Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Fed Akan Memerlukan Bank Melaporkan Aktiviti Kripto


Rizab Persekutuan AS (Fed) mengeluarkan a surat mengenai institusi perbankan yang mengambil bahagian dalam aktiviti berkaitan kripto dan berpotensi mengguna pakai aset digital. Institusi kewangan itu mendakwa bahawa kelas aset yang baru muncul “menimbulkan risiko” kepada sistem kewangan semasa dan kepada pengguna yang melaburkan modal dalam sektor itu.

Dalam erti kata itu, Fed mahu semua bank dan institusi kewangan AS di bawah seliaan mereka memberitahu mereka tentang aktiviti atau jika mereka ingin terlibat dalam aktiviti berkaitan kripto. Institusi kewangan itu mendakwa, seperti banyak penggubal undang-undang, pengawal selia dan pegawai kerajaan berpangkat tinggi dalam kerajaan AS, bahawa aset digital mempunyai beberapa potensi kelemahan.

Fed mendakwa bahawa teknologi asas yang menjanakan kripto adalah “bermula dan berkembang” dan boleh menimbulkan “risiko baru” dalam perkara yang berkaitan dengan keselamatan siber. Di samping itu, institusi kewangan berhujah bahawa mata wang kripto adalah alat yang didakwa memudahkan pengubahan wang haram dan pembiayaan haram.

Mengenai yang terakhir, Fed gagal menyediakan metrik yang menyokong tuntutan mereka. Pegawai kerajaan AS lain yang berpangkat tinggi dan Jabatan Perbendaharaan AS baru-baru ini diakui bahawa kebanyakan aktiviti dengan aset digital adalah “licit”.

Walaupun kenyataan ini, kerajaan AS terus menyasarkan kelas aset yang baru lahir. Sebab utama adalah berkaitan dengan perlindungan pengguna dan pematuhan undang-undang termasuk turun naik harga, penipuan dan kehilangan aset.

Bagi institusi perbankan yang terlibat dalam aktiviti berkaitan kripto, risiko mungkin lebih besar kerana mereka boleh menghadapi “risiko pematuhan undang-undang dan pengguna” daripada ketidakpastian peraturan mengenai beberapa aset kripto dan potensi tuntutan undang-undang akibat kehilangan modal. Sektor ini telah melihat banyak yang terakhir dalam beberapa bulan kebelakangan ini sebagai aliran mata wang kripto utama ke arah bawah.

Walau bagaimanapun, risiko yang sama boleh dikaitkan dengan mana-mana syarikat atau entiti yang beroperasi dalam sistem kewangan warisan. Kebimbangan utama Fed nampaknya berkaitan dengan potensi aset digital untuk mengganggu sistem jika “diguna pakai secara besar-besaran”.

Bitcoin Crypto BTC BTCUSDT
Harga BTC bergerak ke sisi pada carta 4 jam. Sumber: Pandangan Dagangan BTCUSDT

Adakah Crypto Berisiko Kepada Keseluruhan Sistem Kewangan?

Dalam erti kata itu, institusi kewangan mendakwa bahawa ia akan memantau aktiviti dalam sektor dan aktiviti yang berkaitan dengan institusi perbankan di bawah seliaan mereka. Fed berkata:

(…) organisasi perbankan yang diselia oleh Rizab Persekutuan yang terlibat atau ingin melibatkan diri dalam aktiviti berkaitan aset kripto harus memaklumkan pusat penyeliaan utamanya di Rizab Persekutuan. (…) sebelum terlibat dalam mana-mana aktiviti berkaitan aset kripto, organisasi perbankan yang diselia mesti memastikan aktiviti tersebut dibenarkan di sisi undang-undang dan menentukan sama ada sebarang pemfailan diperlukan di bawah undang-undang persekutuan atau negeri yang berkenaan.

Institusi perbankan yang telah pun terlibat dalam aktiviti berkaitan kripto harus, kata Fed, memberitahu dan menyediakan sistem untuk mengurangkan risiko yang dikatakan di atas. Ini termasuk pematuhan Akta Kerahsiaan Bank, Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan sekatan yang dikenakan oleh kerajaan AS.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments