Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

FinCEN AS Memautkan Binance Kepada Pertukaran Kripto Tertekan Ini


Yang berterusan penyiasatan ke dalam bursa kripto Binance telah menemui berita yang mengejutkan. Agensi penguatkuasaan undang-undang AS telah menyiasat bursa crypto kerana didakwa tidak mematuhi sekatan dan memudahkan pengubahan wang haram.

Baru-baru ini, an pesanan menyatakan bahawa Binance didakwa menerima beberapa ketulan besar wang daripada Bitzlato, sebuah bursa kripto yang sedang menghadapi tuduhan pengubahan wang haram. Perintah yang diterbitkan Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan AS (FinCen) mendedahkan lagi bahawa seorang warga Rusia bernama Anatoly Legkodymov, pengasas Bitzlato, kononnya telah mencuci 700 juta USD melalui Binance.

Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat berkata, suspek menggunakan dana itu untuk aktiviti haram seperti berjudi dan membeli dadah terlarang melalui web gelap. The Pihak berkuasa AS ditangkap Legkodymov pada hari Selasa selepas penemuan itu.

Binance Adalah Sekutu Bitcoin Teratas Bitzlato, Kata Jabatan Perbendaharaan AS

Secara terperinci, FinCEN, bahagian Jabatan Perbendaharaan AS, menyatakan bahawa dua pertiga daripada rakan transaksi tertinggi Bitzlato menjalankan aktiviti atau penipuan yang menyalahi undang-undang.

Jabatan Perbendaharaan juga mendakwa Binance adalah sekutu tertinggi Bitzlato yang menerima Bitcoin antara Mei 2018 dan September 2022. Menurut dakwaan itu, Binance menerima lebih banyak Bitcoin daripada pertukaran jenayah berbanding sekutu lain.

Beberapa rakan sejawat Bitzlato termasuk TheFiniko, Skim Ponzi Rusia, dan pasaran gelap Rusia bernama Hydra.

Rangkaian Penguatkuasaan Jenayah Kewangan mengenal pasti Hydra dan TheFiniko sebagai rakan kongsi penerima kedua terbesar bursa selepas Binance. Tetapi dari segi penghantaran dana, Hydra, TheFiniko, dan Bitcoin Tempatan Finland adalah 3 penyumbang paling penting.

FinCEN AS Memautkan Binance Kepada Pertukaran Kripto Tertekan Ini
Lonjakan Bitcoin berterusan l BTCUSDT di Tradingview.com

Bitzlato ialah pertukaran kripto yang berpangkalan di Hong Kong, tetapi penyiasatan mendakwa ia mempunyai banyak kaitan dengan Rusia. Jabatan Perbendaharaan AS berkata firma itu adalah salah satu suspek utama dalam jenayah kewangan Rusia.

Crypto Giant Binance Tuntut Kerjasama Dengan Pengawal Selia Global

Laporan 7 Januari mendedahkan bahawa beberapa firma dana lindung nilai menerima sepina daripada pejabat peguam AS dalam beberapa bulan kebelakangan ini. The laporan menyatakan bahawa pendakwa raya persekutuan sedang memeriksa dana lindung nilai untuk menentukan komunikasi mereka dengan Binance. Ia adalah sebahagian daripada penyiasatan yang telah lama dijalankan terhadap dakwaan pelanggaran peraturan pengubahan wang haram terhadap bursa crypto.

Pakar undang-undang menjelaskan bahawa sepina tidak semestinya membayangkan bahawa pihak berkuasa sedang menuntut pertuduhan. Walau bagaimanapun, ini mungkin bermakna mereka sedang menimbang sumber untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai bukti yang mencukupi untuk mendakwa Binance.

Sementara itu, dalam temu bual, Ketua Pegawai Strategi Binance Patrick Hillmann berkata mereka telah berbincang setiap hari dengan pengawal selia di seluruh dunia. Bagaimanapun, eksekutif mengelak daripada memberikan butiran mengenai status siasatan Amerika Syarikat.

Seorang bekas pendakwa DOJ dan pakar dalam kes crypto, John Ghose, menyumbangkan pendapatnya mengenai perkara itu. Menurut Ghose, Binance tidak mempamerkan watak yang baik sebagai pertukaran. Beliau berkata pertukaran kripto telah lama mengecewakan agensi penguatkuasaan undang-undang dan pengawal selia.

Binance membenarkan pengguna membeli dan menjual crypto pada platformnya tanpa pengenalan yang betul, sekali gus membantu aktiviti pengubahan wang haram, kata Ghose. Hillman mengakui bahawa pertukaran itu bermula sebagai firma ketidakpatuhan pada tahun-tahun awal perkembangan pesatnya tetapi sedang menjejaki semula langkahnya.

Menurut Hillman, Binance telah melabur banyak dalam program pematuhan dan bekerjasama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang. Ia juga telah membangunkan teknologi baharu dan cara menangkap penjenayah di platformnya.

Imej Pilihan daripada Pixabay | Carta oleh TradingViewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments