Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Di dalam The Three Arrows Capital (3AC) Runtuh Dan Pengajaran yang Telah Diajarkannya Crypto


Keruntuhan Three Arrow Capital (3AC) telah berlaku hampir sebulan selepas Terra runtuh. Kedua-dua gergasi kripto ini yang terhempas dalam tempoh masa yang singkat telah meletakkan pasaran dalam salah satu kedudukannya yang paling tidak menentu. Keruntuhan Luna telah berkumandang di pasaran dan 3AC telah mengambil banyak haba daripada ini. Laporan ini memfokuskan pada peristiwa yang membawa kepada kematian salah satu firma terkemuka crypto dan pelajaran yang ditinggalkannya.

Keruntuhan 3AC

Kejatuhan Luna pada mulanya seolah-olah pelabur bar terpencil kehilangan berbilion dolar. Walau bagaimanapun, minggu-minggu selepas keruntuhan akan menunjukkan bahawa kesannya tersebar lebih jauh daripada yang dijangkakan pada mulanya. Salah seorang yang terperangkap dalam tembak-menembak ialah 3AC.

Dana kripto telah berada secara langsung dalam rampasan silang kemalangan Luna dengan pendedahan lebih daripada $200 juta dan spekulasi setinggi $450 juta. Pada mulanya, firma itu kelihatan bangkit daripada kejatuhan Luna tetapi tidak lama lagi akan jelas bahawa 3AC berada dalam kedudukan yang lebih berbahaya daripada yang disangkakan oleh pelabur.

Bacaan Berkaitan | Pasaran Beruang apa? Jumlah dagangan NFT Terus Bertambah Walaupun Kripto Penurunan

Pengasas dan CIO Su Zhu, yang lantang bersuara tentang kepercayaannya terhadap kitaran super di mana tiada apa-apa yang benar-benar ranap tidak lama lagi akan terbukti salah dengan pasaran dan firma itu akan menerima pukulan dengannya. Dengan kemalangan Luna, kerugian yang dialami 3AC telah memberi tekanan kepada firma kripto itu. Dan kerana pasaran telah gagal pulih dengan betul, 3AC tidak lama lagi akan mendapati dirinya dibubarkan daripada pinjaman terkurang cagarannya oleh pemberi pinjaman besar yang tidak didedahkan.

Modal Tiga Anak Panah (3AC)

BTC performance worsens in 5 months | Source: Arcane Research

Pembubaran lain akan menyusul apabila pertukaran kripto seperti Bitmex dan FTX telah membubarkan firma kripto itu. BlockFi dan Genesis juga telah mendedahkan bahawa pembubaran dan pengurangan kerugian sedang dijalankan dengan Genesis mengatakan kerugian akan dijaringkan terhadap kunci kira-kiranya. Selepas pembubaran, Bitumen nampaknya masih terhutang $6 juta oleh 3AC.

Pengajaran yang Dipetik Daripada Keruntuhan

Kejatuhan 3AC telah mendedahkan banyak langkah berjaga-jaga pelaburan penting yang perlu diambil. Dengan pasaran lembu, banyak berhati-hati telah dilemparkan kepada angin kerana semuanya berulang kali ‘mengepam’ dan oleh itu, semua orang membuat wang.

Bacaan Berkaitan | Fikir Anda Kurang Teruk? Dompet Ethereum Ini Dibubarkan Lebih 71,800 ETH

Walau bagaimanapun, apabila berhadapan dengan pasaran yang tidak menentu seperti pasaran mata wang kripto, pengurusan risiko, perancangan berhemat dan kewaspadaan tidak boleh terlalu ditekankan. Mereka membantu kedua-dua pelabur kecil dan besar membuat keputusan yang lebih bijak dan bukannya bertindak berdasarkan keyakinan dan keyakinan dalam sesuatu projek.

Carta harga LUNA daripada TradingView.com

3AC suffers from LUNA crash | Source: LUNAUSD on TradingView.com

Keruntuhan itu telah menyebabkan pelbagai pihak yang terlibat dengan 3AC mengalami pelbagai peringkat hutang. Akhirnya, hutang ini perlu diambil kira sebagai kerugian oleh pihak-pihak ini tetapi masih perlu dilihat bagaimana mereka mengendalikan hutang. Tetapi dengan kejatuhan dua gergasi pasaran dalam masa yang singkat, implikasinya dijangka besar dan negatif.

Memandangkan peristiwa itu terus berlaku, pelabur akan dilayan sebaik-baiknya untuk mengambil kedudukan defensif apabila ia berkaitan dengan portfolio mereka. Sebaik sahaja kesan kejatuhan 3AC dirasai dalam pasaran, pasaran yang sudah tertekan dijangka akan terus tunduk kepada penurunan.

Featured image from Business 2 Community, charts from Arcane Research and TradingView.com

ikut Owie terbaik di Twitter untuk cerapan pasaran, kemas kini dan tweet lucu sekali-sekala…

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments