Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

MakerDAO Tetapkan Untuk Menukar Dana USDC Kepada ETH, Adakah Ini Idea Yang Baik?


Komuniti crypto telah berjaga-jaga sejak nahas LUNA, ETH dan USDT. Pelabur bergantung pada stablecoin untuk melindung nilai daripada turun naik harga dalam pasaran crypto. Stablecoin ini dipatok kepada USD, bermakna setiap syiling bernilai sama dengan 1 USD. Jadi, sebagai contoh, memegang 1USDT atau USDC adalah sama dengan mempunyai 1USD.

Stablecoin tidak turun naik harga seperti kripto lain. Tetapi jika mereka depeg daripada dolar AS, pemegang akan kehilangan dana kerana ia tidak lagi bernilai sama dengan mata wang fiat.

Itulah sebabnya laporan terkini tentang MakerDAO telah membuatkan semua orang terkesima. Ahli organisasi rakan ke rakan telah menerima pemberitahuan untuk menjangkakan situasi seperti Tether. Maklumat ini datang daripada pengasas MakerDAO Rune Christensen.

Menurut Rune, DAI, stablecoin MakerDAO mungkin tidak lama lagi akan depeg daripada USD sama seperti USDT pada bulan Mei. Komen ini berlaku pada saluran perselisihan P2P pada 11 Ogos berikutan sekatan yang dikenakan oleh Perbendaharaan AS ke atas Tornado Cash, pengadun crypto.

Selepas sekatan, Circle membekukan alamat USDC yang dibenarkan. Tetapi Rune bimbang bahawa langkah ini mungkin menjejaskan DAI dan menyebabkan depeg.

Larangan Tunai Tornado Dan Kesannya

Tornado Cash ialah pengadun kripto ialah perkhidmatan yang membolehkan tanpa nama dalam komuniti kripto. Ia berebut maklumat dan berhenti mengekori dengan mudah pada blockchain. Perkhidmatan ini membantu pelabur melindungi jejak digital mereka.

Pejabat Kawalan Aset Asing (OFAC) melarang perkhidmatan itu di Amerika Syarikat, memanggilnya sebagai ancaman keselamatan negara. Sebabnya ialah syak wasangka membantu penggodam Korea Utara dalam pengubahan wang haram. Tetapi ramai orang bertindak balas terhadapnya, mengatakan bahawa ia adalah langkah yang dirancang oleh kerajaan untuk menghapuskan autonomi dan privasi daripada pengguna crypto.

Dalam larangan itu, OFAC meletakkan 44 alamat USDC dalam senarainya. Ini menyebabkan Circle membekukan stablecoin bernilai $75,000 dalam alamat tersebut. Tetapi kesan tindakan ini mungkin membawa kepada kemungkinan depeg DAI daripada USD, seperti yang dikhuatiri oleh Rune.

Pengasas MakerDAO mencadangkan bahawa USDC dalam alamat yang dibenarkan harus ditukar kepada ETH. Dengan cara itu, komuniti MakerDAO tidak akan bergantung hanya pada USDC.

Pencipta ETH Memanggilnya Idea Buruk

Pada masa ini, 7% daripada DAI Stablecoins disokong oleh ETH. Jika penukaran berlaku, melebihi 50% daripada stablecoin akan disokong oleh ETH. Syiling ini kini bernilai $3.5 bilion, dan Buterin bimbang untuk melakukan perkara sedemikian.

MakerDAO Tetapkan Untuk Menukar Dana USDC Kepada ETH, Adakah Itu Idea Yang Baik?
ETH berdagang mengiring pada carta l Sumber: ETHUSDT daripada TradingView.com

Pengasas Ethereum ketakutan bahawa sebarang kehilangan nilai dalam Ethereum akan menjunam nilai cagaran. Selain daripada komennya, komuniti MakerDAO bimbang Terra melakukan penukaran yang tepat kepada BTC, yang menjadi bumerang.

Tetapi Rune telah meredakan ketakutan dengan menyatakan bahawa organisasi tidak akan melaksanakan pemindahan lengkap untuk mengelakkan risiko sedemikian. Tetapi dia percaya bahawa perpindahan separa mungkin idea terbaik untuk melindung nilai terhadap kemungkinan depeg.

Featured image from Pixabay and chart from TradingView.com

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments