekad-dekad perniagaan pembiayaan pengurusan risiko merentas pelbagai kitaran ekonomi (…).

Bitcoin BTC BTCUSDT
Harga BTC dengan keuntungan penting pada carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Adakah Crypto Exchange Coinbase Mempunyai Pendedahan Kepada Terra (LUNA)?

Sejak penubuhannya, Coinbase mendakwa ia tidak pernah mengalami kerugian daripada buku pembiayaannya, mengalami insolvensi rakan niaga, atau terpaksa menutup akses kepada kredit untuk pelanggannya. Syarikat itu berkata ia menjalankan simulasi dan mengurangkan risiko kecairan apabila mengambil risiko rakan niaga.

Setiap amalan yang dilaksanakan oleh bursa adalah dinamik kerana mereka percaya “persekitaran boleh berubah” pada setiap masa. Ini adalah sebahagian daripada prinsip “beri ruang untuk undang-undang Murphy” mereka, yang berbunyi sebagai meninggalkan ruang untuk perkara yang boleh salah dan kesilapan yang boleh dilakukan.

Coinbase membuat kesimpulan:

Akhirnya, industri yang lebih luas mungkin masih mengambil masa untuk mempelajari pengajaran yang betul daripada kekurangan sistemik yang telah kita lihat (…).

Coinbase menjelaskan ia tidak mempunyai pendedahan kepada 3AC tetapi membuat nota kecil pada akhir kenyataannya. Syarikat itu mempunyai pendedahan kepada Terraform Labs, pembangun Terra (LUNA), dan stablecoin UST.

Bacaan Berkaitan | Stablecoins Untuk Menjadi Alat Pembayaran Di UK, Dengan Peraturan Sedang Diuruskan

Jika terdapat pencetus yang membawa kepada kejatuhan 3AC itu adalah keruntuhan ekosistem Terra. Pendedahan itu diperoleh melalui program teroka Coinbase tetapi syarikat itu mendakwa ia “membuat pelaburan bukan material”.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments