Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Google Melabur $1.5 Bilion Dalam Syarikat Berfokuskan Kripto


Menurut a laporan daripada firma penyelidikan Blockdata, syarikat induk Google telah melabur secara aktif dalam ruang crypto. Gergasi teknologi besar dan syarikat utama lain dalam sistem kewangan warisan telah melabur lebih $6 bilion dalam syarikat aset digital dari September 2021 hingga Jun 2022.

Laporan itu mendakwa bahawa Google, Samsung, BlackRock, dan syarikat lain melabur dalam projek dan produk yang berpotensi untuk menambah baik tawaran mereka sendiri. Oleh itu, syarikat-syarikat melabur dalam kes penggunaan tertentu nampaknya dengan objektif untuk menyepadukan mereka ke dalam model perniagaan mereka.

Laporan itu mendakwa bahawa jumlah yang dilaburkan oleh Alphabet dan syarikat lain sukar untuk dikesan. Wang mengalir melalui pusingan pembiayaan swasta dan mekanisme pelaburan lain. Walau bagaimanapun, mereka menggunakan kaedah lain untuk menghasilkan anggaran:

(…) kita tidak dapat menentukan berapa banyak wang yang telah dilaburkan oleh syarikat ini, kerana mereka mengambil bahagian dalam pusingan pembiayaan dengan berbilang atau ramai pelabur lain. Sebagai proksi ini, kita boleh melihat jumlah pembiayaan pusingan yang mereka sertai.

Laporan itu menggunakan data daripada CB Insights untuk mendapatkan nadi mengenai syarikat yang disokong oleh syarikat utama ini. Laporan itu mendakwa perkara berikut tentang jumlah bilangan syarikat yang menerima pembiayaan daripada Google, BlackRock, Samsung, Goldman Sachs dan raksasa kewangan lain:

40 syarikat itu melabur kira-kira $6B ke dalam pemula blockchain antara September 2021 dan Jun 2022. Oleh kerana beberapa pusingan melibatkan penyertaan daripada berbilang pelabur, tidak jelas berapa banyak setiap syarikat melabur dalam projek.

Seperti yang dilihat di bawah, Alphabet telah melabur dalam Fireblocks, Dapper Labs, Vultage dan Kumpulan Mata Wang Digital. Hanya syarikat terakhir yang mempunyai salah satu yang terbesar portfolio dalam ruang dengan syarikat seperti Grayscale, Abra, Genesis, BitPay dan lain-lain.

100-syarikat-awam-terutama-melabur-dalam-chain-blockchain-dan- syarikat-kripto
Sumber: Blockdata

Apakah Kes Penggunaan Kripto yang Paling Banyak Dicari?

Seperti yang ditunjukkan oleh imej, syarikat menjamin kedudukan mereka dalam industri crypto dengan melabur merentasi pelbagai sektor. Seperti yang dinyatakan, Samsung telah mempelbagaikan portfolionya dengan minat khusus dalam token tidak boleh fungi, dan Metaverse dengan suntikan modal ke dalam Yuga Labs (Bored Ape Yacht Club) dan Sky Mavis (Axie Infinity).

Dalam pengertian itu, laporan itu menunjukkan bahawa NFT dan aset digital yang menumpukan pada menyokong perkhidmatan permainan dan pasaran adalah salah satu kes penggunaan yang paling dicari. Aplikasi popular lain ialah penyedia infrastruktur, platform pembangunan blockchain dan syarikat perkhidmatan blockchain. Laporan itu menambah:

Alphabet dan Blackrock mempamerkan strategi yang sama sekali berbeza dengan membuat pertaruhan tertumpu pada set syarikat yang lebih kecil (…). Bank-bank telah mula meningkatkan pendedahan mereka kepada perkhidmatan kripto dan blockchain (beberapa lebih daripada yang lain) memandangkan permintaan pelanggan yang meningkat. Ini telah menyebabkan mereka membuat pelaburan dalam penjagaan kripto, pengurusan aset dan perdagangan.

Syarikat lain yang mendapat banyak perhatian daripada syarikat mega ialah TRM Labs. Firma pematuhan yang telah disepadukan ke dalam Aave, Uniswap dan protokol Ethereum yang lain untuk menyediakan mereka dengan “ciri penapisan alamat” yang boleh menyekat entiti tertentu daripada mengakses platform mereka.

Pada masa penulisan, Ethereum (ETH) berdagang pada $23,400 dengan kerugian 2% dalam 24 jam yang lalu.

Crypto Ethereum ETH ETHUSDT
Harga ETH bergerak ke sisi pada carta 4 jam. Sumber: ETHUSDT TradingviewSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments