Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Hakim AS Memerintahkan Tether Untuk Menghasilkan Rekod Kewangan Membuktikan Sokongan USDT


Penerbit Stablecoin Tether telah menerima perintah mahkamah untuk menghasilkan rekod kewangan yang membuktikan sokongan USDTnya. Hakim di Mahkamah Daerah Utara New York, Katherine Polk Failla, mengeluarkan pesanan untuk Tether pada hari Selasa atas permintaan plaintif untuk membuktikan rizabnya. Pesanan terkini untuk Tether datang sebagai sebahagian daripada tuntutan mahkamah difailkan pada 2019 oleh sekumpulan pedagang terhadap iFinex, syarikat induk pertukaran Tether dan Bitifinex.

Kes itu melibatkan laporan penyelidikan 2018 oleh Universiti Texas. Pakar mendapati bahawa syarikat saudara Tether Bitfinex membeli Bitcoin dengan USDT yang tidak disandarkan untuk mengepam harga BTC dengan sengaja. Dan ia mengakibatkan kejatuhan lebih 1 trilion dalam pasaran.

Bacaan Berkaitan: Arbitrum Membayar Ganjaran Besar Penggodam Kerana Mengenalpasti Pepijat

Selepas 22 bulan penyiasatan yang panjang, tuntutan mahkamah itu berakhir dengan penyelesaian sebanyak $18.5 juta. Peguam Negara New York (NYAG) berhenti menyiasat Bitifinex dan Tether pada Februari 2021, dengan syarikat bersetuju untuk memotong perkhidmatan mereka kepada warga New York.

Selain itu, Peguam Negara mendapati bahawa iFinex mencampurkan dana syarikat dan pengguna untuk menghalang kerugian $850 juta yang dihadapinya. disebabkan tuntutan mahkamah terhadap rakan kongsinya saluran pembayaran Crypto Capital Corp.

Maklumlah, ia menunjukkan USDT Tether tidak disokong dengan rizab 100% untuk ruang masa sekitar November 2018, kata NYAG. Walaupun syarikat itu mendakwa stablecoinnya, USDT, sentiasa disokong 1:1 dengan dolar AS. Oleh itu, Tether bertanggungjawab untuk menerbitkan laporan suku tahunan aset sokongannya sebagai sebahagian daripada penyelesaian.

USDTUSD
Harga USDT kini didagangkan di bawah $1. | Sumber: Carta harga USDTUSD daripada TradingView.com

Tether Berhasrat Merahsiakan Butiran Rizabnya

Walaupun Tether melampirkan dokumen di laman webnya mendedahkan rizabnya, laporan itu tidak memberikan gambaran yang mendalam tentang aset sokongannya.

Itulah sebabnya Hakim kini memerintahkan syarikat defendan untuk mengeluarkan maklumat “lejar am, kunci kira-kira, penyata pendapatan, penyata aliran tunai dan penyata untung rugi (…) kerana ia berkaitan dengan sokongan USDT (RFP rekod kewangan). [requests for proposal]) dan urus niaga komoditi crypto (urus niaga RFP).

Perintah mahkamah juga memerlukan firma untuk memberikan butiran akaunnya di Poloniex, Bitifinex dan Bittrex.

Peguam yang mewakili Tether cuba untuk membatalkan perintah Hakim, menyebutnya “terlalu membebankan.” Di samping itu, mereka mendakwa mendedahkan komposisi rizabnya akan memudaratkan perniagaannya.

Defendan menambah semasa keputusan mahkamah;

Plaintif tidak menawarkan justifikasi untuk permintaan luar biasa itu, hanya menyatakan bahawa mereka mesti menilai sama ada urus niaga itu telah ditetapkan masanya secara strategik untuk meningkatkan pasaran.

Bacaan Berkaitan: Ketua Pegawai Eksekutif Kraken Jesse Powell Akan Berundur, COO Mengambil Tempatnya

Tetapi Failla menyatakan bahawa dokumen yang dicari oleh plaintif tidak dapat dinafikan penting dalam menentukan sokongan USDT dengan dolar AS. Sehubungan itu, Hakim mengesahkan keputusannya dengan menambah:

Plaintif menerangkan dengan jelas mengapa mereka memerlukan maklumat ini: untuk menilai sokongan USDT dengan dolar AS. (…) Dokumen yang dicari dalam urus niaga RFP nampaknya merujuk kepada salah satu dakwaan teras plaintif: bahawa Defendan B/T terlibat dalam urus niaga komoditi crypto menggunakan USDT yang tidak disandarkan.

Featured image from Pixabay and chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments