Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Data Menunjukkan Bitcoin Masih Sangat Berkorelasi Dengan Pasaran Saham


Data menunjukkan korelasi Bitcoin dengan pasaran saham telah tinggi dalam beberapa bulan kebelakangan ini kerana crypto telah mengikuti rapat S&P 500 dan NASDAQ.

Bitcoin Telah Terus Meniru Pergerakan Pasaran Saham AS Pada 2022

Seperti laporan mingguan terkini daripada Penyelidikan Arcanemanakala BTC telah lebih tidak menentu daripada pasaran saham, pergerakan crypto masih agak hampir dengan yang terakhir.

Pada tahun 2022 setakat ini, kedua-dua pasaran saham dan Bitcoin mengalami kesukaran. Walau bagaimanapun, setakat tahun ini, BTC turun 51% manakala S&P pula 14% dan NASDAQ 22% menjadi merah, lebih kurang daripada kerugian BTC.

Berikut ialah carta yang menunjukkan kedudukan aset ini terhadap satu sama lain, dan emas, dalam tujuh bulan pertama tahun ini:

Bitcoin Vs Pasaran Saham

Looks like Gold has been the strongest out of these assets during the period | Source: Arcane Research's The Weekly Update - Week 30, 2022

Seperti yang anda lihat dalam graf di atas, pergerakan Bitcoin sepanjang tahun setakat ini semuanya hampir sama dengan pergerakan S&P 500 dan NASDAQ.

Walaupun begitu, ia juga jelas daripada carta bahawa banyak pergerakan harga BTC telah jauh lebih besar dalam skala daripada aset pasaran saham.

Daripada ini, dapat disimpulkan bahawa korelasi antara kripto dan pasaran saham agak ketara pada tahun ini.

Sebab utama di sebalik pasaran yang sangat berkorelasi adalah peningkatan kehadiran pelabur institusi dalam Bitcoin.

Semasa ketidaktentuan makro, pelabur sedemikian bertujuan untuk menolak risiko mereka dan dengan itu menarik diri daripada pasaran seperti BTC. Inflasi yang semakin meningkat telah menjadi salah satu peristiwa baru-baru ini di sebalik penurunan pemerhatian crypto dengan pasaran saham.

Laporan itu menyatakan bahawa kepentingan dasar monetari dan fiskal yang semakin meningkat juga telah mengukuhkan korelasi antara bukan sahaja BTC dan pasaran saham, tetapi juga kebanyakan aset kewangan lain.

Menariknya, emas telah mengharungi tahun yang terbaik daripada aset yang dipersoalkan, dengan hanya mengeluarkan 4% dalam tempoh tujuh bulan pertama ini.

Harga BTC

Pada masa penulisan, Harga Bitcoin terapung sekitar $23.1k, turun 3% dalam tujuh hari terakhir. Sepanjang bulan lalu, kripto telah memperoleh 14% dalam nilai.

Carta di bawah menunjukkan arah aliran harga syiling dalam tempoh lima hari yang lalu.

Carta Harga Bitcoin

The value of the crypto seems to have been moving sideways during the last few days | Source: BTCUSD on TradingView

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, Bitcoin tidak menunjukkan banyak pergerakan harga kerana kripto kebanyakannya telah menyatukan sisi sekitar paras $23k.

Featured image from Quantitatives on Unsplash.com, charts from TradingView.com, Arcane ResearchSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments