Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Hodlnaut Menghentikan Pengeluaran Pelanggan, Menjadi Pertukaran Terkini Untuk Terjerumus ke Dalam Krisis


Hodlnaut berhenti menawarkan perkhidmatan pertukaran pada platformnya pada hari Isnin, memetik krisis kecairan dan keperluan untuk membincangkan strategi pemulihan dengan firma penasihat undang-undang ketika industri berjuang untuk bertahan berikutan kejatuhan harga mata wang kripto.

Hodlnaut Terkini Untuk Menghentikan Pengeluaran

Hodlnaut, platform pinjaman berpangkalan di Singapura untuk pinjaman kripto, diumumkan larangan pengeluaran kerana keadaan pasaran yang semakin teruk.

Sebagai tindak balas kepada kebimbangan kecairan, pemberi pinjaman dilaporkan menghentikan pengeluaran, pertukaran token dan deposit pada hari Isnin. Syarikat itu memberi jaminan kepada pengguna bahawa ia sedang berusaha untuk mencari penyelesaian terbaik untuk melindungi kepentingan jangka panjang mereka dengan berkata, “Kami ingin meyakinkan anda bahawa keputusan sukar ini telah diambil untuk kami memberi tumpuan kepada menstabilkan kecairan kami dan memelihara aset.”

Syarikat mata wang kripto yang berpangkalan di Singapura itu mula beroperasi sebagai pemberi pinjaman untuk pelanggan meminjam aset digital pada April 2019. Perkhidmatan ini juga menawarkan ciri perolehan hasil yang membolehkan pengguna memperoleh sehingga 7.25% daripada pelaburan mereka. Dengan membenarkan pengguna meminjamkan wang kepada institusi dan perniagaan yang telah disahkan, struktur insentif Hodlnaut berfungsi.

Selain itu, Hodlnaut mendedahkan bahawa ia telah menarik balik permintaannya untuk mendapatkan lesen token pembayaran digital (DPT) daripada Penguasa Kewangan Singapura, menunjukkan bahawa ia tidak berhasrat untuk terus beroperasi dan mungkin akan mengisytiharkan muflis. Untuk “menggabungkan [its] usaha dan memberikan maklumat yang tepat dengan segera,” syarikat itu juga mengehadkan kehadiran media sosialnya kepada e-mel, Twitter dan Telegram. Pemberi pinjaman juga memadamkan halaman pasukannya, manakala Juntao Zhu, pencipta Hodlnaut, meletakkan akaun Twitternya sebagai peribadi.

Platform bermasalah itu mengumumkan bahawa ia sedang bekerjasama rapat dalam pelan pemulihan dengan firma guaman Singapura Damodara Ong LLC buat sementara waktu. Platform ini akan mengemas kini pelanggan pada hari Jumaat, 19 Ogos 2022.

Pengguna boleh melihat akaun dan baki mereka, tetapi pengeluaran tidak didayakan. Pengguna akan terus memperoleh faedah, dan pembayaran akan dibuat setiap hari Isnin sehingga notis selanjutnya, menurut Hodlnaut. Berikutan pengumuman itu, pemberi pinjaman menukar tetapan pembayaran faedah semua orang kepada “dalam bentuk barang”.

Pemberi Maklumat Terra Telah Mendedahkan Hodlnaut Sebelum Ini

Hodlnaut telah didedahkan oleh FatManTerra, lebih dikenali sebagai pemberi maklumat kemalangan LUNA-UST Terra, beberapa minggu lalu pada Jun 2022. Pemberi maklumat menyatakan bahawa Hodlnaut terlibat dalam nahas UST:

Pada 6 April, Hodlnaut menambah UST pada himpunan stablecoin mereka, dengan beberapa kadar faedah yang hebat. 14% pada platform CeFi adalah sangat tinggi untuk stablecoin, malah lebih tinggi daripada apa yang 3AC tawarkan platform pinjaman tanpa mengambil kira vig pembayaran tapak.

Hodlnaut terdedah kepada UST, tetapi mengabaikan untuk memberi amaran kepada pengguna dan bertindak balas secara perlahan kepada situasi mudah tunai. Apabila syarikat kehilangan wang disebabkan oleh dana yang terdedah kepada pertukaran UST semasa de-peg, ia menghentikan pengeluaran dan mula membangunkan strategi pemulihan pada minggu kedua bulan Ogos.

Keruntuhan ekosistem Terra (LUNA)—kini dikenali sebagai Terra Classic (LUNC)—dan kebankrapan dana lindung nilai crypto terkemuka Three Arrow Capital menandakan permulaan krisis pinjaman crypto (3AC). Pergolakan pasaran serentak mempunyai kesan melata ke atas pemberi pinjaman mata wang kripto yang mempunyai pendedahan kepada kedua-dua ekosistem Terra dan dana lindung nilai. Pemberi pinjaman mata wang kripto utama seperti Voyager Digital, Celsius dan Blockchain.com menghentikan operasi mereka.

Hodlnaut dapat mengelakkan sebarang pendedahan 3AC, laporan FatManTerra mengatakan syarikat itu tidak telus.

BTC/USD trades close to $24k. Source: TradingView

Zhu menegaskan—tanpa menyediakan sebarang dokumentasi sokongan—bahawa syarikat itu tidak membeli sebarang UST dan tidak mengalami sebarang kerugian akibat perkhidmatan hasil USTnya.

Kegagalan jelas platform pinjaman mata wang kripto kedua mencetuskan tindak balas kemarahan daripada industri. Yang lain menyebut kesan buruk daripada keruntuhan UST pada bulan Mei, yang masih dirasai hari ini.

Profil LinkedIn Hodlnaut sejak diubah suai menunjukkan bahawa pemberi pinjaman baru-baru ini mempunyai aset di bawah kawalan kira-kira $500 juta. Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa pendeposit boleh diklasifikasikan sebagai pemiutang tidak bercagar sekiranya berlaku muflis jika syarat perkhidmatan syarikat adalah serupa dengan Celsius dan Voyager. Itu boleh membayangkan bahawa mereka tidak dapat mendapatkan semua aset mereka kembali.

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments