Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Iran Menyimpulkan $10 Juta Import Menggunakan Kripto. Sekatan AS Mati?


Iran merekodkan pesanan rasmi pertamanya untuk import barangan bernilai $10 juta dan dibayar dalam mata wang kripto, menandakan detik penentu bersejarah dalam penggunaan mata wang kripto. Kementerian Perindustrian, Lombong dan Perdagangan berkata negara itu berhasrat untuk menggunakan mata wang kripto secara meluas dalam perdagangan antarabangsanya dengan negara sasaran, menurut sumber berita Iran tempatan.

Iran Berpaling Ke Arah Kripto Untuk Perdagangan Antarabangsa

Menurut sumber dari Kementerian Perindustrian, Lombong dan Perdagangan, Iran mengimport barangan pertamanya menggunakan bitcoin, seperti yang dilaporkan oleh saluran berita serantau Tasnim. Import minggu ini melibatkan penggunaan mata wang kripto bernilai $10 juta dalam barangan. Iran menjangka meluaskan penggunaan mata wang kripto dan kontrak pintar untuk perdagangan antarabangsa pada masa hadapan.

Melalui Twitter pada 8 Ogos, Alireza Peymanpak—Naib Menteri Kementerian Perindustrian, Lombong dan Perdagangan Iran—tercatat operasi itu.

“Minggu ini, pesanan import rasmi pertama berjaya dibuat dengan #cryptocurrency bernilai 10 juta dolar,”

Peymanpak berkata, dalam tweet yang diterjemahkan daripada bahasa Parsi.

Iran mula mengimport mata wang kripto hanya sebulan selepas Amerika Syarikat mengenakan sekatan baharu ke atas negara Timur Tengah itu sebagai sebahagian daripada usahanya untuk memulihkan perjanjian nuklear 2015 dengan Tehran. Menurut Jabatan Perbendaharaan AS, langkah tambahan itu direka untuk mengejar “rangkaian antarabangsa individu dan entiti” yang dianggap telah mempercepatkan eksport petroleum dan barangan petrokimia Iran ke Asia Timur yang melanggar sekatan Amerika.

Iran mempromosikan penggunaan mata wang kripto dengan menggunakannya untuk membayar barangan import. Disebabkan negara itu tertakluk kepada sekatan ekonomi, Kementerian Perindustrian, Lombong dan Perdagangan sanggup membayar barangan import menggunakan mata wang kripto, yang telah menimbulkan ketidaktentuan.

Negara telah bersedia untuk pendekatan ini untuk beberapa lama. Laporan semakan undang-undang mata wang kripto Iran timbul pada Oktober 2020. Ahli kabinet negara itu bergerak untuk menukar perundangan crypto negara untuk membenarkan penggunaan eksklusif kripto untuk transaksi import. Ini berlaku ketika rizab mata wang asing negara telah kering akibat sekatan AS.

Pada Ogos tahun lalu, Bank Pusat Iran (CBI) dinyatakan bahawa bank dan penukar mata wang yang dibenarkan boleh menggunakan mata wang kripto yang diekstrak di Iran oleh pelombong kripto yang dibenarkan untuk membayar import.

Iran

BTC/USD trades close to $24k. Source: TradingView

Pada 2019, kerajaan Iran membenarkan industri perlombongan mata wang kripto. Kementerian Perindustrian, Lombong dan Perdagangan memberikan hampir seribu lesen untuk operasi perlombongan mata wang kripto pada Januari 2020.

Pihak berkuasa Iran, bagaimanapun, mendakwa bahawa beberapa pelombong tidak berlesen menggunakan elektrik isi rumah untuk perlombongan mata wang kripto, yang mempunyai kesan negatif yang ketara terhadap industri elektrik negara. Pelombong mata wang kripto berlesen berulang kali diberitahu untuk berhenti bekerja untuk mengelakkan gangguan. mengikut laporan, pada bulan September tahun lalu, pegawai di seluruh negara memusnahkan kira-kira 6,000 ladang perlombongan kripto haram dan merampas lebih 220,000 peralatan perlombongan.

Seorang wakil Syarikat Penjanaan Tenaga, Pengagihan dan Penghantaran Iran (Tavanir) menyatakan pada April tahun ini bahawa pentadbiran negara akan melaksanakan peraturan baharu untuk tegaskan hukuman untuk perlombongan mata wang kripto haram.

Sekatan AS Telah Memaksa Tangan Iran

AS telah mengenakan banyak sekatan ke atas Iran sejak 1979. Penalti ini adalah berkaitan dengan usaha ekonomi, ketenteraan, perdagangan dan saintifik negara. Amerika Syarikat mengenakan sekatan akibat penajaan Iran untuk beberapa entiti yang dilihatnya sebagai organisasi pengganas. Ini adalah tambahan kepada program nuklear negara yang terkenal.

Minat Iran dalam mata wang kripto boleh diramalkan berdasarkan sekatan AS, kerana aset ini bukan di bawah bidang kuasa AS. ICCIMA dicipta Persatuan Rantaian Sekat dan Matawang Kripto Iran tahun lepas (IBCA). IBCA ditugaskan untuk memberikan jawapan kepada masalah berkaitan rantaian Iran.

Iran telah cuba menggunakan mata wang selain daripada dolar AS untuk mengatasi sekatan AS ke atas jualan petroleumnya. Menteri Luar Iran Mohammad Javad menyatakan bahawa negara-negara memutuskan untuk menggunakan mata wang mereka sendiri dalam perdagangan dua hala dan bahawa “mekanisme sebenar adalah untuk mengelakkan dolar” semasa misi Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York pada 2018. Pada tahun yang sama, Perbendaharaan AS mengenal pasti fasilitator jenayah siber kewangan Iran dengan menggunakan alamat mata wang digital.

Featured image from Shutterstock, chart from TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments