Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Dogecoin Semakin Terikat Dengan Keganasan Dan Bahan Penderaan Seks Kanak-kanak, Rancangan Penyelidikan


Dogecoin, mata wang kripto kegemaran Elon Musk, kini digunakan dalam lebih banyak tindakan haram, menurut analisis baharu. Nilai dan populariti token telah meningkat secara mendadak dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Pengarang penyelidikan, firma analisis Blockchain Elliptic, mendakwa telah menemui bukti bahawa syiling meme terkenal itu digunakan oleh penjenayah sebagai bayaran untuk aktiviti haram bernilai berjuta-juta dolar.

Dogecoin, yang diasaskan sebagai “gurauan,” semakin dikaitkan dengan kelakuan haram, seperti pembiayaan keganasan, skim Ponzi, dan juga bahan penderaan seks kanak-kanak yang lebih membimbangkan, menurut analisis oleh Elliptic.

Cadangan Bacaan | Citibank, Rakan Kongsi Firma Swiss Crypto Untuk Membangunkan Perkhidmatan Penjagaan Bitcoin

Dogecoin Digunakan Dalam Jenayah Berprofil Tinggi

Kira-kira 50 jenayah berprofil tinggi telah dibantu oleh Dogecoin. Jenayah yang ketara termasuk skim Plus Token Ponzi, yang mengakibatkan rampasan DOGE bernilai lebih $20 juta oleh polis China, dan kecurian Dogecoin bernilai $119 juta yang disyaki berkaitan dengan skim Ponzi Turki tahun lepas.

 Elon Musk said Sunday he still supports and acquires the popular meme coin. Image: Indian Express.

Biro Kebangsaan bagi Pembiayaan Keganasan Israel mengeluarkan perintah rampasan terhadap beberapa alamat aset kripto yang disyaki berada di bawah kawalan organisasi pengganas Hamas atau digunakan untuk aktiviti berkaitan keganasan tahun lepas.

Menurut kajian itu, antara alamat crypto adalah dompet yang mengandungi $40,235 dalam DOGE.

Mengenai darknet, syiling diterima di beberapa pasaran, seperti Just-Kill, yang mengesahkan kad kredit yang dicuri, Archetype, yang memfokuskan pada penjualan dadah haram, dan lain-lain yang memudahkan pembelian dan penjualan senjata api secara haram dan dicuri. komoditi.

Kripto Pilihan Oleh Pelampau Dan Penggodam

Elliptic melaporkan bahawa organisasi pelampau sayap kanan telah mengeksploitasi Dogecoin, beralih kepada mata wang kripto apabila dilarang daripada sumber kewangan standard.

Banyak organisasi sayap kanan telah menggunakan Dogecoin untuk mengumpul derma, termasuk laman web sayap kanan Infowars, yang telah mengumpul lebih $1700 dalam Dogecoin setakat ini.

DOGE total market cap at $8.85 billion on the weekend chart | Source: TradingView.com

Menurut pakar, syiling itu juga digunakan untuk mengedarkan perisian hasad seperti Cliptomaner, yang mensabotaj komputer untuk melombong mata wang kripto secara sembarangan. Perisian itu mencuri beberapa aset crypto, termasuk DOGE, yang telah menerima $29,000.

Cadangan Bacaan | Syarikat Kripto Mengurangkan Perbelanjaan Iklan Sebanyak 90% Di Tengah Kegelisahan Pasaran

Dogecoin, yang telah disokong secara meluas oleh Musk dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kini merupakan mata wang kripto ke-10 terbesar dari segi penilaian pasaran, melebihi $8 bilion. Lelaki terkaya di dunia itu berkata pada hari Ahad dia masih menyokong dan memperoleh syiling meme popular itu.

Sementara itu, walaupun mata wang kripto bertemakan anjing digunakan untuk operasi haram, kuantiti yang dilaporkan boleh diabaikan jika dibandingkan dengan keseluruhan nilainya yang, walaupun menurun, melebihi $8,353,034,906, menunjukkan data CoinMarketCap.

Featured image from Radware Blog, chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments