Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Inilah Kelemahan Bitcoin Dan Ethereum, Penemuan Siasatan


Firma keselamatan Trail of Bits menyiarkan a laporan mengenai potensi kelemahan yang didakwa boleh menjejaskan rantaian blok Bitcoin (BTC) dan Ethereum (ETH). Dipanggil “Are Blockchains Decentralized?”, Laporan itu dibiayai oleh Jabatan Pertahanan AS melalui Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan (DARPA).

Bacaan Berkaitan | Maklum Balas Daripada CTO Tether Mengenai Laporan Pemisahan USDT Oleh Dana Lindung Nilai

Laporan itu tertumpu pada Bitcoin dan Ethereum tetapi mendekati platform berasaskan blockchain lain menggunakan Proof-of-Work (PoW) dan Proof-of-Stake (PoS) dan protokol konsensus Byzantine Fault Tolerant secara umum.

Siasatan menyimpulkan bahawa komponen kriptografi rangkaian ini adalah “teguh”, dan dakwaan kelemahan wujud dalam pelaksanaan blockchain, dan protokol konsensus. Dalam erti kata lain, firma keselamatan percaya blockchain boleh dieksploitasi, tetapi kriptografi yang menyokongnya adalah kuat.

Trail of Bits mencapai kesimpulan berikut semasa penyiasatan mereka: Bitcoin, Ethereum dan blok blok lain mempunyai “set entiti istimewa” dengan kuasa untuk menukar transaksi mereka, trafik tidak disulitkan, nod yang menjalankan perisian “terdedah” lama dan lain-lain.

Secara keseluruhan, laporan itu mendakwa rangkaian blockchain tidak terpencar, dan ia terdedah kepada siri vektor serangan yang berpotensi dan gangguan daripada aktor luar. Khususnya, mereka menegaskan bahawa rangkaian blockchain semasa kekurangan “kos Sybil” bermakna mereka boleh “mudah” diserang:

Untuk blockchain diedarkan secara optimum, mesti ada kos yang dipanggil Sybil. Pada masa ini tiada cara yang diketahui untuk melaksanakan kos Sybil dalam rantaian tanpa kebenaran seperti Bitcoin atau Ethereum tanpa menggunakan pihak ketiga dipercayai berpusat (TTP)Sehingga mekanisme untuk menguatkuasakan kos Sybil tanpa TTP ditemui, hampir mustahil untuk rantaian tanpa kebenaran untuk mencapai desentralisasi yang memuaskan.

Tidak perlu dikatakan, komuniti crypto telah menolak kesimpulan penemuan ini. Dua mata wang kripto yang lebih besar mengikut modal pasaran BTC dan ETH diasaskan atas idea untuk mewujudkan sistem terdesentralisasi, tidak amanah, telus dan terbuka. Cabaran laporan itu pada dasarnya mendakwa mereka telah gagal dalam hal itu.

Adakah Bitcoin Dan Ethereum Benar-benar Terdesentralisasi?

Laporan itu sangat kontroversial kerana penemuannya, ketepatan kesimpulannya, dan kerana ia menerima pembiayaan daripada Pentagon AS, pegawai kerajaan negara ini telah membuat kenyataan bermusuhan terhadap industri kripto dan mata wang kripto.

CTO dan Pengasas Bersama di Swan Bitcoin Yan Pritzker dan Ketua Pengarang Tomer Strolight disemak fakta penyiasatan dan sampai pada percanggahan. Hujah mereka menyokong Bitcoin bahawa “kebanyakan blockchain dipusatkan kepada pelbagai peringkat (…)”.

Laporan daripada kajian Pritzker dan Strolight Trail of Bits mendakwa satu demi satu. Pertama, mereka berkata Bitcoin tidak mempunyai “set entiti istimewa” yang mampu menukar kodnya, kerana pengguna yang menjalankan nod yang menentukan kod perisian yang mereka jalankan. Mereka menambah:

Walaupun kita memberi tumpuan kepada pelanggan Bitcoin yang paling popular, bitcoin-core, dakwaan bahawa empat orang mengawal kod sumber juga adalah PALSU (…). Banyak blockchain lain menggunakan mekanisme peningkatan paksa seperti bom kesukaran Ethereum. Dalam kes tersebut, kami mendapati dakwaan itu sebahagian besarnya BENAR (…).

Di samping itu, Pritzker dan Strolight menyerlahkan perbezaan antara kolam perlombongan dan pelombong untuk menunjukkan bahawa bekas itu tidak boleh mengganggu rangkaian, seperti yang dikatakan laporan yang dibiayai DARPA. Mengenai kos serangan Sybil BTC, laporan itu mendakwa nota berikut bagaimana mata wang kripto dicipta dengan tujuan untuk menghalang vektor serangan ini ke rangkaiannya:

Ciptaan Nakamoto Consensus (iaitu pergantungan Bitcoin pada bukti kerja untuk sumber kebenaran) secara literal direka untuk menghalang serangan Sybil. Satoshi mahu mana-mana peserta boleh menambah blok, tetapi memilih satu pengguna secara rawak akan terbuka kepada individu yang berpura-pura menjadi ramai pengguna. Tetapi kerja tidak boleh dipalsukan (…).

Bacaan Berkaitan | Penggunaan Tenaga Ethereum Melihat Penurunan Mendatar Apabila Keuntungan Perlombongan Merosot

Pada masa penulisan, harga BTC merekodkan 3% dalam 24 jam terakhir dan didagangkan pada $20,000.

Bitcoin BTC BTCUSD
Aliran harga BTC menuju ke arah bawah pada carta 4 jam. Sumber: BTCUSD TradingviewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments