Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mari Bedah Dokumentari “Ikuti Wang #1” McCormack, Pt. 3- Bukele


Tumpuan adalah pada Bukele untuk bahagian akhir dokumentari Peter McCormack. Ini bahagian pertama. Ini tdia yang kedua. Berbekalkan segala yang dilihatnya, penemuduga berpengalaman kembali ke bilik Presiden untuk pusingan kedua temu duga. Adakah “Follow The Money #1” lebih banyak tentang McCormack daripada tentang El Salvador? Atau adakah perjuangan dalaman hos dengan keseluruhan cerita mencerminkan seluruh umat manusia?

Pengenalan McCormack bermula dengan kuat, “presiden akan membuat tender Bitcoin yang sah, keputusan yang tidak pernah dilakukan oleh pemimpin lain. Ia adalah langkah berani dan sesuatu yang saya sokong, tetapi pengalaman saya minggu ini telah membawa cerita ini ke tempat yang tidak saya jangkakan.” Walau bagaimanapun, dia dengan cepat menjadi hiperbola, “Saya telah bertemu dan bercakap dengan orang yang mempunyai masalah yang tidak dapat diselesaikan oleh bitcoin.”

Sudah tentu boleh, Peter. Bitcoin membetulkan perkara ini, tetapi kita mesti bersabar. Rom tidak dibina dalam sehari. Penyelesaian segera tidak realistik.

Ramalan Bukele

Perbualan itu berlaku beberapa hari selepas Undang-undang Bitcoin berkuat kuasa. “Dalam beberapa minggu anda tidak perlu membawa wang tunai atau kad kredit, sebenarnya, anda tidak memerlukan dompet sebenar,” dakwa Bukele. Semua syarikat global yang beroperasi di El Salvador dengan cepat menggunakan bitcoin. Bukele berpendapat kajian kes ini mungkin meyakinkan mereka untuk menggunakan program serupa di negara lain. Kita hanya perlu menunggu dan melihat sama ada dia betul.

Bagi pihaknya, Peter McCormack mengekalkan pendirian yang dia nyatakan sebelum ini. “Saya tidak tahu sama ada langkah itu akan ada dalam setahun tetapi, seperti, dalam masa 10 tahun saya fikir ia berkesan.” Bukele menyatakan bahawa pembangkang telah menuduhnya mahu memaksa bitcoin ke Salvador, atau bahawa dia akan mengeluarkan dolar daripada persamaan. “Anda tidak perlu setahun, anda tidak perlu 10 tahun untuk orang sedar bahawa ini adalah sukarela. Tiada siapa yang mengambil wang anda daripada anda. Jika anda mahukan wang kertas, anda boleh memilikinya,” Bukele memberi jaminan.

Carta harga BTCUSD untuk 27/05/2022 - TradingView

BTC price chart for 05/27/2022 on Oanda | Source: BTC/USD on TradingView.com

Jadi, Adakah Anda Seorang Diktator?

Mereka membincangkan protes. Bukele mendakwa bahawa pembangkang tidak boleh mengumpulkan lebih daripada 500 orang. McCormack menjawab, “yang akan mengatakan bahawa jumlahnya rendah kerana orang takut untuk keluar. Itulah yang dikatakan beberapa orang kepada kami.” Bukele tidak membelinya. “Kami tidak pernah menyuraikan protes. Kami tidak pernah menggunakan satu tin gas pemedih mata dalam seluruh jawatan presiden saya,” kata Presiden. “Mereka boleh membantah apa sahaja yang mereka mahu, di mana sahaja mereka mahu.”

Selepas beberapa teragak-agak, McCormack melemparkannya. “Adakah anda seorang diktator? Itu perkara yang orang cakap sebenarnya.” Bukele tidak membelinya. “Adakah anda fikir itu ada logiknya? Maksud saya, adakah kita melakukan sesuatu secara paksa? Atau, adakah kita memperoleh kuasa dengan kekerasan? Adakah kita mengenakannya kepada orang lain?”

Ada satu perkara terakhir yang McCormack ingin tanya. Berapa lamakah Bukele merancang untuk kekal berkuasa? Dia tidak boleh, jadi dia pergi dengan ini, “apa rancangan jangka panjang? Adakah untuk melakukan kerja tertentu? Atau adakah ia salah satu perkara di mana ia seperti, anda tahu, saya suka pekerjaan itu, saya mahu kekal di dalamnya?” Bukele membacanya seperti buku. “Saya tidak akan menjawab, tetapi saya boleh memberitahu anda bukan rancangan saya untuk terus kekal dalam pekerjaan (…) Saya tidak mahu berbuat demikian dalam hidup saya.”

Pemikiran Penutup McCormack

Hos What Bitcoin Did melakukan kerja yang hebat meringkaskan keadaan, tetapi semuanya menurun pada akhirnya:

“Bukele membuat keputusan berani dalam menghadapi tentangan daripada kumpulan domestik dan antarabangsa, dan beliau pastinya melaksanakan beberapa dasar yang berjaya yang telah mengubah wajah negara, dan berpotensi menawarkan masa depan yang lebih cerah. Tetapi apa yang saya pelajari dalam perjalanan ini ialah masalah untuk negara seperti ini terlalu besar untuk dipikul oleh seseorang, dan terdapat isu yang memerlukan pelbagai dasar melangkaui perubahan mata wang.”

Apa yang lelaki ini cakapkan? Ini lebih daripada pertukaran mata wang. Bitcoin ialah perubahan paradigma, sesuatu yang tidak pernah dilihat oleh dunia. Bukele tidak memikul semua perubahan El Salvador sahaja. Dia memasukkan negaranya ke rangkaian terbuka paling berjaya yang pernah dibuat. Dan perkara baru bermula.

Untuk menutup dokumentari, McCormack kembali ke El Zonte dan digerakkan oleh barisan besar orang yang cuba menuntut bitcoin. Dia mendapat kepercayaannya kembali dan memberi kami baris ini untuk menutup siri ini, “Jika semuanya gagal di El Salvador, sekurang-kurangnya perkampungan nelayan kecil ini menunjukkan kepada dunia bahawa Bitcoin boleh menjadi kuasa yang kuat untuk perubahan positif, dan harapan untuk semua mungkin berada di sudut.”

Featured Image: Peter McCormack, screenshot from the documentary | Charts by TradingViewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments