Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

FTX Runtuh Mencederakan Keyakinan, Syarikat Ini Akan Untung


Keruntuhan pertukaran kripto kedua, FTX, mungkin menjadi salah satu episod paling traumatik untuk kelas aset yang baru lahir. Walau bagaimanapun, seperti yang sering menjadi kebiasaan dalam pasaran kewangan, kerugian bagi satu pihak membayangkan keuntungan bagi pihak lain.

Menurut a laporan daripada syarikat Similarweb, dompet sejuk dan dompet perkakasan, peralatan yang membolehkan pengguna menjaga aset digital mereka, mendapat manfaat. Pada masa ini, keyakinan orang ramai terhadap pertukaran berpusat (CEX) semakin merosot, dan lebih ramai pengguna mahu mengawal kripto mereka.

Akibat Tidak Dijangka Daripada Keruntuhan FTX

Selepas peristiwa minggu lepas, ramai pelabur menyokong penyelesaian terdesentralisasi untuk berdagang aset digital, menekankan mendidik pengguna untuk melindungi aset mereka dengan dompet sejuk. Moto di media sosial crypto ialah “bukan kunci anda, bukan syiling anda.”

Dalam konteks ini, carian organik untuk dompet sejuk meroket. Laporan daripada Similarweb menunjukkan bahawa pencari Ledger meningkat daripada 100,000 tontonan harian kepada lebih 300,000 berikutan kejatuhan FTX. Seperti yang dilihat dalam carta di bawah, trafik carian untuk Ledger.com meningkat tiga kali ganda dalam tempoh yang singkat.

Ledger FTX Crypto Bitcoin
Sumber: Similarweb

Selain Ledger, Trezor, sebuah lagi syarikat dompet perkakasan, mengalami peningkatan dalam trafiknya. Kedua-dua syarikat ini mendominasi trend dan memuji majoriti carian dompet sejuk.

Laporan itu menyatakan bahawa 98.8% daripada trafik adalah organik, dengan 77% daripada pencari ditandakan sebagai “berjenama.” Dalam erti kata lain, orang sengaja mencari syarikat-syarikat ini. Aliran ini bercakap tentang kekurangan keyakinan semasa dalam industri dan syarikat mana yang dianggap boleh dipercayai.

Minggu Terburuk Crypto, Adakah Ledger Terbaik?

Peningkatan trafik ini telah diterjemahkan kepada hasil untuk Lejar dan Trezor. Laporan itu memetik kenyataan daripada Pascal Gauthier, Ketua Pegawai Eksekutif di Ledger. Eksekutif berkata:

Minggu lepas menyaksikan minggu jualan tertinggi Ledger dalam sejarah. Ahad adalah hari jualan tertinggi kami yang pernah ada. Sehingga hari Isnin, apabila kami menewaskan kedudukan tertinggi kami sekali lagi. Mesejnya jelas: orang ramai menyedari bahawa kita mesti kembali kepada desentralisasi dan penjagaan diri. ‘Bukan kunci anda, bukan syiling anda.’ Pepatah setua crypto itu sendiri, tetapi ia tidak pernah lebih relevan.

Bitcoin FTX BTC BTCUSDT
Harga BTC bergerak ke sisi pada carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Dalam temu bual dengan Bitcoinist, CTO Bitfinex Paolo Ardoino bercakap tentang kepentingan penjagaan diri. Eksekutif menekankan bahawa pertukaran mempunyai tanggungjawab untuk mendidik pengguna mereka. Ardoino berkata:

Kami berada pada situasi yang sama pada era ICO (Tawaran Syiling Permulaan). Dan kita perlu berusaha lebih untuk mendapatkan semula kepercayaan pengguna dan mendidik mereka tentang cara menyimpan dana mereka dengan betul di bawah jagaan mereka sendiri. Jadi, sebenarnya ia adalah proses kompleks yang memerlukan tenaga yang harus dilaburkan dengan lebih baik dalam penggunaan Bitcoin. Namun kita perlu berjuang untuk menunjukkan bahawa tidak semua orang di angkasa adalah sama (seperti Sam Bankman-Fried). Ada pelakon jahat dan pelakon baik.

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments