Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Firma Tertinggi UAE Diraja Seluar Pendek Saham AS Ditengah-tengah Kebimbangan Kemelesetan Global yang semakin meningkat


Di tengah ketakutan yang semakin meningkat terhadap kemelesetan global, firma pelaburan diraja utama Abu Dhabi kini mempunyai kekurangan berbilion dolar dalam saham AS. mengikut Bloombergmemetik orang yang biasa dengan perkara itu, pendek ini datang dalam “taruhan bahawa kebimbangan yang semakin meningkat terhadap kemelesetan akan menekan pasaran”

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, kesedaran kemungkinan kemelesetan global terus menjadi lebih jelas apabila penguasaan dolar Amerika Syarikat terus jatuh manakala bank-bank utama juga mengalami kejatuhan.

Berbilion Dolar Dalam Saham AS Disingkatkan

Menurut orang yang biasa dengan perkara itu, berikutan stok AS yang singkat, Kumpulan Diraja memindahkan portfolionya ke dalam perbendaharaan AS jangka pendek. Langkah terbaru Kumpulan Diraja UAE dikatakan didorong oleh kebimbangan terhadap kemungkinan kemerosotan ekonomi global.

Menurut Bloomberg, memetik sumber yang rapat dengan perkara itu, berikutan langkah besar Royal yang tegas, Penasihat Keselamatan Negara UAE, Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, secara peribadi menyelia penerokaan kumpulan itu ke dalam dunia mata wang kripto dan komoditi. Bagaimanapun, butiran pelaburan Kumpulan Diraja masih tidak diketahui buat masa ini.

Sementara itu, ekonomi AS telah bergelut dengan kejatuhan beberapa bank terbesarnya, yang telah menyebabkan penurunan mendadak dalam harga saham. Perlu diingat bahawa langkah Kumpulan Diraja untuk melabur dalam pasaran kripto dan komoditi mungkin merupakan percubaan untuk mengambil kesempatan daripada iklim ekonomi semasa.

Memandangkan ekonomi global terus tidak dapat diramalkan, lebih ramai pelabur beralih kepada pasaran alternatif seperti mata wang kripto dan komoditi. Ini kerana setakat ini, ini adalah satu-satunya pasaran yang terbukti kebal terhadap kemungkinan kemelesetan global yang akan datang.

Kemelesetan Global Menjadi Lebih Jelas

Sementara itu, firma UAE Royal bukan satu-satunya yang memberi isyarat akan datang kemelesetan global. Awal tahun ini, ketua IMF Kristalina Georgieva memberi amaran tentang kemelesetan kolektif global yang akan menjejaskan satu pertiga daripada semua ekonomi.

Dalam temu bual, pengarah urusan Tabung Kewangan Antarabangsa berkata ekonomi global akan menghadapi tahun yang mencabar pada 2023 dan China mungkin menjadi ancaman terbesar.

Georgieva menyatakan bahawa pertumbuhan China pada 2022 berkemungkinan berada pada atau di bawah pertumbuhan global, yang menandakan kali pertama dalam 40 tahun ini berlaku. Pengarah Urusan Dana Kewangan Antarabangsa menekankan bahawa kelembapan dalam pertumbuhan China sudah terbukti di EU, mungkin dicetuskan oleh konflik berterusan antara Ukraine dan Rusia.

Ketua IMF menyatakan:

Kami menjangkakan satu pertiga daripada ekonomi dunia akan mengalami kemelesetan. Walaupun di negara yang tidak berada di kemelesetania akan terasa seperti kemelesetan bagi ratusan juta orang.

Jumlah carta harga topi pasaran mata wang kripto pada TradingView (Saham)
Jumlah harga topi pasaran crypto bergerak ke sisi pada carta 1 hari. Sumber: Crypto TOTAL Pasaran Cap pada TradingView.com

Tanpa mengira kemelesetan global yang diramalkan, pasaran crypto global terus berdiri teguh menunjukkan kurang pendedahan kepada berita. Sepanjang 24 jam yang lalu, permodalan pasaran crypto global telah melonjak lebih 1% dengan nilai melebihi $1.2 trilion.

Imej pilihan daripada WatcherGuru, Carta daripada TradingViewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments