Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

EU Cipta Pengawal Selia Baharu Untuk Pengawasan Kripto


Kesatuan Eropah (EU) merancang untuk mewujudkan “Pihak Berkuasa Pencegahan Pengubahan Wang Haram” keenam yang akan bertanggungjawab secara khusus untuk mengawal selia industri mata wang kripto.

Walaupun peraturan Pasaran dalam Aset Kripto dan Peraturan Pemindahan Dana yang dipertikaikan telah menerima sebahagian besar perhatian daripada industri mata wang kripto, ia hanyalah sebahagian kecil daripada pakej polisi anti-pengubahan wang haram (AML) EU yang lebih besar yang akan mempunyai kesan ketara. ke atas semua institusi kewangan.

EU Untuk Kawal Selia Lagi Kripto

Majlis Eropah, Suruhanjaya Eropah dan Parlimen sedang mewujudkan badan kawal selia baharu untuk mata wang kripto yang akan mempunyai kuasa ke atas sektor tersebut.

Organisasi pengawal selia crypto baharu sedang dipertimbangkan oleh Kesatuan Eropah.

EU sedang mewujudkan “Pihak Berkuasa Pencegahan Pengubahan Wang Haram” keenam atau AMLD6, yang akan mempunyai kawalan langsung ke atas sektor mata wang kripto, menurut laporan terkini.

Pada Julai tahun lepas, Suruhanjaya Eropah menerbitkan cadangannya untuk AMLD6, atau Arahan Keenam AML/CFT. Bulan lalu, Majlis Eropah mengumumkan versinya kepada umum. Ia akan dibincangkan oleh Parlimen Eropah selepas cuti Ogos semasa. Ketiga-tiga badan itu akan memulakan apa yang dikenali sebagai trilog selepas masing-masing meluluskan versi undang-undangnya sendiri.

Penubuhan pengawal selia seluruh EU untuk pencegahan pengubahan wang haram adalah komponen utama perundangan baharu. Nampaknya terdapat sedikit perdebatan mengenai keperluan badan sedemikian dan keperluannya untuk mempunyai kawalan langsung ke atas pembekal perkhidmatan berasaskan EU untuk aset kripto, walaupun badan perundangan masih perlu berbincang.

AMLD6 nampaknya akan diamanahkan untuk memantau penyedia perkhidmatan crypto, terutamanya mereka yang dianggap “berisiko tinggi,” tidak seperti peraturan anti-pengubahan wang haram sebelum ini yang hanya menyediakan rangka kerja untuk negara EU untuk mengumpulkan dan berkongsi maklumat. Oleh itu, adalah dijangka bahawa pengawal selia akan mengehadkan potensi arbitraj bidang kuasa di dalam zon.

EU

BTC/USD trades at $24k. Source: TradingView

Berikut ialah penerangan sistem baharu daripada taklimat parlimen:

“Penyeliaan peringkat EU yang terdiri daripada model hab dan bercakap – iaitu penyelia di peringkat EU yang cekap untuk penyeliaan langsung institusi kewangan (FI), penyeliaan/penyelarasan tidak langsung FI yang lain, dan peranan penyelarasan untuk menyelia bukan kewangan. sektor sebagai langkah pertama.”

Undang-undang Pasaran dalam Aset Kripto dan Pemindahan Dana, yang bukan sahaja terpakai kepada perniagaan kripto tetapi kepada semua institusi kewangan di blok tersebut, tidak akan mempunyai fokus yang sama seperti AMLD6, yang akan mempunyai penekanan yang berbeza.

Union Telah Mengguna pakai Pendekatan Ketat Untuk Kripto

EU telah menggunakan pendekatan yang ketat terhadap undang-undang crypto. Baru-baru ini, Parlimen Eropah mengundi sebagai menyokong peraturan anti-tanpa nama yang akan meningkatkan kos, kesukaran, atau bahkan kemustahilan transaksi antara dompet dan bursa yang tidak dihoskan. Dan walaupun rang undang-undang untuk mengharamkan perlombongan Bukti Kerja telah dikalahkan oleh badan perundangan, Bank Pusat Eropah masih menjangkakan bahawa larangan sedemikian akhirnya akan berlaku kerana kebimbangan alam sekitar.

Bagi EU, organisasi global akan menandakan perubahan ketara. Arahan AML dari 2015 dan 2018—terutamanya empat dan lima—menetapkan keperluan bagi negara anggota untuk mengumpulkan dan menyediakan data khusus, termasuk sebagai butiran tentang pemilikan benefisial syarikat.

Tempoh pelaksanaan akan bergantung kepada rundingan antara Parlimen Eropah dan trilog berikutnya dengan suruhanjaya itu. Tahun akan berlalu sebelum peraturan itu dilaksanakan sepenuhnya, termasuk kakitangan AMLA. Walau bagaimanapun, nampaknya terdapat sedikit persoalan mengenai ketibaan pengawal selia sedemikian.

Featured image from Shutterstock, chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments