Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Colombia Akan Mencipta CBDC Untuk Mengurangkan Pengelakan Cukai


Kerajaan Colombia mempertimbangkan untuk menggunakan mata wang digital bank pusat (CBDC) untuk mengurangkan pengelakan cukai. Negara itu baru-baru ini melalui pertukaran kerajaan, dan pentadbiran baharu Gustavo Petro nampaknya sedang berusaha untuk meminda kesilapan yang didakwa oleh pendahulunya.

Dalam sebuah temuduga dengan sebuah akhbar tempatan, Menteri Kewangan dan Kredit Awam Colombia Luis Carlos Reyes bercakap tentang potensi CBDC untuk mengubah cara aliran wang di Colombia. Menurut pegawai kerajaan itu, negara kehilangan sekitar 6% hingga 8% daripada jumlah Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) akibat pengelakan cukai.

CBDC ialah mata wang yang dikeluarkan oleh bank pusat negara, tetapi hanya sebagai mata wang digital yang berpotensi untuk menambah ciri tambahan, seperti keupayaan kontrak pintar atau ciri kontroversi untuk mengehadkan tempat di mana seseorang individu boleh membelanjakan wang mereka.

Menggunakan ciri daripada teknologi blockchain, urus niaga dengan CBDC boleh menjadi telus sepenuhnya yang membolehkan entiti negeri dan kewangan mempunyai pandangan yang tidak ditapis terhadap perbelanjaan individu, apabila seseorang membelanjakan wang mereka, dan di mana. Ini boleh membantu Colombia mengurangkan isunya dengan pengelakan cukai.

Menurut Carlos Reyes, terdapat banyak transaksi tunai yang diselesaikan di negara ini di mana pihak mengelak daripada membayar cukai asas. Menteri memberitahu akhbar tempatan perkara berikut mengenai potensi CBDC untuk membantu kerajaan menjejaki transaksi kewangan:

(…) orang yang perlu membayar VAT atau cukai pendapatan ke atas urus niaga ini boleh mengelak mereka (dengan wang tunai). Salah satu objektif penting ialah apabila pembayaran untuk jumlah tertentu dibuat, ia direkodkan secara elektronik, ini penting untuk meningkatkan kebolehkesanan pembayaran yang dibuat dalam ekonomi.

Sebagai tambahan kepada defisit fiskalnya, Colombia menghadapi jumlah defisit yang besar dari segi KDNK. Negara Amerika Latin pada masa ini mempunyai hutang yang semakin meningkat yang mewakili lebih 60% daripada KDNKnya. Inilah sebabnya mengapa pentadbiran Petro cuba menghasilkan strategi agresif untuk mengurangkan perbelanjaan dan meningkatkan aliran pendapatannya.

Colombia Merangkul Teknologi Kripto Dengan CBDC Dan Pembaharuan Lain

Selain mengurangkan pengelakan cukai, Colombia akan berusaha untuk “menghukum pengelak cukai”, kata pegawai kerajaan itu. Kerajaan akan memperkenalkan pembaharuan yang mungkin termasuk tempoh penjara bagi pesalah ini. CBDC kelihatan seperti alat yang berguna untuk mencapai matlamat tersebut.

Seperti yang dilaporkan oleh Bitcoinist, semasa kempennya, orang Kolombia yang baru dipilih itu dibentangkan membayangkan pendirian pro-Bitcoin dan crypto. Petro meraikan Undang-undang Bitcoin El Salvador, dan dijanjikan untuk menggantikan pengeluaran kokain dengan perlombongan Bitcoin:

Bagaimana jika pantai Pasifik mengambil kesempatan daripada air terjun curam sungai-sungai pergunungan barat untuk menghasilkan semua tenaga pantai dan menggantikan kokain dengan tenaga untuk mata wang kripto?

Pada masa penulisan, harga Bitcoin (BTC) berada pada $23,400 dengan kerugian 1.4% dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Crypto Bitcoin BTC BTCUSDT
Harga BTC bergerak ke sisi pada carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDTSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments