Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Data Menunjukkan 50% Kadar Hashrate Bitcoin Dikawal Oleh Dua Kumpulan Perlombongan


Kadar hash Bitcoin menjadi sangat terpusat, dengan beberapa kumpulan perlombongan mengawal kebanyakan kuasa perlombongan blockchain. Yang terbaru data daripada Mempool menunjukkan bahawa 50% daripada jumlah hashrate dipegang oleh Foundry USA dan Antpool.

Rangkaian Perlombongan Sangat Berpusat

Foundry USA telah mengekalkan hashrate lebih 30% daripada jumlah rangkaian Bitcoin selama beberapa minggu. Ia menjadi kumpulan perlombongan pertama yang berasal dari bukan Cina yang memimpin senarai itu pada November 2021, berikutan larangan perlombongan Bitcoin di China pada pertengahan tahun yang sama.

Pada masa itu, Foundry USA menyumbang 17% daripada jumlah hashrate Bitcoin. Hari ini, kumpulan yang berpangkalan di AS mempunyai purata 34.1% daripada kuasa perlombongan, bersamaan dengan kira-kira 104 EH/s, memandangkan kadar hash Bitcoin adalah sekitar 300 EH/S.

Bacaan Berkaitan: Perlombongan Bitcoin Pertama Dikuasakan Oleh Tenaga Nuklear Dibuka Di AS Pada S1 Tahun Ini

Antpool berada di tempat kedua dengan kira-kira 18.0% daripada jumlah hashrate bersamaan dengan kira-kira 58 EH/s. Kolam yang berpangkalan di China dahulunya merupakan kumpulan Bitcoin terbesar tetapi terjejas oleh larangan perlombongan kripto yang menyebabkan beberapa pelombong di rantau ini berhijrah.

Rekod pengedaran Bitcoin Pool pada 29 Dis. 2022 (statistik 3 hari)/Mempool
Rekod pengedaran Bitcoin Pool pada 29 Dis. 2022 (statistik 3 hari)/Mempool.com

Apakah Di Sebalik Trend Ini?

Graf menunjukkan bahawa lebih 80% kuasa perlombongan Bitcoin tertumpu di kalangan hanya 5 kumpulan. Ini berbeza dengan permulaan tahun 2022, apabila lima kumpulan perlombongan ini hampir tidak melebihi 60% daripada kadar hash.

Beberapa faktor boleh menyumbang kepada kenaikan ini. Salah satunya ialah lokasi pelayan kolam tersebut. Semakin dekat pelayan dengan kolam dan kemudahan perlombongan, semakin rendah kependaman pemindahan maklumat. Ini bermakna bahawa pelombong berkemungkinan akan mendapat lebih banyak bahagian dalam proses perlombongan dan memperoleh lebih banyak Bitcoin (BTC) dengan menyambung ke pelayan yang lebih dekat.

Kesukaran kadar hash Bitcoin
Kesukaran kadar hash Bitcoin untuk Januari/CoinWarz.com

Faktor lain ialah insentif kewangan yang ditawarkan oleh kumpulan perlombongan utama ini. Kolam perlombongan yang lebih besar boleh secara konsisten mengagihkan keuntungan kepada ahli mereka, yang membayar komisen untuk perlombongan dengan sumber mereka, mendorong lebih ramai pelombong ke ekosistem mereka. Ini terbukti dengan kesukaran perlombongan yang tinggi dalam beberapa minggu kebelakangan ini disebabkan oleh pergerakan menaik Bitcoin, menjadikannya sukar bagi kumpulan perlombongan yang lebih kecil untuk menguntungkan.

Bacaan Berkaitan: Mengapa S&P 500 Boleh Membantu Menghantar Bitcoin Melambung Tinggi

Walau bagaimanapun, sistem perlombongan Bitcoin yang sangat terpusat menimbulkan bahaya besar kepada mata wang kripto. Pelombong boleh bersetuju untuk menolak transaksi yang tidak memenuhi parameter tertentu yang membawa kepada serangan 51%.

Kami telah melihat serangan sedemikian berlaku pada blok blok Bukti Kerja lain seperti Ethereum Classic, yang boleh menjadi masalah untuk Bitcoin. Selain itu, kumpulan ini adalah syarikat yang diiktiraf dan boleh menghadapi tekanan daripada agensi kawal selia yang cuba mengawal aktiviti pada rangkaian Bitcoin.

Harga Bitcoin

Setakat ini, Bitcoin masih mengekalkan trend kenaikan harganya, dengan mata wang kripto terkemuka meningkat sebanyak 40% sejak awal tahun ini. Pada masa penulisan, Bitcoin didagangkan pada $23,400, menurut data daripada Tradingview.com.

Harga Bitcoin pada 28 Januari|  Sumber: BTCUSDT pada Binance, TradingView
Harga Bitcoin pada 28 Januari| Sumber: BTCUSDT TradingView

Imej pilihan daripada Pixabay, carta daripada Trading View, Coinwarz dan MempoolSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments