Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Firma Membungkus Bukti Rizab


Walaupun masih tiada butiran mengenai kemungkinan penyelamatan Genesis Trading, terdapat sekurang-kurangnya nampaknya beberapa berita positif mengenai Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Ryan Selkis, pengasas bersama Messari dinyatakan pada hari Selasa bahawa nampaknya Kejadian mempunyai “hari, bukan minggu” untuk mencapai persetujuan dengan pemiutang untuk mengelakkan Bab 11. Tapak bangunan untuk komuniti crypto, persoalan sama ada Grayscale benar-benar memiliki Bitcoin pada nisbah 1:1 kini telah disiasat oleh firma analisis OXT Research.

Bagi pihaknya, Grayscale, yang merupakan pemegang sah terbesar Bitcoin dengan sekitar 633,000 BTC, enggan memberikan bukti rizab dalam beberapa hari kebelakangan ini. Skala kelabu berkata dalam a kenyataan melalui Twitter bahawa ia tidak boleh membuat bukti rizab kriptografi daripada Coinbase Custody tersedia secara terbuka kerana kebimbangan keselamatan.

“Kami tahu perkara sebelumnya khususnya akan mengecewakan sesetengah pihak, tetapi panik yang dicetuskan oleh orang lain bukanlah alasan yang cukup baik untuk memintas pengaturan keselamatan yang rumit yang telah memastikan aset pelabur kami selamat selama bertahun-tahun,” kata Grayscale.

Tidak lama selepas itu, Coinbase Custody juga diterbitkan surat kepada pelabur Grayscale. Syarikat itu meyakinkan pelabur dan mengesahkan bahawa dana disimpan dalam simpanan sejuk. Bagaimanapun, disebabkan peraturan yang ketat, Coinbase Custody dilarang oleh undang-undang daripada meminjamkan dana pelanggan, kata syarikat itu.

Penyelidikan OXT Menyediakan Bukti Rizab Untuk Skala Kelabu

Untuk memulakan usaha yang diterajui komuniti untuk menyediakan ketelusan bagi pegangan GBTC, OXT Research telah mengambil langkah dalam beberapa hari kebelakangan ini untuk mengenal pasti kemungkinan alamat dan baki GBTC berdasarkan maklumat awam dan forensik blockchain.

Pada hari Ahad, mereka menerbitkan bahagian satu analisis mereka, di mana mereka menggunakan data awam dan forensik rantaian untuk mengenal pasti 432 alamat dengan 317,705 BTC sebagai kemungkinan aktiviti jagaan GBTC. Walau bagaimanapun, ini hanya mewakili kira-kira 50% daripada pegangan semasa yang dilaporkan oleh GBTC.

“Kerja tambahan diperlukan untuk mengenal pasti alamat yang tinggal. […] Tetapi ia akan memakan masa untuk ID baki ~315k BTC,” kata OXT Research.

Dalam bahagian kedua analisisnya, yang diterbitkan beberapa jam yang lalu, firma penyelidikan itu menggunakan forensik dalam rantaian tambahan untuk mengesahkan baki anggaran 633,000 BTC yang dipegang di Coinbase Custody.

Titik permulaan bahagian satu analisis ialah pemindahan 240,000 BTC daripada penjaga GBTC ketika itu XAPO kepada Coinbase Custody selepas Julai 2019, tetapi pendekatan ini telah habis. Itulah sebabnya OXT Research berkembang kepada interaksi Grayscale dan Coinbase Custody dengan rakan niaga yang diketahui dalam bahagian dua penyiasatannya.

Akibatnya, firma itu membuat kesimpulan bahawa pelaporan diri Grayscale adalah boleh dipercayai:

Jelas sekali tiada heuristik atau set heuristik yang sempurna, dan analisis ini pastinya termasuk positif dan negatif palsu. Tetapi keputusan kami hampir sama dengan pegangan G(BTC) yang dilaporkan sendiri.

Anggaran Bahagian 2: 634,639 BTC
G(BTC) Dilaporkan: 633,394 BTC

Walau bagaimanapun, terdapat juga tangkapan (kecil). Walaupun memegang sebanyak BTC seperti yang mereka dakwa memegang, Grayscale telah memilih untuk melepaskan ketelusan. “Kenapa?”

Pada asalnya, firma penyelidikan itu menganggap bahawa “Coinbase Custody mempunyai semacam perjanjian tanpa pendedahan.” Namun, ini bercanggah dengan surat rasmi.

Oleh itu, OXT Research menyimpulkan bahawa satu-satunya sebab sebenar Grayscale mungkin tidak mahu mendedahkan alamat mereka ialah mereka mahu mengelak daripada memberikan maklumat tentang siapa rakan niaga mereka yang paling kerap digunakan.

Ini boleh jadi DCG dan Genesis Trading, menurut OXT Research. Analisis menunjukkan bahawa Grayscale mempunyai dua kluster dompet pilihan sebagai rakan niaga. Kedua-dua kelompok ini mempunyai profil dompet “OTC” dengan jumlah transaksi dan alamat yang rendah, volum BTC yang tinggi dan keutamaan untuk aktiviti semasa waktu kerja EST:

Mereka juga berkait rapat, dengan 1057 transaksi langsung dan 336k BTC dalam aliran langsung antara kedua-dua kelompok. Hubungan besar-besaran, menunjukkan bahawa ini mungkin entiti yang sama.

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments