Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Korea Selatan Membaiki Peraturan Kripto Untuk Mencegah FTX dan Terra Berulang


Ahli politik Parti Kuasa Rakyat Korea Selatan, Yoon Chang-hyun, mencadangkan pindaan kepada bil transaksi selamat aset digital kerana beliau percaya bil sedia ada tidak menjamin perlindungan pengguna memandangkan kejatuhan FTX baru-baru ini. Yoon Change-hyun mengemukakan semakan dalam rang undang-undang itu kepada Jawatankuasa Hal Ehwal Politik Dewan Negara pada 22 November semasa mengendalikan jawatankuasa kecil pertama untuk menyemak undang-undang yang disediakan oleh penggubal undang-undang.

Pada masa industri mata wang kripto sudah pun mengalami kesan bencana musim sejuk kripto yang berpanjangan, kerosakan FTX menambah bahan api kepada kebakaran. Ia menghancurkan sentimen pelabur, dengan Bitcoin kini didagangkan pada sekitar $16,000.

Tahun ini, pasaran kripto telah ditarik ke bawah sebanyak dua kali, dengan kegagalan Terra Luna pada bulan Mei dan kini saga FTX. Di samping mengganggu semangat pelabur terhadap pelaburan kripto, kejatuhan projek kripto mendorong pihak berkuasa global untuk mencetuskan siasatan dan menyediakan peraturan yang lebih ketat memandangkan ketidaksolvenan platform kripto.

Yang terbaru cadangan oleh Yoon Chang-hyun menumpukan pada perlindungan pengguna dan berusaha untuk memperkasakan pihak berkuasa untuk memeriksa pertukaran kripto dengan lebih baik untuk mengelakkan peristiwa seperti FTX pada masa hadapan. Ia termasuk membuat pertukaran crypto memastikan dana pengguna berasingan daripada dana lain seperti dalam Artikel 5 dan 6.

Menariknya, FSC menerima cadangan itu dan menambahkannya pada “Akta Aset Digital” baharu kerana deposit dana pengguna ke dalam firma pengurusan tidak boleh membenarkan pengendali mengambil sewenang-wenangnya untuk mengambil pengeluaran seperti yang dialami pada masa lalu.

BTCUSD
Harga Bitcoin kini berlegar di atas $16,500. | Sumber: Carta harga BTCUSD daripada TradingView.com

Peraturan Kripto Baru Korea Selatan Untuk Memberi Lebih Kuasa kepada FSC

Pindaan kepada rang undang-undang ini telah meluluskan kawalan pengendali ke atas platform sebagai sistem dikawal sendiri kepada FSC. Daripada menggunakan langkah-langkah pilihan di tengah-tengah turun naik harga crypto yang tidak normal, pengendali akan bertanggungjawab untuk mengikuti kaedah yang dimaklumkan dan disyorkan pihak berkuasa.

Memandangkan mata wang kripto agak baharu, banyak bidang kuasa telah mengubah suai dasar mereka mengenai sektor kripto. kira-kira 16 bil pada aset digital secara keseluruhannya sudah pun beredar di Perhimpunan Kebangsaan Korea Selatan berikutan saga FTX.

Pada mulanya, peraturan baharu untuk sektor kripto sepatutnya dirancang dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan (FSC) bergantung pada bil sebelumnya disediakan oleh Hye-ryeon Baek, Ahli Dewan Negara bagi jawatankuasa hal ehwal politik, dan Chang-hyeon Yoon, Pengerusi Jawatankuasa Khas Aset Digital.

Rang undang-undang Hye-ryeon Baek memberi tumpuan kepada membawa ketelusan dalam mengawal selia perdagangan aset maya. Sebaliknya, rang undang-undang yang dicadangkan oleh Chang-hyun Yoon mencari “keadilan dalam pasaran aset digital” untuk menyediakan pelabur dengan platform dagangan yang selamat.

Rang undang-undang lain yang dibentangkan oleh ahli Parlimen menuntut undang-undang baharu untuk menghentikan pertukaran kripto daripada menghentikan pengeluaran atau deposit tanpa melaporkan sebab yang sahih.

Rang undang-undang itu bertujuan untuk memberikan kuasa veto kepada pihak berkuasa kerajaan ke atas tindakan platform dagangan seperti menggantung pengeluaran. Dalam erti kata lain, pertukaran crypto perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak berkuasa sebelum merampas dana pengguna, dan syarikat yang tidak patuh akan berdepan denda sehingga $74,000, setiap bil dalam proses.

Featured image from Pixabay and chart from TradingView.comSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments