Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Kelulusan ETF Bitcoin Skala Kelabu Boleh Mempunyai Keputusan Menaik


Bitcoin Grayscale tidak syak lagi telah menjadi pengubah permainan dalam ruang bitcoin apabila ia datang untuk memberikan pendedahan tidak langsung kepada aset digital. Walau bagaimanapun, kejayaan, atau kegagalan, dana ini telah menyebabkan pelabur patah gigi sejak kebelakangan ini. Dengan kejatuhan Three Arrows Capital (3AC), diskaun yang menggegarkan dana semakin mendalam, mewujudkan hasil yang buruk dan kemungkinan peluang untuk pelaburnya.

Bagaimana 3AC Menjejaskan GBTC

Kemalangan 3AC telah menjadi salah satu yang telah dianalisis secara meluas dalam ruang bitcoin. Dana pengurusan mata wang kripto terkemuka telah mendapati dirinya berada di tempat yang sukar selepas beberapa pelaburan telah menjadi salah, iaitu kejatuhan Terra. Memandangkan 3AC mempunyai pegangan yang ketara dalam GBTC Skala Kelabu, keruntuhannya telah menjejaskan dana tersebut.

GBTC telah berdagang untuk diskaun untuk bahagian yang lebih baik dalam setahun tetapi diskaun ini telah menjadi lebih besar dengan ketara dengan kemalangan 3AC. Firma pengurusan itu merupakan pemegang saham terbesar dengan pegangan yang dilaporkan sebanyak 38.9 juta saham. Ia juga merupakan salah satu pelaburan yang 3AC cuba gunakan untuk mengurangkan kejatuhan firma itu.

Bacaan Berkaitan | Ramalan Bitcoin Detractor Berenang ke Pandangan, Patutkah Anda Bimbang?

3AC sebelum ini telah menyuarakan pendapat untuk mendapatkan diskaun GBTC sebelum keputusan SEC mengenai kelulusan atau penolakan pemfailan ETF Grayscale. Ia telah cuba untuk memunggah pegangan sahamnya kepada pelabur luar apabila kejatuhan akan berlaku. Pada asasnya, 3AC telah mengemukakan bahawa mereka boleh membeli GBTC dan kemudian menyediakan lindung nilai untuknya dengan memendekkan Bitcoin yang akan dipermudahkan dengan bayaran prestasi 20%.

Skala kelabu

GBTC discount grows to 34% | Source: Arcane Research

Ia masih tidak jelas saiz pelaburan semasa 3AC dalam GBTC tetapi ia dilaporkan kedudukan yang besar. Tiada laporan sama ada 3AC berjaya memunggah kepada pelabur luar dan melaksanakan dagangan tetapi kesannya terhadap dana agak terbuka. GBTC kini didagangkan pada diskaun 34% selepas 3AC runtuh.

Peluang Untuk Pelabur Bitcoin

Dengan margin yang begitu besar dalam diskaun GBTC, ia telah memberikan peluang unik untuk pelabur. Bukan rahsia lagi bahawa terdapat beberapa pelabur dalam sektor kewangan tradisional yang mahukan sekeping pai bitcoin tetapi tidak bersedia untuk mempunyai sebarang pendedahan langsung kepada aset digital itu sendiri. Oleh itu, perdagangan GBTC pada diskaun 34% membuka peluang untuk pelaburan jangka panjang.

Yuran pengurusan tahunan Grayscale kini pada 2%. Oleh itu, diskaun 34% semasanya tidak mampan. Pemfailan ETF semasanya dengan SEC dijangka ditolak tetapi untuk dana kekal pada diskaun sedemikian, pemfailan ETFnya perlu ditolak berulang kali untuk tempoh 20 tahun dan itu sangat tidak mungkin berlaku. Oleh itu, membeli pada kadar sedemikian pada asasnya adalah peluang untuk terkumpul untuk pelabur.

Carta harga Bitcoin daripada TradingView.com

GBTC discount grows as BTC price struggles | Source: BTCUSD on TradingView.com

Walau bagaimanapun, ia juga harus diperhatikan bahawa walaupun penolakan pemfailan ETF dijangka, kelulusan juga kemungkinan hasil. Jika yang kedua itu berlaku, ia akan menjadi negatif kerana ini sebenarnya akan menimbulkan tekanan kepada penjual kerana dana akan melihat ini sebagai pembukaan untuk arbitraj besar-besaran dalam GBTC panjang neutral tunai dan perdagangan BTC pendek. Jadi, ia akan menjadi kepentingan terbaik pelabur GBTC sekarang untuk pemfailan ETF ditolak.

Bacaan Berkaitan | Battle Of The Stablecoins: Transaksi USDC Mengenai Ethereum Melepasi USDT

Tarikh akhir untuk kelulusan ETF oleh SEC ialah pada hari Rabu, 6 Julai, kira-kira dua minggu dari sekarang. Keputusan Bitwise akan berlaku seminggu sebelum ini jadi kemungkinan keputusan SEC mengenai perkara ini sebenarnya akan menunjukkan keputusan Skala Kelabu.

Featured image from CryptoPotato, charts from Arcane Research and TradingView.com

ikut Owie terbaik di Twitter untuk cerapan pasaran, kemas kini dan tweet lucu sekali-sekala…

Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments