Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa HSBC Mempunyai Perubahan Hati Dan Mendapat Minat Baru Dalam Mata Wang Digital


Raksasa perbankan HSBC mengumumkan pada September tahun lalu bahawa ia tidak akan menawarkan perkhidmatan crypto. Ketua Pegawai Eksekutifnya pada masa itu, Noel Quinn, bimbang tentang “kelestarian” harga crypto, dan bank itu lebih “negatif” daripada institusi lain dalam kelas aset digital, memetik turun naik mata wang kripto.

“Sebagai sebuah bank, kami tidak memasuki dunia kripto, perdagangan kripto, pertukaran kripto,” kata Quinn.

Tidak lama selepas membuat kenyataan itu, HSBC akan menyampaikan nada berbeza pada Disember tahun yang sama apabila ia mengumumkan ia memfailkan permohonan tanda dagangan dengan Pejabat Paten dan Tanda Dagangan (USPTO) Amerika Syarikat untuk pelbagai produk dan perkhidmatan mata wang digital.

Sebelum mendedahkan sikap “negatif”nya terhadap mata wang digital, HSBC memasuki metaverse pada Mac 2022 melalui perkongsian dengan platform permainan maya berasaskan blockchain The Sandbox.

Mata wang kripto dan idea tentang metaverse adalah berkaitan kerana anda memerlukan mata wang maya untuk menjalankan perniagaan dalam ruang digital. Kripto dan metaverse dikaitkan dalam fikiran ramai pembangun dan pelabur teknologi.

Kripto

Image: FXVNPRo

HSBC Bersedia Untuk Menceburi Crypto

Pada masa penulisan, laporan menunjukkan bahawa HSBC, bank British terbesar, kini bersedia untuk memasuki pasaran mata wang maya.

Khususnya, kuasa perbankan sedang merekrut Pengarah Produk untuk “penggunaan tokenisasi” dan Web3, yang mencadangkan bahawa ia berhasrat untuk menawarkan pelbagai perkhidmatan berkaitan bitcoin, menurut iklan pekerjaan yang dikeluarkan pada hari Isnin.

Landskap bitcoin yang berkembang pesat telah menuntut HSBC mewujudkan kehadiran dalam industri ini, menurut HSBC.

Di samping itu, bakal calon mestilah berkebolehan untuk mengkonseptualisasikan, membina dan melaksanakan cadangan tokenisasi yang luas yang berdaya maju dari segi ekonomi dengan mengambil kira saiz HSBC.

Dikehendaki: Ketua Produk Untuk Aset Digital

Begitu juga, individu yang kompeten untuk peranan Pengurus produk untuk aset digital akan dipertanggungjawabkan untuk meneruskan objektif untuk mata wang digital.

Secara teorinya, teknologi tokenisasi boleh digunakan pada semua jenis data sensitif, seperti urus niaga bank, permohonan pinjaman, perdagangan saham, rekod perubatan dan maklumat pemandu kereta, untuk menamakan beberapa.

Web3 dipromosikan sebagai masa depan Internet. Konsep untuk web berasaskan blokchain masa hadapan ini menggabungkan mata wang kripto, token tidak boleh digunakan, kewangan terdesentralisasi dan banyak lagi.

HSBC berkata tanggungjawab ketua tokenisasi akan termasuk “penciptaan strategik dan pengurusan harian forum dan panel tadbir urus untuk memacu agenda aset digital secara berkesan dan telus.”

Crypto total market cap at $996 billion on the daily chart | Chart: TradingView.com

HSBC Holdings ialah sebuah bank multinasional dan firma perkhidmatan kewangan dengan ibu pejabat di London. Ia adalah antara bank terbesar di dunia dari segi jumlah aset.

Ia bukan satu-satunya bank besar yang mempertimbangkan untuk memasuki sektor ini. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pesaing termasuk JPMorgan Chase & Co. telah mengeluarkan produk berkaitan kripto.

Imej yang ditampilkan oleh Panduan Pertukaran BitcoinSource link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments