Buy Bitcoins in Singapore now easy and fast

Mengapa Merapatkan Jurang Kebolehoperasian DeFi Akan Menjadi Pengubah Permainan Terbaik dalam Dagangan DEX


Seni perdagangan aset kripto telah menghasilkan beberapa jutawan sepanjang dekad yang lalu; hari ini, kami mempunyai lebih 13,000 mata wang kripto yang disenaraikan di kedua-dua bursa berpusat dan terdesentralisasi. Lebih penting lagi, pasaran kripto ialah ekosistem 24/7 yang bermaksud bahawa pedagang mempunyai peluang untuk menjana wang sepanjang tahun. Walau bagaimanapun, ia tidak semudah yang disangkakan; sebilangan besar orang juga telah kehilangan nasib mencuba tangan mereka dalam perdagangan aset digital.

Jadi, bagaimana sebenarnya peniaga kripto mendapat akses kepada beberapa pelaburan yang mengubah hidup? Terdapat dua saluran utama perdagangan mata wang kripto; pertukaran berpusat (CEX) dan pertukaran terdesentralisasi (DEX). Walaupun kedua-dua tetapan direka untuk memberikan pengguna utiliti maksimum, terdapat minat yang semakin meningkat terhadap yang kedua berikutan tindakan keras kawal selia dan salah urus dana oleh CEX.

Menurut baru-baru ini laporan oleh The Block, DEX merekodkan lebih $1 trilion dalam volum dagangan pada 2021, menandakan peningkatan 858% daripada tahun sebelumnya. Yang berkata, niche perdagangan crypto yang sedang berkembang ini masih menghadapi pelbagai cabaran; paling ketara, pedagang DEX selalunya terhad kepada satu persekitaran blockchain. Kelemahan yang sering menyukarkan untuk memanfaatkan dagangan terbaik merentas pelbagai protokol DeFi.

Sekiranya ini benar-benar berlaku? Walaupun sesetengah pihak mungkin berpendapat bahawa DeFi sedang dalam proses, agak jelas bahawa inovator perlu mencipta penyelesaian yang merapatkan jurang antara DEX, tanpa mengira rantaian yang mereka kendalikan. Nasib baik, nampaknya beberapa pemain akhirnya mempedulikan panggilan ini, kami kini melihat anjakan paradigma, dengan projek DeFi melancarkan produk mereka pada beberapa rantaian blok manakala yang lain memperkenalkan penyelesaian saling kendalian.

Helaan nafas lega

Seperti sedia ada, Uniswap (v3) kini merupakan peneraju DEX, dengan bahagian pasaran sebanyak 41.6%. Walau bagaimanapun, ia hanya serasi dengan blockchain Ethereum, satu had yang telah mengenepikan kebanyakan peniaga DeFi kecil-kecilan memandangkan bayaran gas yang tinggi diperlukan untuk melaksanakan swap. Selain itu, pengguna hanya boleh berdagang token kripto yang serasi dengan ERC-20, meninggalkan potensi aset digital lain yang berada pada blok blok Layer-1 seperti Solana dan Avalanche.

Bagaimana jika terdapat cara untuk pedagang kripto memanfaatkan lebih banyak peluang tanpa perlu menukar persekitaran blockchain? Untuk tujuan ini, Sushiswap telah menyepadukan sokongan untuk beberapa ekosistem blockchain, termasuk Avalanche, Polygon, Harmony dan Fantom. Sebaik-baiknya, pengguna platform boleh menukar pelbagai token kripto yang dihoskan pada ekosistem yang disebutkan di atas melalui dompet terbina dalam AtomixDEX.

Bagi mereka yang lebih suka berdagang dengan leverage, yang Primex protokol kecairan ialah satu lagi ekosistem perdagangan DeFi di mana seseorang boleh meminggirkan perdagangan beberapa aset kripto merentas rantaian yang berbeza. Platform dagangan DeFi DEX-agnostik dan margin silang ini akan berjalan di atas beberapa DEX, termasuk CurveFinance, Sushiswap dan Uniswap. Di atas segalanya, Primex menampilkan baldi kredit, membolehkan penggunanya masuk di bawah kedudukan margin bercagar.

Dengan DeFi ditetapkan untuk meneruskan trajektori menaik apabila keadaan pasaran stabil, penyelesaian rantaian silang akan memainkan peranan asas dalam penerimaan. Contoh yang ditampilkan dalam artikel ini ialah beberapa inovasi terkemuka yang sedang menangani isu tersebut. Walaupun mungkin mengambil sedikit masa sebelum kebanyakan projek kripto dapat direalisasikan, tidak dapat dinafikan bahawa kesalingoperasian adalah cara yang perlu dilakukan.

“Walaupun desentralisasi tulen dalam rangkaian blockchain individu adalah keutamaan utama bagi banyak projek blockchain, keupayaan untuk mewujudkan kesalingoperasian rangkaian merentas berbilang blockchain memberikan penjelmaan yang lebih maju bagi janji teknologi blockchain untuk memusnahkan sistem dan ekonomi.” mencatatkan baru-baru ini blog oleh pertukaran crypto Gemini.

Fikiran Penutup

Ekonomi terdesentralisasi secara beransur-ansur mencabar penguasaan ekosistem kewangan tradisional yang telah lama wujud. Memandangkan kadar di mana kedua-dua pelabur runcit dan institusi telah memperuntukkan dana ke dalam pasaran DeFi, kemungkinan besar untuk menyaksikan revolusi dalam dekad yang akan datang. Era di mana pelabur tidak perlu lagi melalui broker berpusat untuk mencari rezeki; sebaliknya, protokol DeFi akan menggantikan perantara ini.

Oleh itu, kesalingoperasian tidak dapat dinafikan penting dalam paradigma pasaran kewangan terdesentralisasi yang akan datang. Pelabur akan lebih baik berdagang merentas DEX yang berbeza berbanding terkurung dalam satu platform tertentu. Seperti yang diserlahkan dalam artikel ini, perkembangan sedang berjalan untuk menjadikan perdagangan silang rantai pengalaman yang lebih lancar. Hanya menunggu masa sebelum orang asli DeFi merasai kebebasan yang dinanti-nantikan.Source link

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments