Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Demokrat AS Mendalangi Serangan Terhadap Kripto


Demokrat terus melancarkan perang mereka secara rahsia terhadap industri kripto AS. Menjelang pendengaran Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan semalam mengenai aset digital, bertajuk “Masa Depan Aset Digital: Mengukur Jurang Kawal Selia dalam Pasaran Aset Digital,” satu memo telah diedarkan kepada ahli jawatankuasa Demokrat yang mendedahkan agenda.

Memo itu adalah bocor oleh Eleanor Terrett dari Fox Business. Ia mengandungi “mesej utama” untuk diikuti oleh ahli jawatankuasa Demokrat. Ketetapan kepimpinan parti menjelaskan bahawa Demokrat AS mahu membawa industri di bawah kawalan penuh mereka, dengan Pengerusi SEC Gary Gensler di barisan hadapan.

Antara lain, kenyataan utama dalam memo itu termasuk bahawa Republikan mendakwa mereka mahu memberikan kejelasan dalam pasaran dengan memberi ruang CFTC untuk mata wang kripto, tetapi sebaliknya mereka secara serentak “melemahkan” agensi itu dan membahayakannya dengan mencadangkan untuk mengurangkan belanjawannya. Republikan dalam jawatankuasa itu dilaporkan merancang untuk cuba meluluskan undang-undang mesra crypto sebelum akhir bulan Jun.

Demokrat AS Kembali Gensler Dalam Perang Melawan Kripto

Dalam mesej lain memo itu, menjadi jelas bahawa pengerusi SEC Gary Gensler adalah jeneral perang. Ahli jawatankuasa diberitahu untuk memuji Gensler kerana “membina pasukan penguatkuasa yang paling kuat lagi” untuk “menumpas penjenayah crypto dan melindungi pelabur dan pengguna daripada bahaya.”

Malangnya, Jawatankuasa Republikan mahu mengubah arah dan mengikat tangan SEC. SEC mesti terus menerajui peraturan pasaran kripto AS.

Selanjutnya, ahli jawatankuasa Demokrat diarahkan untuk menafikan “perang rumput” kerana “tiada siapa yang berperang.” Menurut memo itu, kedua-dua SEC dan CFTC bersetuju bahawa SEC ialah pengawal selia yang menentukan sama ada mata wang kripto adalah sekuriti. Dan SEC telah menjelaskan pada masa lalu bahawa “hampir semua aset kripto adalah sekuriti. Tamat cerita.”

Selanjutnya, memo itu menyatakan bahawa kekaburan peraturan bukanlah masalahnya, “tetapi ketidakpatuhan besar-besaran terhadap undang-undang sedia ada,” sambil menambah: “Kami tidak boleh mencipta struktur kawal selia baharu yang menampung hanya kerana syarikat crypto enggan bermain dengan peraturan yang jelas.”

Republikan AS Meningkatkan Tekanan Terhadap SEC

Ketika Demokrat AS mendorong perang terhadap crypto, Republikan AS mempertahankan industri. Pada hari Selasa, Patrick McHenry, pengerusi Jawatankuasa Perkhidmatan Kewangan Dewan, dan Bill Huizenga, pengerusi Jawatankuasa Kecil Pengawasan dan Penyiasatan, menulis surat bersama kepada Gensler menuntut agensinya mengeluarkan dokumen dalaman serta komunikasi dengan Sam Bankman-Fried.

Republikan percaya Gensler telah gagal memenuhi tugas pengawal selia semasa mempolitikkan agensi yang sepatutnya melindungi pelabur daripada penipu. Hebatnya, Presiden AS Biden disebabkan kekecohan dalam masyarakat baru semalam apabila dia menggesa penutupan $18 bilion dalam kelemahan cukai.

Pada masa akhbar, jumlah paras pasaran berjumlah 1,109 trilion, melantun daripada sokongan utama semalam.

jumlah pasaran kripto
Jumlah cap pasaran, carta 1 hari | Sumber: TOTAL di TradingView.com

Imej pilihan daripada iStock, carta daripada TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments