Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Harga Bitcoin Meningkat Apabila Mesyuarat Fed Mencadangkan Memperlahankan Kenaikan Faedah


Bitcoin dan aset kripto yang lain membuat sedikit pemulihan hari ini yang membantu permodalan pasaran keseluruhan pasaran kripto meningkat sebanyak 2.1% dalam tempoh 24 jam yang lalu.

BTC memuncak pada $16,769 sebelum menetap pada $16,702 pada masa penulisan ini, menurut penjejakan terkini daripada Coingecko. Saingannya, Ethereum, meningkat lebih daripada 3% untuk hari lalu dan didagangkan pada $1,211.

Semua altcoin (stablecoin dikecualikan) yang tergolong dalam senarai 10 teratas berdasarkan permodalan pasaran mencatatkan peningkatan sendiri, dengan Litecoin (LTC) mendahului caj dengan pam harga 35.4% dalam tempoh tujuh hari yang lalu.

Solana, yang paling teruk terjejas oleh kejatuhan platform pertukaran kripto FTX, juga mencatatkan peningkatan, meningkat sebanyak 10.5% dalam tempoh 24 jam terakhir untuk berdagang pada $14.55.

Secara kolektif, Bitcoin dan altcoin membantu pasaran crypto mendorongnya penilaian keseluruhan kepada $874 bilion walaupun ia masih jauh lebih rendah daripada had pasarannya menjelang akhir Oktober dan hari pertama November.

Image: EuroNews

Rizab Fed Untuk Memperlahankan Kenaikan Kadar; Bitcoin Bertindak Positif

Walaupun ancaman kemelesetan terus berkembang dan semakin hampir, pegawai Rizab Persekutuan telah mengumumkan rancangannya untuk menurunkan kadar faedahnyas.

Dapat diingat bahawa sejak Mac tahun ini, bank pusat AS secara agresif menaikkan kadar faedah untuk memerangi inflasi. Dalam masa beberapa bulan sahaja, kadar hampir sifar meningkat kepada paras tertinggi 15 tahun iaitu 3.75 hingga 4%.

Itu hanyalah puncak gunung ais kerana pejabat itu telah menyatakan secara terbuka rancangannya untuk meneruskan pelaksanaan kenaikan sehingga kadar perubahan inflasi mencapai sasaran 2%.

Rancangan untuk memperlahankan adalah untuk Rizab Persekutuan mempunyai masa yang mencukupi untuk menilai kesan kenaikan kadar faedah sebelum ini kepada ekonomi negara.

Tidak lama selepas perkembangan ini diumumkan, Bitcoin bertindak balas secara positif kerana ia meningkat lebih daripada 2.5% dan melanggar penanda psikologi $16,700.

Masih Mendaki Bukit Untuk Bitcoin, Aset Kripto

Walaupun Bitcoin dan Ethereum dan beberapa altcoin yang lebih popular berjaya melukis carta jangka masa segera mereka dalam warna hijau, mereka masih jauh dari tahap mereka apabila pasaran kripto mencatatkan kenaikan harga pada akhir Oktober.

BTC terus bergelut untuk mencecah rantau $17K sekali lagi dan kini berada beberapa langkah darinya wilayah $21K ia dituntut semula awal bulan ini. Dalam keghairahan yang sama, Ethereum juga jauh dari jenis prestasi yang dimilikinya apabila ia bangkit untuk menjatuhkan wilayah penghalang $1,700.

Namun, jika mata wang digital ini dapat mengekalkan kapal itu dalam beberapa hari akan datang, terdapat peluang yang baik bahawa pasaran kripto akan menutup tahun 2022 dalam keadaan yang lebih baik kerana ia bersedia untuk memulakan 2023 dalam nota yang baik.

BTC total market cap at $317 billion on the daily chart | Featured image from Coin Edition, Chart: TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments