Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

El Salvador Mesra Bitcoin Mahu Mengetepikan Cukai Untuk Inovasi Teknologi


El Salvador mahu mengetepikan cukai untuk merangsang inovasi teknologi selepas menjadi negara pertama di dunia yang menjadikan Bitcoin sah tender dua tahun lalu.

Mendorong Inovasi Teknologi

Presiden Nayib Bukele mengumumkan pada hari Jumaat bahawa beliau akan menghantar rang undang-undang kepada Kongres minggu depan untuk menghapuskan semua cukai ke atas pengaturcaraan perisian, pengekodan, aplikasi, pembangunan kecerdasan buatan (AI) dan pembuatan perkakasan pengkomputeran dan komunikasi.

Pemotongan cukai ini adalah sebahagian daripada rancangan Bukele untuk menjadikan El Salvador sebagai hab mata wang kripto, dan langkah itu dijangka menarik lebih banyak syarikat teknologi dan pemula ke negara itu. Dengan menyediakan insentif untuk inovasi dan pembangunan, kerajaan berharap dapat mewujudkan ekosistem teknologi yang berkembang maju yang akan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara.

Penerimaan El Salvador terhadap Bitcoin sebagai tender sah telah menjadi satu langkah yang kontroversi, dengan pengkritik berpendapat bahawa ia boleh membawa kepada ketidakstabilan kewangan dan peningkatan pengubahan wang haram. Yang lain menjangkakan keruntuhan kerajaan Bukele disebabkan oleh tegang hubungan dengan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Walau bagaimanapun, Bukele telah mempertahankan keputusan itu sebagai satu cara untuk menyediakan rangkuman kewangan untuk penduduk yang tidak mempunyai perbankan dan untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi di negara ini. Dengan mengetepikan cukai ke atas inovasi teknologi dan menyokong pembangunan industri perlombongan Bitcoin, kerajaan berharap untuk meletakkan negara sebagai peneraju dalam ruang crypto.

Harga Bitcoin Pada 24 Mac|  Sumber: BTCUSDT On Binance, TradingView El Salvador
Harga Bitcoin Pada 24 Mac| Sumber: BTCUSDT Pada Binance, TradingView

El Salvador Bersedia Mengeluarkan Bon Bitcoin

Selain pemotongan cukai, El Salvador juga baru-baru ini diluluskan undang-undang untuk penerbitan bon yang disokong oleh Bitcoin. Perundangan itu termasuk rangka kerja undang-undang untuk penerbitan bon yang disokong Bitcoin, juga dikenali sebagai Volcano Bond.

Bon itu dinamakan sempena gunung berapi aktif negara, yang akan menyediakan tenaga boleh diperbaharui yang diperlukan untuk menggerakkan industri perlombongan Bitcoin yang direka bentuk untuk disokong oleh bon itu.

Sekuriti ini pertama kali diumumkan oleh Bukele pada November 2021. Matlamatnya adalah untuk mengumpul $1 bilion bagi pembangunan industri perlombongan Bitcoin yang menggunakan tenaga boleh diperbaharui. Walau bagaimanapun, disebabkan pasaran beruang kripto pada tahun 2022, penerbitan bon terpaksa ditangguhkan beberapa kali.

Rang undang-undang aset digital akhirnya diperkenalkan di Dewan Undangan pada November 2022, di mana parti Bukele, Nuevas Ideas, mempunyai majoriti yang besar. Rang undang-undang itu diluluskan dengan 62 penggubal undang-undang mengundinya dan 16 mengundi menentangnya.

Bitfinex, pertukaran mata wang kripto, awal tahun ini juga diumumkan bahawa ia akan menjadi penyedia infrastruktur untuk Volcano Token, yang merupakan token digital yang akan digunakan untuk mendapatkan modal bagi penerbitan bon. Pertukaran itu berkata Volcano Token akan membantu El Salvador membayar hutang kerajaannya, mengarahkan dana ke arah penciptaan infrastruktur perlombongan Bitcoin, dan membiayai pembinaan “Bitcoin City.”

Imej Ciri Daripada Jose Cabezas/Reuters, Carta Daripada TradingView

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments