Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

DeFi Berubah: Dan Ini untuk Yang Lebih Baik
 Iklan

Seperti istilahnya menunjukkan, kewangan terdesentralisasi adalah bidang alat dan platform kewangan terdesentralisasi yang berkembang pesat – banyak di antaranya menyediakan akses kepada perkhidmatan penting yang hampir tidak tersedia di banyak wilayah. Sebagai industri yang berkembang pesat, landskap DeFi berulang-ulang dengan sedikit yang dapat diikuti – dengan aplikasi dan produk yang semakin baru nampaknya muncul setiap hari. Tetapi di tengah-tengah mania, beberapa trend mula muncul di ruang DeFi, yang sepertinya akan menetapkan nada dari apa yang ada di depan.


Nilai Dunia Nyata

Sehingga baru-baru ini, kewangan terdesentralisasi adalah domain cryptocurrency dan token (baik fungible dan non-fungible). Di luar pautan sederhana ke dunia kewangan tradisional (TradFi) melalui perkhidmatan oracle dan fiat ke gateway cryptocurrency, terdapat sedikit hubungan antara DeFi dan TradFi. Tetapi itu mulai berubah ketika sejumlah harapan awal yang menjanjikan untuk menjembatani dua bidang kewangan untuk menghasilkan rangkaian aplikasi DeFi yang lebih mampu.

Antaranya, BondAppétit muncul sebagai inovator. Platform ini menawarkan stablecoin berjumlah USD yang disokong oleh instrumen hutang dunia nyata yang menghasilkan pendapatan tetap. The stablecoin, yang dikenali sebagai Appetite USD (atau USDap), unik kerana mempunyai kumpulan kecairan yang disokong oleh aliran tunai sebenar – memastikan pengguna selamat mengetahui bahawa dana mereka disokong oleh lebih daripada dolar sederhana yang menyusut dalam akaun simpanan di suatu tempat.

Walaupun cryptocurrency boleh bernilai kerana kekurangan, utiliti, koleksi, dan pelbagai alasan lain, pelabur runcit, firma, dan pemerintah terbiasa dengan instrumen kewangan yang lebih tradisional. Dengan menghubungkannya ke blockchain melalui pelbagai aplikasi DeFi baru, kami dapat membukanya kepada lebih banyak pemain kewangan lama – yang mempunyai kemampuan untuk membantunya berkembang ke khalayak ramai.

Komposabiliti dalam DeFi

Komposabiliti menjadi kata kunci belakangan ini. Tanpa memperincikan terlalu banyak, harta yang membolehkan aplikasi, produk, alat, dan perkhidmatan DeFi yang berbeza disambungkan untuk membentuk rangkaian aplikasi yang lebih rumit – yang dapat mencapai lebih banyak daripada aplikasi tunggal yang beroperasi sendiri.

Ini juga menjadi tumpuan utama kedua-dua aplikasi DeFi yang lebih baru dan mapan, yang kelihatannya disusun dengan aplikasi lain untuk menawarkan fungsi tambahan kepada pengguna dan meneroka kes penggunaan yang semakin inovatif. Menjadi desentralisasi, pengguna dapat memanfaatkan kemampuan beberapa aplikasi DeFi bersama-sama untuk melakukan lebih banyak dengan cryptocurrency mereka – memaksimumkan hasil mereka, meningkatkan keselamatan, dan menguruskan aset mereka dengan cara yang sebelumnya tidak mungkin dilakukan.

Oleh kerana itu, DeFi menjadi lebih seperti perkhidmatan kewangan tradisional dunia, kerana menggunakan satu perkhidmatan (misalnya PayPal) secara automatik membuka akses kepada puluhan yang lain – seperti e-dagang, pembayaran peribadi, perkhidmatan insurans dalam talian, dan banyak lagi. Ini mempunyai kesan langsung dari mengurangkan eksklusiviti dan meningkatkan utiliti untuk pengguna semua perkhidmatan yang terlibat dalam timbunan aplikasi DeFi.

Secara keseluruhan, ini menjadikan industri cryptocurrency lebih mudah diakses dan intuitif untuk berkeliling.

Sekarang, terdapat banyak platform yang dapat membangun komposisi ke modus operandi mereka – termasuk Kira sebuah blockchain yang membolehkan pengguna mempertaruhkan aset dari pelbagai rangkaian lain; dan Premia – platform yang membolehkan pengguna membuat dan memperdagangkan pilihan untuk pelbagai cryptocurrency yang disokong sebagai token ERC1155 seperti Lego, yang dapat digunakan dalam aplikasi DeFi luaran.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments